Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: bliki w oczach- lampa zewnętrzna

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez armageddon Zobacz posta
    1.kwestie jakości to oceniaj w wątku "pierwsze kroki z portretem".
    Masz rację, ciężko tutaj cokolwiek ocenić.

2.nie wiem o jakim programie rozmawiamy bo w LR mozna np wywołać rawa do tiffa a zdjecie dalej męczyć w corelu za pomocą clarify itd.
    Ale co ma do rzeczy LR i wywoływanie RAW-ów? Moja wypowiedź odnosiła się do PS którego jak sam napisałeś użyłeś do obróbki powyższego zdjęcia :

...moja stylizacja w PS'ie przez lekkie zdesaturowanie i zabawa suwakiem clarify...
    Odnoszę wrażenie iż masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.
    EOS + Speedlite

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta

Odnoszę wrażenie iż masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.
    tego co sam pisze?to jakas kpina. ani ten dział forum ani ten wątek raczej nie jest przeznaczony do przepychanek zatem wszelkie uwagi i ironie kieruj na priva bo to czy ja przeinacze clarity na clarify albo ktos napisze w innym watku TTL2 zamiast E-TTL II raczej nie pomoże innym czytelnikom.jestes wyczulony na nieścisłości,trudno. jawnie informowalem na poczatku wypowiedzi
    "(przepraszam za błedy merytoryczne...cóż, niewiedza...)"
    na tym koniec dygresji.

wracając do tematu: jeżeli chcialbym odbic błysk od powierzchni w plenerze(np biała ściana) lepiej to zrobić używając Av/Tv i kompensacja blysku na + czy lepiej w M ?
    Ostatnio edytowane przez armageddon ; 12-04-2009 o 22:10
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

po co tyle jadu?w Paint Shop Pro mamy clarify a w Photoshopie clarity. co na to odpowiesz?
    wracając do kwestii czemu nieboszczyk nie ma blików- rogówka oka bardzo szybko wysycha po śmierci i oko staje się mętne, przez to traci przejrzystosc i blików nie bedzie.
    Wiesz co armageddon zwracam Ci honor i szacunek - mimo młodego wieku potrafiłeś koledze wyjaśnić czemu nieboszczyk nie ma blików :grin: widzę że uważałeś na lekcjach biologii. Wracając do tych nieszczęsnych blików to daj im spokój i niech będą jakie są - posłuchaj kolegów, którzy Ci coś na ten temat napisali

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

jest zatem jakis sposob zeby ladnie doswietlic oczy lampa zewnetrzna w plenerze tak zeby nie powstawaly bliki?
    wcale nie chce tuszowac blikow,
    Szybko zmieniasz zdanie.. Nie czepiając się jednak słówek, widzę, że nie dostałeś odpowiedzi na jedno pytanie..

chodzi o ich wyglad. tak zeby nie byly to tylko dwa nienaturalne punkty ale owalne wieksze "plamki".
    To zależy od źródła światła. Skoro jednak owe źródło jest zazwyczaj punktowe (kukułka, lampy dedykowane, (chyba) wiekszość lamp studyjnych, oraz inne źródła światła, którymi dysponujemy na codzień), to ostateczny wygląd, kierunek świecenia i moc ustalamy za pomocą róznych modyfikatorów (soft boxy, beauty dishe, ring flashe, wrota, strumienice, parasolki itp.) każde z nich daje inne światło i w efekcie rózne bliki w oczach. Jak przejrzysz zdjęcia mody, w których są zbliżenia na twarz, zobaczysz czym świecili fotografowie, z której strony i przy odrobinie wprawy z jakiej odległości:-)

Pytałeś, (bodajże w 1-wszym poście), czy warto kupić dyfuzor. Otóż dyfuzor jedynie rozproszy wiązkę światła, sprawiając, że światło bedzie bardziej miękkie, nadal jednak będzie światłem punktowym, co nie wpłynie na wygląd i kształt blików. Tutaj mogą pomóc co najwyżej softboxy nakładane na lampę; albo kupić takie małe badziewko:

http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...ftbox-III.html

Albo zrób sobie coś większego. Popytaj MMM, on sobie zrobil 90x60 i całkiem ładnie się sprawuje.. tyle, że to już nie jest zbyt poręczne..

Pozdrawiam

PS: Pewnie doczytałeś to wszystko w foto-jasiu, no ale skoro pytałeś na forum, to odpowiedziałem na forum..:-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Patrząc na twój młody wiek widzę że o fotografii wiesz jeszcze niewiele i musisz się jeszcze wiele nauczyć
    nie przesadzasz troszeczkę
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Patrząc na twój młody wiek widzę że o fotografii wiesz jeszcze niewiele i musisz się jeszcze wiele nauczyć
    Patrząc na Twój nieznany wiek widzę, że nie należy ufać jakimkolwiek Twoim opiniom, bo nie wiadomo ,czy nie jesteś na tyle młody, że jeszcze niewiele wiesz o fotografii i musisz się jeszcze wiele nauczyć .
    Zdjęć żadnych też nie pokazujesz... no na razie wiadomo tylko że pisać umiesz .

Coś już napisał

Domyślnie

Jak jest silne oświetlenie górne cienie pod oczami będą występować a żeby to zatuszować możesz umieścić np dodatkowy poziomy ekran -( tak jak ktoś już polecił - blendę) odbijający na wysokości klatki piersiowej osoby ( tam oczywiście gdzie portret obejmuje jedynie twarz to można podsunąć ją aż prawie pod brodę) ekran odbije ci światło ku górze i zminimalizuje cienie.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Wiesz co armageddon zwracam Ci honor i szacunek - mimo młodego wieku potrafiłeś koledze wyjaśnić czemu nieboszczyk nie ma blików :grin: widzę że uważałeś na lekcjach biologii.
    wybacz osobistą wycieczkę ale czy ty aby nie masz jakiegoś kompleksu??

To co napisałeś:
    "musisz się jeszcze wiele nauczyć chociażby oglądając zdjęcia mistrzów oraz obrazy klasyków malarstwa, na podstawie których wielu wybitnych fotografów nauczyło się robić świetne zdjęcia"
    to moim zdaniem powtarzanie bzdur wymyślonych przez ludzi broniących się przed wypieraniem ich przez młodszych i lepszych.

W sztuce, bo jakby nie było fotografia podobno jest sztuką, najważniejszą rzeczą jest talent. I jak ktoś ma prawdziwy talent to mając 15 lat będzie o niebo lepsze zdjęcia robił niż ten który 60 lat spędził na oglądaniu mistrzów i doskonaleniu własnego warsztatu a pozbawiony jest tego "daru".
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

troche poszalalem z lampą, wybralem miejsce gdzie mozna blysk odbic od jednolitej powierzchni ustawilem tryb Av a kompensacja lampy na +1. (tak mi sie wydaje, nie ma tego chyba w exifie ) bez kabli synchro, dyfuzora i blendy...mi sie efekt podoba a wam?

Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

mi sie efekt podoba a wam?
    nam też

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów