Strona 27 z 36 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johnus Zobacz posta
    4 rdzenie może wykorzystać dopiero nadchodzący system. Żaden popularny program nie wykorzysta 4 rdzeni - jedyny mi znany jest Microsoft Flight Simulator. Nawet Vista nie jest w stanie w pełni ich wykorzystać.
    To są jakieś straszne bzdury, zastanów się co piszesz! Już nie chodzi o to, że ja mam inne zdanie, jest masa obiektywnych źródeł informacji które całkowicie zaprzeczają temu co piszesz.

Poza tym, skoro twoim zdaniem żaden obecny system operacyjny nie wykorzystuje 4 rdzeni do pracy, to niby jak Microsoft Flight Simulator, gra którą wymieniłeś, korzysta z tych rdzeni skoro system nie może?

To się przecież kupy nie trzyma, takie szerzenie dezinformacji to największa bolączka internetu

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrr Zobacz posta
    ... BTW jeśli kalibrujesz lapki to gdzie można Cię znaleźć ?
    Pisz na PW. Ano i trzeba było dzisiaj przyczłapać na plenerek "Migawki" Polskiego Radia. ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    ....
    To się przecież kupy nie trzyma, takie szerzenie dezinformacji to największa bolączka internetu
    Ano mam dokładnie takie samo zdanie. Zwłaszcza, że ta "wiedza" jest wypowiadana z dużą pewnością siebie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 29-03-2009 o 19:22 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał

Domyślnie

Dobrze to sobie wymień te gówniane matryce nie wiem na co.. pytam znawcy jak mniemam o klibrację, nie piszę cały czas o kalibracji w kierunku kolorów tylko kulturze i wygodzie pracy bo na kalibracji się nie znam! Zajmuje stanowisko że wszytkie mają kiepskie odwzorowanie kolorów !!!! Jedynie do czego się odnoszę to kultura pracy !! Co do tych rdzeni to wszyscy trzei moi profesorowie informatycy twierdzą że nie pracują tak jak mogłyby i powinny w porównaniu do ceny. Działanie a sens działania to różne sprawy.
    Edit: w zasadzie to wszystko nie ma sensu - gość ma wskazania - dużo RAM, dobry procek itd a reszta musi sam sobie iść i pomacać - zobaczy i będzie wiedział. Tak to możemy wieść dyskusję na ten temat do skończenia świata. Ja uważam że skoro matryce w notebookach są kiepskie w kierunku kolorów wszystkie, więc trzeba znaleźć najlepszą pod względem kultury pracy i tego się trzymam. Pan Janusz z kolei twierdzi, że wogóle są lipne więc nie ma to najmniejszego znaczenia jaką się wybierze z tego co zrozumiałem. Tak czy inaczej pozdrawiam i dzięki za info odnośnie kalibracji.
    Ostatnio edytowane przez Johnus ; 29-03-2009 o 19:31

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... Jedynie do czego się odnoszę to kultura pracy !! Co do tych rdzeni to wszyscy trzei moi profesorowie informatycy twierdzą że nie pracują tak jak mogłyby i powinny w porównaniu do ceny. ....
    Cytat Zamieszczone przez Johnus
    ...Żaden popularny program nie wykorzysta 4 rdzeni - jedyny mi znany jest Microsoft Flight Simulator....
    Nie no hola. "Nie pracują tak jak mogłyby" a "nie do wykorzystania" albo "nie pracują bo tylko Flight Simulator..." to jednak różne sprawy.

Flight Simulator to jednak dość stary program i mało popularny. Starsza wersja nie wykorzystuje nawet jednego procka... tj. robi to bardzo "bylejak". Najnowszy RealFlight 4.5 (symulator modelarski) wykorzystuje wszystkie dostępne rdzenie bez problemu. Vista 64 bit TEŻ wykorzystuje - do tego została napisana i czy robi to gorzej lub lepiej to inna historia ale Twoje twierdzenia są po prostu nieprawdziwe. Widać profesory są niedouczone - co zresztą wcale nie jest jakimś strasznym wyjątkiem.

Omamów wzrokowych raczej nie mam więc ten zrzut z ekranu z ośmioma rdzeniami przemawia do mnie bardziej niż wiedza Twoich profesorów od informatyki.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 29-03-2009 o 20:04

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

http://www.allegro.pl/item588431145_...gf9600_gt.html
    Pasował mi ten HP-ek ale może ktoś podpowie czy warto takie coś brać pod względem cena/jakość/wyposażenie. Może inne typy/marki w podobnej konfiguracji?
    Ostatnio widzialem MSI GX720, moze Cie zainteresuje. Tutaj jest do kupienia:
    http://www.dccomp.pl/-p-6174.html
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Coś już napisał

Domyślnie

Profesory mają za sobą 20 lat programowania i wiedzę o konstrukcji SO i dobrze wiedzą o czym mówią.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Profesory mają za sobą 20 lat programowania i wiedzę o konstrukcji SO i dobrze wiedzą o czym mówią.
    Nie chciałbym podważać kompetencji Twoich mentorów, niemniej jednak poproś ich o skomentowanie, co oznacza zrzut ekranu, który przed chwilą specjalnie dla Nich i dla Ciebie zrobiłem. Tak wygląda w systemie wywoływanie rawów do jpg w Adobe Camera Raw (czynność dość typowa na dość powszechnym sofcie) na 4-rdzeniowym procesorze:

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    chociaż ma to swoje zalety że są 2, można je postawić w macierz RAID i na każdym mieć te same dane - zdjęć nie stracisz chyba że naprawdę pech Sam o mało nie straciłem 20 GB zdjęć, wtedy się tym zacząłem przejmować <- wirus.
    Mam nadzieję, że to nie od profesorów masz wiedzę, że RAID może w jakikolwiek sposób uchronić od konsekwencji ataku wirusa. Niezbyt dobrze by to o nich świadczyło.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 29-03-2009 o 22:04 Powód: Automerged Doublepost
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

20 lat temu to SO nazywał się "George 3" i chodził sobie na jakiejś Odrze. Bez urazy ale prawda o profesorskiej wiedzy jest taka, że oni często są właśnie 20 lat do tyłu. Mam za sobą ponad 30 lat programowania (naprawdę) i co z tego wynika? Ano nic. Zupełnie niedawno, jakieś 3 lata temu od jednego z profesorów od informatyki (rozmyślnie piszę "od" bo to dokładniej oddaje istotę - nie prof. informatyki ale "od informatyki") usłyszałem taki zestaw bzdur na temat netu, że nie wierzyłem że to w ogóle możliwe. Hmmmm... facet właśnie "odkrył" internet. Facet specjalizuje się w jakiejś wąskiej dziedzinie matematyki teoretycznej, że poza nią świat dla niego nie istnieje - tj. istnieje o tyle o ile da się go opisać teorią chaosu.

Poniżej zrzut ekranu z chodzącym DPP (Digital Photo Professional) i batchem konwersji RAWów do JPEGów. Vista 64.

DPP to dość stary produkt Canona - z pewnością NIE pisany pod 8 rdzeni. Czyli Vista musi sobie z tym radzić i dzielić zadania na wszystkie procków.

Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 30-03-2009 o 00:08

Janusz,

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Bez urazy ale prawda o profesorskiej wiedzy jest taka, że oni często są właśnie 20 lat do tyłu.
    Hehe ... kiedyś jako młoda dusza pracowałem na szacownej Wrocławskiej uczelni pewien znajomy docent człowiek wielkiej kultury osobistej mawiał
    "wysoki stopień naukowy nie chroni przed głupotą" ...
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alde Zobacz posta
    Hehe ...
    "wysoki stopień naukowy nie chroni przed głupotą" ...

Ano tak. Na dodatek nie wiadomo czy to chodzi o profesorów wyższej uczelni czy o profesorów z liceum. Podejrzewam to drugie...

Janusz,

Strona 27 z 36 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów