Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Warunki gwarancji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pikus73 Zobacz posta
    Kto ci takich głupot naopowiadał o tych 6 miesiącach Bo z "Ustawy ...." takie obostrzenie nie wynika. Skoro siedzisz poza Polską to powinieneś wiedzieć, że przepisy Polski są dostosowane do przepisów ochraniających konsumenta stosowanych szeroko w całej Europie.

Odpowiedzialność sprzedawcy wynosi 24 miesiące + 2 dodatkowe miesiące ponieważ od czasu powstania usterki konsument ma 2 miesiące na jej zgłoszenie czyli teoretycznie usterka może powstać pod koniec 24 miesiąca
    Czy ja pisałem, że odpowiedzialność sprzedawcy wynosi 6 miesięcy? Nic podobnego, pisałem tylko że w przypadku gdy usterka ujawniła się po upływie 6 miesięcy od zakupu to na kupującym spoczywa udowodnienie, że istniała ona w chwili zakupu. Przed upływem 6 miesięcy zakłada się, że istniała ona w chwili zakupu i jak sprzedawca się z tym nie zgadza, to musi on udowodnić że ma rację.

Ustawa co prawda mówi o 6 miesiącach ale nie wyklucza, że wada produktu nie może ujawnić się po upływie tego czasu.
    No widzisz i ja też nie pisałem, że nie może się ujawnić...

Nie wprowadzaj więc człowieku ludzi w błąd .... skoro nauczono Ciebie czytać w szkole podstawowej to czytaj z zrozumieniem i nie posuwaj pierdół
    Powiedz mi w takim razie w którym miejscu pisałem pierdoły?

Jeśli nadal będziesz twierdził ,że to walę głupoty to informuję Ciebie, że pokój obok mojego siedzi Miejski Rzecznik Konsumenta więc mam info z pierwszej ręki.
    I wyjaśnij mi w którym miejscu twierdziłem niby wcześniej, że walisz głupoty?

Wielokrotnie korzystałem ponadto z w/w uprawnień (aparat/części komputerowe, sprzęt hi-fi). Na gwarancję powołuję się zawsze w przypadku gdy miną 24 miesiące a sprzęt ma np. 36 lub 72 miesiące gwarancji producenta.
    Zwróć tylko uwagę, że w przypadku gwarancji zabezpieczamy się przed powstawaniem usterek w trakcie użytkowania (czy raczej zapewnia usuwanie tych usterek), a niezgodność towaru z umowa dotyczy ujawniania się usterek, które istniały w chwili zakupu lub powstały w wyniku wad, które istniały w chwili zakupu.
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

pikus73
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Lipski Zobacz posta
    Czy ja pisałem, że odpowiedzialność sprzedawcy wynosi 6 miesięcy? Nic podobnego, pisałem tylko że w przypadku gdy usterka ujawniła się po upływie 6 miesięcy od zakupu to na kupującym spoczywa udowodnienie, że istniała ona w chwili zakupu. Przed upływem 6 miesięcy zakłada się, że istniała ona w chwili zakupu i jak sprzedawca się z tym nie zgadza, to musi on udowodnić że ma rację.

No widzisz i ja też nie pisałem, że nie może się ujawnić...

Powiedz mi w takim razie w którym miejscu pisałem pierdoły?

I wyjaśnij mi w którym miejscu twierdziłem niby wcześniej, że walisz głupoty?

Zwróć tylko uwagę, że w przypadku gwarancji zabezpieczamy się przed powstawaniem usterek w trakcie użytkowania (czy raczej zapewnia usuwanie tych usterek), a niezgodność towaru z umowa dotyczy ujawniania się usterek, które istniały w chwili zakupu lub powstały w wyniku wad, które istniały w chwili zakupu.
    Walisz smuty ... tyle ci powiem. Moje stwierdzenia dotyczą tego, że cytujesz niedokładnie przepisy "Ustawy" natomiast nie wiem czy rozmawiałeś z kimś kompetentnym odnośnie interpretacji tych przepisów :-? Przeczytaj no sobie całą "Ustawę .." a potem wal smuty :wink:

Nie będę się z Tobą przepychał bo widzę, że z Ciebie nie w ciemię bity "Profesor" ... chcesz po upływie 6 miesięcy udowadniać sprzedawcy, że usterka istniała w momencie zakupu .... życzę szczerze powodzenia z takich podejściem do tematu, od razu widać, że mało masz doświadczenia w przeprowadzaniu takich spraw np. mechanizm był przewidziany na 100 000 klepnięć a Tobie siadło po zrobieniu 1500 zdjęć. Ewidentnie w tym wypadku jest albo zastosowanie złego materiału. wada produkcyjna itd. więc nie co do udowadniania. Przeczytaj sobie jeszcze raz Ustawę i wyłap treść przewodnią tych zapisów .... Usterka będąca w momencie zakupu może ujawnić się np. po upływie 23 miesięcy bo z ważne jest dla ustawodawcy istotnośc tej usterki z punktu widzenia klienta, który użytkuje ten produkt. Ustawa mówi o całym okresie odpowiedzialności sprzedawcy za sprzedany produkt czy kupisz myszke za 10 zł czy sprzęt za 15 000 zł. Jesli tego nie rozumiesz to już Twój problem. Procedura reklamacyjna zawsze wygląda tak samo - nie ma cudów. Oczywiście sprzedawca może się migać, robić cuda na kiju, jesli racja jest po Twojej stronie nie ma lewara żebyś stał na straconej pozycji. Pomocą służy każdy Miejski/Powiatowy Rzecznik Konsumenta .... o ile oczywiscie nie opier.....la się w swojej pracy :-P

