Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: Canon 100 f/2.8 vs 180L f/3.5 - MAKRO

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agema Zobacz posta
    Jeśli mógłbyś bardziej szczegółowo objaśnić te wpływy cropa na całokształt ?
    1. jaki wpływ ma crop na ogniskową ?
    2. jaki wpływ ma odległość od przedmiotu w kadrze na , ogniskową, skalę odwzorowania , i GO ?
    3.Jaki wpływ powyższe czynniki mają na tzw-głębię -?
    Crop wpływa na obraz z danego obiektywu dokładnie tak jak TC o krotności cropa. TC i crop robią dokładnie to samo, wycinają kawałek obrazu za obiektywem.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Jak kto nie wierzy, niech poszuka na necie.
    Niezłą fazę miałem jak pierwszy raz podpiałem pod D3 af-s 60/2.8 micro.... jest tak jak piszesz (czas się wydłuuuuuuża), ale mimo wszystko f/2.8 zostaje, imho (duży) plus dla Canona!
    the silence is deafening

Coś już napisał

Domyślnie

?Crop wpływa na obraz z danego obiektywu dokładnie tak jak TC o krotności cropa. TC i crop robią dokładnie to samo, wycinają kawałek obrazu za obiektywem.

A co się stanie jak nie podepnę TC równego krotności Cropa , tylko po prostu podejdę bliżej do obiektu ?
    Ostatnio edytowane przez agema ; 28-03-2009 o 22:43

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Względnie się zgodzić można , czy ma to wpływ na GO ?
    A co się stanie jak nie podepnę TC równego krotności Cropa , tylko po prostu podejdę bliżej do obiektu ?

A TC ma wpływ na GO? Ma. Crop też.
    Podchodzenie do obiektu ma zasadniczy wpływ na GO. GO b. szybko maleje z podchodzeniem do obiektu.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 28-03-2009 o 22:53

Coś już napisał

Domyślnie

Przepraszam, ale głupoty opowiadasz, crop nie ma najmniejszego wpływu na GO , bo niby jaki ?Uważasz że , dla uproszczenia , dwa zdjęcia zrobione C5D jedno, C40 D drugie , tym samym obiektywem , przy tej samej przysłonie , będą miały inną GO ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przepraszam, ale głupoty opowiadasz, crop nie ma najmniejszego wpływu na GO , bo niby jaki ?Uważasz że , dla uproszczenia , dwa zdjęcia zrobione C5D jedno, C40 D drugie , tym samym obiektywem , przy tej samej przysłonie , będą miały inną GO ?
    Nie przepraszaj, tylko pomyśl, a jak Ci się nie chce, to przeszukaj stare wątki. Temat był wałkowany z rok temu. Włącznie z przykładami z cropa i FF. Praktyka potwierdziła teorię.
    Dla uproszczenia, to jak chcesz uzyskać takie same kadry, to nie możesz podpiąc tego samego obiektywu do cropa i FF. Kombinuj albo przekopuj stare wątki
    Trochę pomogę Ci w myśleniu. Krążki rozproszenia przyjmowane do wyznaczania GO są różne na cropie i FF.

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Polecam ten adres: http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Coś już napisał

Domyślnie

wiesz co ? To że wątki są stare to nie znaczy że są wyznacznikiem prawdy..
    Krążki rozproszenia nic kompletnie tu do rzeczy nie mają !
    -Dla uproszczenia, to jak chcesz uzyskać takie same kadry, to nie możesz podpiąc tego samego obiektywu do cropa i FF. Kombinuj albo przekopuj stare wątki -
    Owszem , mogę , do cropa i FF , dokładnie takie same , stawiam skrzynkę piwa że przegrasz !
    Dla ułatwienia dodam że meritum leży w skali odwzorowania .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Nie przepraszaj, tylko pomyśl, a jak Ci się nie chce, to przeszukaj stare wątki. Temat był wałkowany z rok temu. Włącznie z przykładami z cropa i FF.
    Ja bym nie był tak opryskliwy i sam pomyślał. Podpowiem: TC zabiera światło (wpływając tym samym na GO), a mniejsza matryca nie...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    W to zacne swiatlo 2.8 nie wierz tak do konca bo zwiazane jest to z odlegloscia i kosztowac cie to moze dluzsze naswietlenie z taka przyslona. .. im blizej tym swiatlo sie traci. Wlasnie na Nikonach to wychodzi - podpialem do puszki Nikona 105 2.8 i 90 2.8 macro i okazuje sie, ze przy powiekszeniu 1:1 niestety swiatlo spada i wymusza uzycie 3.5 i wyzej

szukalem na czym polega problem bo przeciez w Canonie mozna ustawic 2.8 zawsze. I okazalo sie, ze owszem mozna, ale jest to troche oszukane. Ze parametry ekspozycji zmieniaja sie tak jakby trzeba bylo naswietlac z wieksza przyslona.

Jak kto nie wierzy, niech poszuka na necie. 2.8 udalo mi sie uzyskac dopiero jakies 50 cm od obiektu fotografowanego (czyli przy portrecie)... robiac robaka w skali 1:1 nestety... 2.8 to bajka. Ale czy kto robi makro na 2.8?

A zeby nie byc goloslowny:
    -cześc
    zakupiłem sobie używany obiektyw tamron 90mm/2.8 Sp Macro 1:1 ,jest to starsza wersja,nie Di.
    Po podpięciu pod nikona D700 i wybraniu preselekcji przysłony mam problem.
    mianowicie:
    ustawiam przysłone na 2.8 i kiedy naciskam spust migawki do połowy żeby ustawic ostrośc,w obiektywie zmienia się przysłona,czym bliżej obiektu jedzie mordka to się przesłona zmienia pomiedzy 2.8 a chyba 5.6 ,mam ustawiony obiektyw na FULL.
    czy to normalne ,jak jest u Was??

-2.8 będziesz miał tylko na ostrości ustawionej na nieskończoność

-miałem kiedys takiego Tamrona podpiętego do Eosa 5 (analog) i nie przypominam sobie żeby takie rzeczy się działy

-Robił to samo, ale cię oszukiwał.
    Przy ostrzeniu na bliższe odległości (a zwłaszcza zakres makro) odsuwany jest układ optyczny - to normalne zjawisko w każdym obiektywie. Spada też wtedy oczywiście ilość światła dochodząca do matrycy. W przypadku obiektywów potrafiących uzyskać skale odwzorowania rzędu 1:1 ten efekt jest tym bardziej zauważalny. I teraz są dwa wyjścia - albo aparat przekalkuluje parametry ekspozycji mając zablokowaną daną o przesłonie i w związku ze spadkiem światła przedłuży czas naświetlania (i tak się dzieje w Canonach), albo poda faktyczne światło obiektywu w danym momencie i dopasuje ekspozycję (i tak się dzieje w Nikonach).
    efekt ten nazywa sie efective f-number.
    w canonie 100 przy odwzorowaniu 1:1 dla 2,8 ta liczba to 5,9. Czyli majac nawet na wyswiaetlaczy 2:8 wpada tyle swiatla co przez dziure 5.9. Wystarczy zajrzec do instrukcji (tak obiektywy tez ja maja
    sytuacja dotyczy szkiel z IF . Tamron o ktorym mowiles zmienia dlugosc i zachowuje parametry dzieki temu.
    Co do tematu watku to sam sie chyba namowie na sigme 50. tania, ostra lekka i MALA!!!
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów