Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Sprzet do studio

Dopiero zaczyna

Domyślnie Sprzet do studio

Planuje kupic sprzecik do studio. sprawa jest taka, ze aplikuje o dotacje z EU. kwota to ok 40 tys, ale nie chce calej tej sumy przeznaczyc na oswietlenie. myslalem o zakupie 3 lamp, tla softboxax2, parasol ...

chcialbym przeznaczyc na ten cel okolo 10-15 tys. musze przeciez do tego dokupic oprogramowanie, i inne *******y. znalazlem gdzies na forum stronke tej firmy:

www.elfo.com.pl

moze zainwestowac w bowensa? nie mam doswiadczenia ze sprzetem.

znacie ich? problem w tym, ze potrzebuje faktury i musze kupic w sklepie a nie na ebayu czy allegro.

prosze o pomoc

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

wszystko pieknie ladnie , ale sam fakt ze chcesz kupic jest malo wazny jesli nie napiszesz co masz zamiar robic w tym studio itd...
    no comment...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

fakt, myslalem o portretach, produkty, low&high key. wtedy chyba potrzebuje z 4 blyski prawda? nie mam nic do studio

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

jeszcze sie dopytam , w ogole fotografowales juz ? pracowales w studio ? innymi slowy jakies doswiadczenie masz w tej dziedzinie ?
    no comment...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

nie ogromne, ale pracowalem w szkolnym studio, wszystko bylo na bowensach. jako tako sobie radze, nie moge powiedzec ze wiem duzo, raczej malo. widzisz chce aplikowac o dotacje, a resze to sie juz naucze

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

w studio do portretów bedziesz potrzebowal min. 5 zrodel swiatla.

- dwa od przodu (to minimum na początek)
    - jedno od góry (sufitowe)
    - wrota
    - pieska

na przednich koniecznie najlepiej softboxy, do tego opcjonalnie (przydadza sie) plastry miodu na swiatla frontowe i najlepiej plaster miodu na swiatlo górne. Mozesz jeszcze do portretow pokusic sie o bjuti disza ale popróbuj najpierw z normalnymi swiatłami.

aaa... i lepiej kup mocniejsze lampy (gdybys mial dylemat mocniejsze czy slabsze). Silniejsze zawsze skręcisz a słabszych niestety nie podkręcisz
    Ostatnio edytowane przez chyrek ; 05-05-2009 o 23:30
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Wiesz ja mam w studio 9 lamp i czasami przy poważniejszej robocie zaczyna mi gdzieniegdzie brakować jakiegoś światełka. Więc pytanie czy mi wystarczą 3-4 lampy w studio zawsze mnie bawi(no chyba że dysponujesz dużą przestrzenią i możesz sobie pozwolić na oktę 2x2 i jakaś kontra, bez doświetlania tła - to 4 wystarczą). Jeśli chodzi o Elfo to jak najbardziej polecam - pracuję na tych lampach ponad 15lat i spisują się znakomicie(no czasami jakiś włączniczek poleci albo fotocela ale nic poważniejszego). Palniki są bdb - zdaje się że produkowane przez Hensel'a.

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Wiesz ja mam w studio 9 lamp i czasami przy poważniejszej robocie zaczyna mi gdzieniegdzie brakować jakiegoś światełka. Więc pytanie czy mi wystarczą 3-4 lampy w studio zawsze mnie bawi(no chyba że dysponujesz dużą przestrzenią i możesz sobie pozwolić na oktę 2x2 i jakaś kontra, bez doświetlania tła - to 4 wystarczą). Jeśli chodzi o Elfo to jak najbardziej polecam - pracuję na tych lampach ponad 15lat i spisują się znakomicie(no czasami jakiś włączniczek poleci albo fotocela ale nic poważniejszego). Palniki są bdb - zdaje się że produkowane przez Hensel'a.
    Taa... a myślałem, ze ja mając 6, których tez mi czasem mało, wydziwiam
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20

Wpisz sobie 'elfo' 'studio' itp a znajdziesz, np takie wątki:

http://canon-board.info/showthread.php?t=13200
    http://canon-board.info/showthread.php?t=37236
    i inne...

http://canon-board.info/announcement.php?f=41&a=3

"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."

Uprawnienia umieszczania postów