Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Pomoc w wyborze optyki w zakresie 17(18)mm - 70 (lub trochę więcej)mm

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

jac+ : Mam to szkło, które nazwałeś "wynalazkiem". Nie jest to na pewno szczyt możliwości technicznych, ale wynalazkiem bym je jednak nie nazwał. Złe opinie o czymś rodzą się m.in. dzięki i temu, że ktoś powiela czyjeś krytyczne słowa nie mając danego produktu nawet w dłoniach (nie mówiąc już o zrobieniu nim choćby jednego zdjęcia). I tak też było za pewne i w Twoim przypadku - jeśli jestem w błędzie, to przepraszam !!! Ja przyznaję rację wypowiedzi jednemu z forumowiczów, który twierdzi, że poza dolnym zakresem 17 mm (beczka) jak ktoś nie fotografuje tablic testowych, to szkło jest nawet nawet. I tej opinii wierzę. Proponuję także na przyszłość powielać sprawdzone opinie. Nierzetelne opinie powielane nawet mimochodem niestety pożytku nikomu nie przynoszą, niczemu nie pomagają a wprowadzają tylko w błąd osoby nie bedące w ogóle w temacie. Moja uwaga jest uwagą amatora dla amatora (mam nadzieję, że nie uraziłem z tym amatorem). Zawodowcy (eLkowcy) oczywiście w ocenie tego szkła mogą mieć odmienne zdanie. Pozdrawiam.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

W momencie pisania słowa "wynalazek" w stosunku do 17-85, byłem już po osobistym "teście" tego szkła. Nie wiem, czy trafiła mi w ręce kiepska sztuka, ale naprawdę jakość techniczna fotek była marna. Wierz mi, wiem jak robić zdjęcia i jak je oceniać pod kątem technicznym. A tu wyszło kiepsko (chociaż na 85mm mile mnie ten obiektyw zaskoczył). W sumie to nie dziwię Ci się, że bronisz tego szkiełka. Sam się długo zastanawiałem nad jego kupnem. Jeśli trafiła Ci się dobra sztuka, to tylko się ciesz i nie patrz na wszelkie szpile wsadzane temu obiektywowi na różnych forach (często tak jak napisałeś - pisane przez ludzi, którzy widzieli ten obiektyw w najlepszym razie na YouTube). Swoją drogą - kiepskie to czasy, w których sukcesem jest trafienie na dobry egzemplarz. Kiedyś standardem była jakość, marginesem były sztuki wadliwe. Dziś niestety jest odwrotnie.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

jac+: Dziekuję za odpowiedź. Twoje spostrzeżenia są bardzo trafne Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna Awatar czarekk

Domyślnie

Witam
    Czy ktoś z forumowiczów używa lub używał zestawu 50D + Canon 28-135 ?
    Interesuje mnei ten zestaw na początek. potem dokupie coś szerokiego .Pewnie Sigme 10-20

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarekk Zobacz posta
    Witam
    Czy ktoś z forumowiczów używa lub używał zestawu 50D + Canon 28-135 ?
    Interesuje mnei ten zestaw na początek. potem dokupie coś szerokiego .Pewnie Sigme 10-20
    O tym obiektywie masz tutaj:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=549
    http://canon-board.info/showthread.php?t=184
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Tak czytałem ale tam nic nie ma o współpracy tego obiektywu z 50D. Zresztą nieważne bo i tak wydaje mi się za drogi (2000 zł).

Pozdrawiam
    Czarek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    ...
    Swoją drogą - kiepskie to czasy, w których sukcesem jest trafienie na dobry egzemplarz. Kiedyś standardem była jakość, marginesem były sztuki wadliwe. Dziś niestety jest odwrotnie.
    A jakie miałeś wczesniej możliwości oceny? Szkła się zrobiły kiepskie od czasu, kiedy cyfra zostawiła kolorowy analog daleko w tyle, a każdy użytkownik dostał do ręki potężne narzędzie badawczew postaci 100% powiększeń na monitorze :-D

Domyślnie

Może ktoś podesłac parę widoczków z widocznymi aberacjami i dystorsją. Jak ten obiektyw zachowuje sie w fotografi krajobrazu ? Czy aberacja nie przeszkada. ? Lepiej kupić 18-55 IS czy tego 17-85 USM IS. W 18-55 IS bardzo nie podoba mi się wykonanie. aha "L" na razie nie dam rady kupić

Dopiero zaczyna Awatar Aloes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarekk Zobacz posta
    Może ktoś podesłac parę widoczków z widocznymi aberacjami i dystorsją. Jak ten obiektyw zachowuje sie w fotografi krajobrazu ? Czy aberacja nie przeszkada. ? Lepiej kupić 18-55 IS czy tego 17-85 USM IS. W 18-55 IS bardzo nie podoba mi się wykonanie. aha "L" na razie nie dam rady kupić
    W 17-85 przeszkadza i to bardzo - a mówię tu właśnie o krajobrazach. Przykładów Ci nie podeślę, a to z prostego powodu - wykasowałam je. Było ich jednak dużo, i to dużo ZA dużo. Dystorsja beczkowata nie robi na mnie aż tak tragicznego wrażenia, natomniast aberracja jest po prostu tragiczna. Często nie da jej się nawet usunąć W PSie w taki sposób, żeby uzyskać akceptowalny rezultat.

Nie przeczę, zrobiłam tym obiektywem kilka fajnych zdjęć, ale było też sporo ciekawych ujęć, które zabiła aberracja. Chcę się pozbyć teo obiektywu - gdyby nie zmiany cen i konieczność zakupu lampy oraz szerokiego kąta zrobiłąbym to już dawno. Rozważałam tamrona 28-75, ale na krótkim końcu jest dla mnie za wąski; Sigmę 24-70, ale w wersji Macro ma kiepskie recenzje a na wersję HSM mnie nie stać; i Sigmę 17-70, na którą się będę czaić, chyba że coś się pozytywnie ruszy z cenami i Canon 24-70 L bardziej zbliży się do mojego zasięgu.
    C EOS 40D, C EF 24-105 f/4 L IS USM, Sigma f/4.0-5.6 DG APO Macro, Sigma 10-20 f/4-5,6 EX DG HSM, C 100 f/2.8 Macro, C 50 f/1.8,C 430EX II, Velbon RUP-43, Velbon Sherpa 435R, Naneu Pro Alpha i masa drobiazgu.

Ponadto rower, plany zależne od środków, mnóstwo zapału i straszliwy brak czasu.

Domyślnie

Aloes
    Dziękuję za opinię. Oj bardzo mi pomogła.Właśnie ta abberacja mnie przerażała.

pozdrawiam
    Czarek
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Rany czyli w canonie nie ma nic w przyzwoitej cenie do 1500 zł jako zamieniik kita To może kupić nikona
    Ostatnio edytowane przez czarekk ; 12-04-2009 o 20:54 Powód: Automerged Doublepost

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów