Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: green box a fotografia

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie green box a fotografia

Czy spotkał się ktoś z wykorzystaniem techniki green box czy też jak kto woli blue box w fotografii? Chciałbym się w to pobawić trochę i o ile wiem, że wykorzystuję się tą technikę przy wideo tak nie wiem jak przebiega metoda obróbki przy jednej klatce zrobionej tą techniką.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tą technike stosuje się w filmie poto aby wykluczować z setek tysięcy klatek dany kolor. W fotografii przy użyciu takich programow jak na przyklad photoshop możesz wyciąć sobie z tła co kolwiek zechcesz. Takie tło mogło by ci się przydać aby ułatwić sobie zaznaczenie.
    Nie jestem pewien ale chyba Chase Jarvis korzystał z "green boxa" przy swoich sportowych sesjach.
    Więc można, ale da się też inaczej. Wszystko zależy od tego jakie chcesz efekty osiągnąć.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tylko podobnie ten green/blue box jak stoi blisko przedmiotu to krawędzie mają taki zielonkawy/niebieski zafarb i potem z tym nie jest tak wesoło, a już szczególnie przy portretach (włosy). Wiec jak takie coś to maksymalnie daleko od fotografowanego obiektu. Jak chcesz coś wyszparować to może jednak tradycyjne białe tło dobrze do/prześwietlone.
    P.S. nie mam z tym doświadczenia bo nie używałem, mówię tylko jakie słyszałem opinie.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jakieś dwa lata temu miałem taki pomysł. Do dziś leży w firmie tło lastolite bodajże 'ocean blue'.
    Jako, że zajmuję się między innymi fotografowaniem roślin i drzewek, pomyślałem że niebieski będzie w sam raz do szybkiego usunięcia.
    Niestety, więcej z tym zabawy niż pożytku. Faktycznie wświeca się, szczególnie na krawędziach i w cieniach. Do tego kiedy zdejmiesz niebieski, wpływa to na kłopoty w innych tonacjach np. zieleni.
    Sumarycznie nie wychodziło mi to specjalnie szałowo, oduściłem jako nieefektywne i fotografuję dalej na białym.
    Ale kto wie, wszystko jest kwestią wparwy i determinacji, więc pewnie lepsze efekty są możliwe kiedy wypracować metodę.
    C-F-K - forever

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Od lat fotografuję miesięcznie kilkaset przedmiotów, które potem wycinam z tła i mz. nadaje się do tego tylko tło białe/szare/czarne. Aby dało się wykorzystać tło zielone, trzebaby kłaść obiekt na przeźroczystej pleksie lub szkle i trzymać go od tego cudu naprawdę daleko.

Uprawnienia umieszczania postów