Pokaż wyniki od 1 do 10 z 209

Wątek: Canon EF-S 18-200mm F 3,5-5,6 IS

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Jago napisał: "W sumie mogę stwierdzić, że Canon z tym obiektywem się nie popisał ".
    Myślę, że ten zakres ogniskowych wyklucza optyczną doskonałość - jeszcze się to nikomu nie udało (dla tej wielkości matrycy - dla mniejszych dużo łatwiejsze). Nie zanotował jednak żadnych drastycznych wpadek, a to już sukces. Zletami tego obiektywu są:
    - zakres ogniskowych
    - stabilizacja
    - szybki i trafiający autofokus
    przy przeciętnej jakości optycznej (w pewnym zakresie nawet dobrej).
    Są grupy fotografujących (nie fotografów - fotografujących!) których te cechy BARDZO zadowolą.
    Zgadzam się z Tobą, że to szkiełko posiadając taki zakres wyklucza optyczną doskonałość i że jest pewna grupa osób, którą ten obiektyw zadowoli. Ja twierdząc, że Canon nie popisał się z tym szkłem opieram się na porównaniu 18-200 z tym co mam. Szczerze mówiąc to co mam oczywiście nie jest najlepsze (chociaż należę do tych fotografujących, których to zadawala), ale w porównaniu z tym spacerzoomem mimo wszystko wypada korzystniej.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Zgadzam się z Tobą, że to szkiełko posiadając taki zakres wyklucza optyczną doskonałość
    Ale co to jest optyczna doskonałość?

Dla mnie zdjęciowo to 200/1.8 czy 85L, MTF'owo to 300/2.8L IS, powłokowo to 14LII (teraz również 24II - na podst. sampli w necie)

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Szczerze mówiąc to co mam oczywiście nie jest najlepsze, ale w porównaniu z tym spacerzoomem mimo wszystko wypada korzystniej.
    Bez sensu dyskusja, zależy komu i do czego ma to służyć.
    Zakładając, że 18-200 ma być jedynym szkłem w torbie/na puszce to 17-85 traci sens, tak samo traci sens 18-200 IS gdy na rynku dostępny jest Tamron 18-270 VC, ten ostatni lens zamyka dyskusję nt. wygody, etc. A o optycznej doskonałości to już nie wspominam bo to jest płynne pojęcie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    Tak więc wydaje mi się,że jedyną przewagą 18-200 na moim zestawem (18-55 +55-250) jest brak koniecznośći zmiany obiektywów.
    Dokładnie.

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    Jeżeli komuś na tym zależy,a jest w miare zadowolony ze zdjeć z nowego KITa, to będzie zadowolony również z tego superzooma.
    Mój kit 18-55 I USM dawał lepsze fotki/próbki/sample niż mój 18-200 IS - 40D.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 24-03-2009 o 16:07
    the silence is deafening

Uprawnienia umieszczania postów