Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 72

Wątek: Zasłyszane w sklepie.

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz posta
    Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam do sprawdzenia zachowania sprzedawcy w sieci "nie dla idiotów". Ostatnio przeglądając torby foto usłyszałem rozmowę mniej więcej taka :

Sprzedawca
    Klient

S:A jaki by Pani chciała aparat? Taki do pokazania czy taki co świetne zdjęcia robi?
    K: No....żeby dobry był itd...

I tu zacząłem się bardziej przysłuchiwać

S: To powiem Panu tak: Mój kolega fotograf, który robi śluby, komunie i bardzo dużo zdjęć powiedział, że najpierw kupił sobie ten (wskazał nikona) bo mu wszyscy polecali, później zmienił na ten (Canon), aż w końcu kupił ten i kolo pokazuje Soniaka
    K: Naprawdę taka różnica? A mi mój znajomy fotograf mówił, że canon ma lepszą czułość.

S: Wie Pan co. Ja coś Panu pokaże - i wyciąga wydrukowane foto zdjęcia jakiejś starówki w nocy (na oko widać, że robione ze statywu, ładne gwiazdki i pewnie iso 100 bo zero ziarna) i mówi, że tylko soniak robi takie zdjęcia.
    K: Ahhhaaaa..... i już prawie kupił.

I tak działa marketing Sony. Mnie to w sumie rybka, ale wciskać ludziom takie kity to po prostu jest ubaw po pachy.

A może wybiorę się z dyktafonem i nagram kolesia? Bo gadane miał przednie.
    Tu mnie akurat zdziwiłeś, bo w MM na pewno Sony nie płaci sprzedawcom, nawet nie próbuje, po ostatniej wpadce Nikosia:-D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Bardzo byłem zdziwiony że jedynym sprzętem Canona który był wystawiony i dostępny w sprzedaży to zwykłe głuptaki.
    Niestety nie znalazłem ani jednego lustra czy też szkła systemowego. Na pytanie co z lustrami pan wzdrygnął ramionami i odpowiedział że jak narazie mają to co widać :-|

To, że nie ma Canona w MM i Saturnie to kwestia zawieszenia współpracy pomiędzy firmami, a co do sprzedawcy to się nie dziw, jak koleś dostaje na wejście jakieś 1300 brutto, porównaj jak to się ma do kwot, które bierzemy za śluby, wesela itd.
    Ostatnio edytowane przez sitek ; 27-03-2009 o 22:27 Powód: Automerged Doublepost
    Nieważne jaki masz sprzęt, tylko czy potrafisz go właściwie wykorzystać!
    www.fotografialodz.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sitek Zobacz posta
    Tu mnie akurat zdziwiłeś, bo w MM na pewno Sony nie płaci sprzedawcom, nawet nie próbuje, po ostatniej wpadce Nikosia:-D
    No a konkretniej - o jakiej wpadce mowa ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    A propos sprzedawców. Poszedłem do jednego z MM we Wrocławiu, podpiąłem sobie do puszki 70-200 2.8 i generalnie byłem bardzo zadowolony z tego co przez wizjer zobaczyłem . Moje zadowolenie było tak duże, że postanowiłem podzielić się swoją radością ze sprzedawcą działu foto. On spokojnie, z miną zawodowca mówi "super jakość nie? Wiadomo, stałka!" No i to byłby na tyle
    :-D:-D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No a konkretniej - o jakiej wpadce mowa ?
    Nikoś kilka miesięcy temu wtopił strasznie jak się wydało, że płacił sprzedawcom za sprzedaż sprzętu, afera była o tyle dużo, że według strategii MM takich rzeczy robić nie wolno. Wierzyć, więc mi się nie chce, że Sony teraz, by się odważyło.
    A tak na marginesie to idźcie to jakiegokolwiek sklepu MM w weekend, na dziale foto stoją zazwyczaj promotorzy danych firm, którzy mają zachęcić do zakupu danej marki. Jakie oni bzdury ludziom gadają
    -czym się różni d80 od d90?
    -d90 ma filmy
    -czym się różni A300 od A900?
    -ma LV
    nazwa CMOS to chyba jakieś abstrakcyjne słow dla nich
    i milion innych przykładów, polecam, idźcie i sami posłuchajcie
    i co? i nic, towar schodzi z półek jak ta lala.
    Ostatnio edytowane przez sitek ; 27-03-2009 o 22:39 Powód: Automerged Doublepost
    www.fotografialodz.com

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

A co to za wpadka, bo chyba coś mnie ominęło?:-)

