Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 87 z 87

Wątek: "uniwersalny" travel zoom na początek

Coś już napisał Awatar rob76
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Canon 24-105 f/4 L USM dobry będzie na początek, potem zrozumiesz, że jest ciamny jak ... i będzesz chciała C 24-70 f/2.8 L USM, potem stwierdzisz, że jest ciemny jak ... i przesiadka na stałki :->

Jak do 450, to faktycznie Tamron 28-75 f/2.8 będzie dobry na początek.

Zapomnij o rozwiązaniach superhiper uniwersalnych zoomów.
    "nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem"

Bywalec

Domyślnie

Sorki, dziobolku, nie zauważyłem Canona pomiędzy sigmami... Rzeczywiście, byłeś pierwszy!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I nie słuchaj rob76 - "Zapomnij o rozwiązaniach superhiper uniwersalnych zoomów" - on jest za bardzo "profi". Każda potwora znajdzie swego amatora - jakoś tak to było... Miałem i mam superzoomy - one też są dla ludzi - trzeba tylko wiedzieć gdzie i do czego je zastosować.
    Ostatnio edytowane przez rychu ; 08-04-2009 o 21:37 Powód: Automerged Doublepost

0ai0
    Guest

Domyślnie

Po prostu rob76 jak reszta zaawansowanych nie czyta dokładnie postów ( w ostatnim wytłumaczyłam dlaczego tak a nie inaczej), tylko od razu narzuca swoje zdanie nie licząc się i wkurzając, że jednak ktoś chce zrobić coś po swojemu i są święcie przekonani że to będzie błąd.
    Może i błąd, ale na błędach człowiek się uczy prawda?
    Pozdrawiam wszystkich Tych, którzy w pierwszej kolejności wymagają cudów od siebie a nie od sprzętu

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rob76 Zobacz posta
    Canon 24-105 f/4 L USM dobry będzie na początek, potem zrozumiesz, że jest ciamny jak ... i będzesz chciała C 24-70 f/2.8 L USM, potem stwierdzisz, że jest ciemny jak ... i przesiadka na stałki :->

Jak do 450, to faktycznie Tamron 28-75 f/2.8 będzie dobry na początek.

Zapomnij o rozwiązaniach superhiper uniwersalnych zoomów.
    Hmmm.
    Wariant 1 : 24-105/4 = 3600zl = focenie pudełek, butelek w domu i może jakieś oklepane kościółki i parki w mieście ale za to wypasionym sprzętem.
    Wariant 2 : 18-125 + wycieczka egipt 10dni = 3600 = focenie, focenie, focenie wszystkiego no i zajefajna wycieczka. A przy odrobinie umiejętności zdjęcia wyjdą świetne, no i jaka pamiątka z podróży.
    Wariant 3 : oczywiście są też milionerzy...;p
    Co ja bym wybrał....
    Ostatnio edytowane przez caveman ; 09-04-2009 o 08:46

Bywalec

Domyślnie

Kilka lat temu byłem "szczęśliwym" posiadaczem Nikona D70s z obiektywami N18-70 i N70-300 - łącznie piękny zakres - od 18 do 300mm. W pierwszych po zakupie rodzinnych wakacjach wybraliśmy się na kilkugodzinny spływ kajakowy. Pierwszy kajak - żona z córką, drugi - ja z Nikonem. Rzeczka kręta, z dość szybkim nurtem i pięknymi widokami. Jak pstrykałem landszafcik, to potrzebowałem 18-70, jak rodzinę łabędzi na gnieździe - 70-300. Wymiana tych obiektywów w chybocącym się, targanym nurtem kajaku z szybko zmieniającymi się obiektami do fotografowania omal nie spowodowała utraty sprzętu, gdy w trakcie wymiany kajak uderzył w zanurzoną kłodę i byłem o krok od wywrotki! Z powodu konieczności wymiany obiektywów nie sfotografowałem też większości atrakcji. Po tych doświadczeniach kupiłem Tamrona 28-300, który z Nikonem sprawował się bardzo dobrze, i od tej pory z powodzeniem używam travellzoomów. A do ambitniejszych zastosowań mam inne obiektywy (m.in. stałki). TO JEST WŁAŚNIE ZALETA LUSTRZANEK - ZPINAMY TAKIE OBIEKTYWY, JAKIE SĄ W DANEJ SYTUACJI POTRZEBNE!

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 0ai0 Zobacz posta
    Po prostu rob76 jak reszta zaawansowanych nie czyta dokładnie postów ( w ostatnim wytłumaczyłam dlaczego tak a nie inaczej), tylko od razu narzuca swoje zdanie nie licząc się i wkurzając, że jednak ktoś chce zrobić coś po swojemu i są święcie przekonani że to będzie błąd.
    Może i błąd, ale na błędach człowiek się uczy prawda?
    Pozdrawiam wszystkich Tych, którzy w pierwszej kolejności wymagają cudów od siebie a nie od sprzętu
    1. Nikt Ci nic nie narzuca - to są Twoje pieniądze i wyboru dokonasz sama.
    2. Nikt się nie wkurza - wybacz ale to jakim sprzętem będziesz focić dla mnie nie ma najmniejszego znaczenia.
    3. Dla mnie to ze chcesz kupić właśnie takie szkło nie jest błędem ale ja bym takiego nie kupił.
    4. To jest forum i skoro zadajesz pytanie to licz się z różnymi odpowiedziami i także z tymi, które poddają krytyce Twoje zdanie.
    5. Człowiek uczy się na błędach - zgadzam się ale ja wolę uczyć się na cudzych, a własne zminimalizować na tyle na ile to możliwe bo jak wiemy własne błędy kosztują.
    6. Uważam, że temat został już wyczerpany i nic już ciekawego nie wniosą przepychanki czy kombajn lepszy czy nie - wyciągnij wnioski i zrób tak jak uważasz.

pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    ..... Z powodu konieczności wymiany obiektywów nie sfotografowałem też większości atrakcji .....
    Rzeczywiście lepiej mieć zdjęcia atrakcji w gorszej jakości niż nie mieć ich wcale. A swoją drogą, to kozak jesteś - żonglować obiektywami płynąc samemu w kajaku
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 09-04-2009 o 17:44
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów