Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM ceny?

Mieszany widok

Domyślnie

A może tak zrezygnować z nowej puszki i kupić używaną. Resztę gotówki zainwestować w dobre szkło. Generalnie to i tak prędzej czy później czeka Cię upgrade na FF. Takie modele jak 20D, 30D to naprawdę świetne aparaty a i można je znaleźć w dobrym stanie za niewielkie pieniądze. Sam 17-85 też nie jest taki zły, jest beczka i poduszka, 17mm praktycznie nie używalne, znaczna aberracja chromatyczna (ostatnie chyba najbardziej denerwujące) ale jako "spacer-zoom" sprawdzał się dobrze, lekki, dobry IS i USM, na 40-85mm dobre własności optyczne (jak na kita oczywiście). Obiektyw ma też naturę "odkurzacza", kurz wszechobecny (zazwyczaj pod przednią soczewką więc nie ma większego znaczenia).

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kronos Zobacz posta
    A może tak zrezygnować z nowej puszki i kupić używaną. Resztę gotówki zainwestować w dobre szkło. Generalnie to i tak prędzej czy później czeka Cię upgrade na FF.
    Kupno dobrego szkła zawsze się opłaca, ale denerwuje mnie takie generalizowanie że "czeka Cię upgrade na FF". Dla mnie to powtarzanie utartych powiedzonek onanistów sprzętowych i tyle.

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

macgyver9 nie mogę się z Tobą zgodzić.

Zmiana szkła na naprawdę dobre (lepsze) jest zawsze odczuwalna i korzystna, ale... zmiana z cropa na FF także, czasami nie mniej niż zmiana szkła.

Obrazek z FF to inna bajka

I jest dużo prawdy w stwierdzeniu, że szkło, które na cropie jest takie sobie - na FF jest o niebo lepsze.
    Dotyczy to zarówno szkieł 'systemowych' jak i w równym stopniu szkieł manualnych z systemów wszelakich.
    Ostatnio edytowane przez Selena ; 04-05-2009 o 11:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez macgyver9 Zobacz posta
    Kupno dobrego szkła zawsze się opłaca, ale denerwuje mnie takie generalizowanie że "czeka Cię upgrade na FF". Dla mnie to powtarzanie utartych powiedzonek onanistów sprzętowych i tyle.
    Osobiście nie uważam że kupno aparatu z FF jest wyrazem daleko posuniętego syndromu onanisty sprzętowego :-D. Naturalnie można używać 300D + 18-55mm i robić świetne zdjęcia, jednak (niestety) fotografia jest jedną z tych pasji gdzie ekwipunek często odgrywa zasadniczą rolę, a użytkownicy FF na pewno doceniają jej zalety. Robiąc upgrade z serii na serie prędzej czy później trafimy na FF.

Uprawnienia umieszczania postów