Właśnie, abstrachując od samych aparatów, to ostatnio widziałem dialog pomiedzy klientem a sprzedawcą przy statywach. Klient (jak każdy inny) prosto sprecyzował swoje wymagania: ma być lekki i stabilny. Wszyscy dobrze wiemy, że taki to tylko węglowy, a jak nie, to zapraszamy do Ery, ale niee.. Sprzedawca miał statyw wprost idealny dla tego Pana. Zaproponował mu profesjonalny statyw firmy (no, zgadnijcie jakiej..) Hama() za 99zł. (Był słusznej wielkości, ale cały luźny i kupy się nie trzymał). Sprzedawca zaczął go namawiać mówił o jego zaletach, o historii firmy, która specjalizuje się w produkcji statywów, na pytanie o jego stabilność, odpowiedział "Jest bardzo stabilny, ma udźwig do 10kg! Niech pan spojrzy jakie ma grube nogi!", "ponadto ma czterosekcyjną konstrukcję" Prezentuje sprzęt, rozstawia i głośno liczy: "Pierwsza sekcja, druga, trzecia..(Widzę, że skończyła mu się już noga, myślę "Oho, przeliczyłeś się", a on wyciąga kolumnę centralną) i ostatnia, czwarta sekcja.."
    Klient po tym wywodzie miał taki błysk w oczach, że podjął właściwa decyzję, że bez względu na ewentualne późniejsze uswiadamianie i tak by go kupił, czyli.. sprzedawca wykonał dobrze swoją pracę

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

Slider
    dla takich klientów są markety, my nawet jak tam idziemy to zazwyczaj pytamy czy jest to i to? tak, jaka cena? taka i albo kupujesz, albo wychodzisz, a jakbym usłyszał o 4-sekcyjnym statywie to bym się położył, ale z drugiej strony, kiedyś w Łodzi stał Vanguard za 2,5kzł, stał, stał i wrócił do dostawcy;-)
    www.fotografialodz.com

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Panowie - bez przesadyzmy z tym, ze sprzedawca/handlowiec nie musi wiedziec co sprzedaje :/ Sorki, ale kurna taki kant nie przejdzie: klient potrzebuje kleszcza ekstraktycjnego (do rwania 'zebiskow') a ja mu kastrator (tak, tak, wlasnie do tego...) wciskam :>
    Mysle, ze pogadam na ten temat z moja Kobita jak to z takimi skeczami jak w przypadku Nikkora do Canona z punktu widzenia KC wyglada :] SZOK!...
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

dla takich klientów są markety, my nawet jak tam idziemy to zazwyczaj pytamy czy jest to i to? tak, jaka cena?
    No nie wiem, czy kupowanie statywów takich sklepach to najlepszy pomysł. Zazwyczaj nie kosztują one więcej niż 350zł i śmierdzą plastikiem (wiem, bo mam), na dodatek to taki zintegrowaney z głowicą (najczęsciej filmową, bo raczej nie 3D), i co dobrego kupisz w takiej cenie? płytkę szybkiego mocowania!:-)

a jakbym usłyszał o 4-sekcyjnym statywie to bym się położył
    Hmm.. A co złego jest w 4-sekcyjnych statywach? Są zarówno 3 sekcyjne, które stabilnością nie grzeszą, jak i 5 i 6-sekcyjne mające udźwig do 20 kilo..:-) ale te ostatnie oczywiście już swoje kosztują..:wink:

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Hmm.. A co złego jest w 4-sekcyjnych statywach? Są zarówno 3 sekcyjne, które stabilnością nie grzeszą, jak i 5 i 6-sekcyjne mające udźwig do 20 kilo..:-) ale te ostatnie oczywiście już swoje kosztują..:wink:

Pozdrawiam
    Sorry nie dopisałem, że w kwestii plastikowej Hamy za 99zł.

Ale jak ktoś kupuje "super lustrzankę" za 999zł w promocji ( w niektórych marketach na otwarcie tyle kosztowała A200) no to statyw za 10% tej ceny to i tak sporo.
    Zresztą co tam sprzedawca się natrudzi? Powie: Ma pan lustro za świetną cenę i klient kupuje, no i może się popisać przed rodziną przy jajku:-D
    www.fotografialodz.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jestem sprzedawcą w takim sklepie, może trochę mniejszym niż Saturn i MM. Na początku pracy nawet się wysilałem, ale 95% klientów pyta o dwa parametry:" ile ma zoomów i megapikseli". Klient usłyszał już w trzech sklepach wcześniej podobny wykład, jeśli zacznę z nim rozmawiać zgodnie z moją wiedzą i przekonaniem... popatrzy jak na idiotę i wróci do poprzedniego sklepu po Soniaka. Po dwudziestu takich akcjach dziennie każdy by odpuścił. Doradzać mogę na forach, w sklepie mam zarobić na życie.

Akurat u nas nie dopłacają za RTV. Niestety ostatnio nawet nie ma skąd wziąć Canona(puste hurtownie, trochę weszło w połowie marca).
    Ostatnio przyszedł dziadek, pytał o Nikony d60 i d80, napomknąłem o śrubokręcie AF, fukną, że d60 jest nowszy i wyszedł. Witki opadają

Zablokowany
    Miasto
    białystok

Domyślnie

Co do sprzedawców w MM. Oni nie dostają żadnej prowizji od Sony, Nikona itd. To promotorzy danych firm, mają za zadanie wciskać swój szrot. Sprawa jest prosta im więcej sprzedają tym więcej zarabiają. Za każdą sztukę dostają ustaloną kwotę. A co do ich wiedzy, pewnie ten sam promotor wcześniej promował pralki, potem telewizory dalej aparaty itd.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów