Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
O ile dobrze pamiętam (niestety strona mastiff.pl teraz leży więc nie sprawdzę) to trwałość Eizo to 50000 godzin. Czy 4 tys vs 50 tys to dużo? Sam oceń
Dla porównania ja w rok w swoim S1931 wyświeciłem 2308 godzin, prawie codziennego, amatorskiego używania (net, granie, obróbka zdjęć, filmy).
Własnie kupiłem sobie tego EIZO L685 - był bliżej (odbiór osobisty)z trochę wiekszym przebiegiem - ale co to 7 tys w stosunku do 50 tys- oczywiscie używany - ale wole uzywany niż nowy a padline.
Porównanie do innych monitorów jakie miałem - to jak niebo a ziemnia. Różniaca niesamowita.
Dziekuje wszystkim za pomoc.
Ps. Musze sobie zamówić drugi bo lubie pacować na dzielonym pulpicie.
Ostatnio edytowane przez adi760303 ; 07-04-2009 o 12:22
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Panowie! Mam problem ze skalibrowaniem-ustawieniem Eizo S2231W - mianowicie:
1. monitor wyświetla bardzo intensywne-rażące kolory - zwłaszcza czerwienie oglądam stare fotki np. w picassie (bez CMS) i ich nie poznaje, odbiegają zupełnie od tego co mam na odbitkach, są przejaskrawione - czerwienie świecą fluoroscencyjnie
2. otwieram zdjęcia w ps cs3 i w porównaniu do odbitek intensywność kolorów za mała, wszystkie lekko brudno-zazielenione i lekki brak czerwieni (np. blade usta w kolorze skóry itp)
3. kalibrowałem Syder2Siute (tylko taki man chwilowo) oraz za pomocą basiccolor w różnych ustawieniach: jasność 80 i 100 i 120 cd m^2(ostatni bo mam b.jasno w pokoju za dnia),temp.6500, g.2.2, zdejmowałem już nasycenie monitora do -25 i znowu kalibracja itak w kółko.. zrobiłem już ze 20 profili, ale ciągle mam zielonkawe i bez czerwieni zdjęcia w PS.
oczywiście profile ładnie podpinają się w systemie, ps ustawiony na AdobeRGB.
próbując wykluczyć uszkodzenie kolorymetru użyłem profil dołączony do monitora, ale wtedy PS pokazuje zdjęcie zupełnie wyprane - w tonacji khaki
Teraz gdy obrobię stare zdjęcie od nowa porównując z odbitką, przerobie do sRGB i zrobię save for web to w okienku podglądu zdjęcie jest nie możliwe do oglądania - przejaskrawione i czerwone.
w załączeniu zrzut z zapisu: (u was może kolory zapisywanego zdjęcia będą ok, ale u mnie nie da się na nie patrzeć - świeci i razi nasycenie skóry) ale będzie widać różnicę między fotkami. SAVE.JPG
Wcześniej pracowałem na skalibrowanym CRT Trinitron - i byłem zadowolony z wyświetlania i w PS i w Picasa i w IE - i to samo (w moim odczuciu) miałem na odbitkach.
CZy coś się da z tym zrobić czy już taka specyfika monitorów szerokogamutowych, że przewalają z kolorami? Może jakieś parametry dokładnie musze ustawić przed kalibracją. Czy zmieniacie saturacje monitora?
canon, kit, grip, lampa, tamron, canon, grip, tiar, jupiter, jupiter, helios, helios, helios, helios, zenit, zenit, zenit, zenit, mir, statyw, filtry, c.d.n....