Domyślnie

Pikus73, Ty chyba nie bardzo czytasz, to co ja piszę, albo tego nie rozumiesz :/
    Po upływie 6 miesięcy niestety nie ma domniemania, że zakupiony towar był niezgodny z umową w chwili wydania kupującemu. Masz tu cytat ze strony Federacji Konsumentów:
    Dla zaistnienia podstawy odpowiedzialności sprzedawcy konieczne jest, aby stwierdzona niezgodność z umową występowała już w chwili wydania rzeczy / wykonania usługi.
    Jeżeli stan faktyczny nie jest jednoznaczny, stosuje się kolejne domniemanie z art. 4 ust. 1 – przyjmuje się, że niezgodność towaru z umową istniała w chwili jego wydania, jeżeli niezgodność ta została stwierdzona przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru.
    Jeżeli niezgodność ujawniła się po sześciu miesiącach, konsument powinien wykazać, że niezgodność taka istniała w chwili wydania rzeczy na zasadzie art. 6 k.c.
    Przypominam art.4 ust. 1 i może sam pogadaj o tym z kimś kompetentnym, niekoniecznie z Miejskim Rzecznikiem Praw Konsumenta...
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia

pikus73
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Lipski Zobacz posta
    Pikus73, Ty chyba nie bardzo czytasz, to co ja piszę, albo tego nie rozumiesz :/
    Po upływie 6 miesięcy niestety nie ma domniemania, że zakupiony towar był niezgodny z umową w chwili wydania kupującemu. Masz tu cytat ze strony Federacji Konsumentów:

Przypominam art.4 ust. 1 i może sam pogadaj o tym z kimś kompetentnym, niekoniecznie z Miejskim Rzecznikiem Praw Konsumenta...
    Właśnie dostałem pismo od moderatora, żeby Ciebie nie bić i odpuścić rozmowe z Tobą bo jesteś słaby pod względem psychicznym ale nie poddaję się :-P
    Po 6 miesiącach jest również domniemanie tejże niezgodności towaru z umową - przeczytaj całą Ustawę. W Irlandii, Wielkiej Brytanii, Niemczech są podobne regulacje.
    CZYTAJ CAŁĄ USTAWĘ I POPROŚ KOGOŚ KTO ZAJMUJE SIĘ ZAWODOWO RELACJAMI NA STYKU KONSUMENT-SPRZEDAWCA O INTERPRETACJĘ ZAPISÓW USTAWY W ODNIESIENIU DO ZASTOSOWANIA W PRAKTYCE. Głośniej już nie napiszę

Jesteś trollem miejskim czy wiejskim a może robisz to specjalnie Naprawdę szczerze się pytam bo wiesz, nie jestem bardzo stary ale dopiero co spostrzegłem się, że co drugi młody człowiek tzn. Polak to albo dysleksja albo dysgrafia albo coś tam jeszcze a to wszystko sprowadza się do tego, że mamy pokolenie uśpionych "ten teges" coś jakby słabych i wątpliwej postury psychicznej nawet nie wiem jak to powiedzieć miętkich pod każdym względem.
    Po prostu wrzuć sobie pifko i odstaw te dragi, przeczytaj całą "Ustawę", przeanalizuj a potem skonsultuj to z krasnoludkiem, który mieszka w Twojej głowie i tym jego kolegą z Twojego aparatu czy dobrze pokombinowałeś

Domyślnie

USTAWA
    z dnia 27 lipca 2002 r.
    o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.

Art. 4. 1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.
    Kodeks cywilny
    Art. 6 Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.
    Kolego pikus73, zamiast po chamsku obrażać innych użytkowników forum podaj podstawy prawne przeciwko temu co pisałem. Ja podałem te potwierdzające moje słowa.
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Użytkownik pikus73 został urlopowany na dwa tygodnie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Skoro siedzisz poza Polską to powinieneś wiedzieć, że przepisy Polski są dostosowane do przepisów ochraniających konsumenta stosowanych szeroko w całej Europie.
    A Ty powinieneś wiedzieć, że są w Europie kraje które nie należą do UE i mają w nosie przepisy chroniące konsumenta, o których piszesz...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    A Ty powinieneś wiedzieć,
    by nie odnosić się ad personam do urlopowanego Kolegi, ponieważ z powodów oczywistych nie moze on w tej chwili podjąć z Tobą dyskusji :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    by nie odnosić się ad personam do urlopowanego Kolegi, ponieważ z powodów oczywistych nie moze on w tej chwili podjąć z Tobą dyskusji :-)
    Ta, jasne.
    I może jeszcze mam czytać wątek od końca?
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Bywalec Awatar trolluch
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    A Ty powinieneś wiedzieć, że są w Europie kraje które nie należą do UE i mają w nosie przepisy chroniące konsumenta, o których piszesz...
    ale... pikus73 wymienił Irlandię, Niemcy i Wielką Brytanię - czyli kraje należące do UE
    coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów