Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Canon 50mm 1,2L vs 1,4 skala odległości - pytanie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Canon 50mm 1,2L vs 1,4 skala odległości - pytanie

Witam

Czy może mi ktoś wytłumaczyć, czemu na skali w 50 1,4 ostatnią odległością przed symbolem nieskończoności są 3 metry a w 50 1,2L 5 metrów ??

Wiele osób zgłasza problemy że ich 50 1,4 są ostre do 3m a dalej to już różnie bywa. Może tłumaczyć to trzeba faktem, że powyżej 3 metrów AF w tym obiektywie ustawia już wszytko na nieskończoność i przy stosowaniu małych przysłon pojawia się możliwość błędnego określenia punktu ostrości ??

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Dlaczego to nie wiem, ale między 3, a nieskończonością jest jest sporo skali, która po prostu nie jest opisana..

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Dlaczego to nie wiem, ale między 3, a nieskończonością jest jest sporo skali, która po prostu nie jest opisana..
    Dokładnie tyle samo jak między 5 a nieskończoność w 50 1,2L

50 1,4 USM

50 1,2L
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jakaś różnica musi w tym być. Już nie wspomę o tym że na moim Heliosie 56mm na skali za 3 metrami jest jeszcze 4,6,20 metrów i dopiero nieskończoność
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 04-03-2011 o 22:49 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Canon 60 mm macro to dopiero musi być bubel, bo przed nieskończonością ma 1 m.
    Zgodnie z Twoja teorią powinien być nieostry dla odległości większych niż metr od fotografowanego obiektu.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

wg. mnie jest też większa odległość między 1,5 a 3m.
    Może po prostu dlatego, że L ma być bardziej dokładna?
    Myślę, że logiczne - więcej/większa skala = lepsza dokładność
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Zgodnie z Twoja teorią powinien być nieostry dla odległości większych niż metr od fotografowanego obiektu.
    no to raczej potwierdza co napisałem przed chwilą - pewnie ta 60-tka ma dużo więcej wartości na skali od minimalnej odległości do 1m niż 50mm - wynika to ze specyfiki obiektywu MACRO. Bo gdzie wymagamy w takim szkle największej dokładności? W skali macro czyli od minimalnej do maks. 1m

Czyli na moje różnice skali w różnych wersjach 50mm dają różnicę w dokładności.
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 04-03-2011 o 23:32 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Ale taki C10-22 nie jest macro, a on też ma 1 przed nieskończonością i do tego w dużo mniejszej odległości. Z kolei tamron 18-250 ma 1,2,3,7,30 i dopiero potem nieskończoność... zgodnie z ostatnią teorią ten tamron powinien być najdokładniejszy jeżeli chodzi o AF spośród tych obiektywów. A doświadczenia z użytkownia mówią dokładnie coś innego.

Ale do czego zmierzam... ja bym się tak tymi oznaczeniami na skali nie przejmował i nie tworzył teorii z tym związanych. Prawdopodobnie 50 1.2 ma dokładniejszy AF od 50 1.4, ale nie wynika to bezpośrednio z tego jaka cyferka znajduje się przed nieskończonością na skali.
    SPROCKET
    Moja wycieczkowa galeria

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ale taki C10-22 nie jest macro, a on też ma 1 przed nieskończonością i do tego w dużo mniejszej odległości. Z kolei tamron 18-250 ma 1,2,3,7,30 i dopiero potem nieskończoność... zgodnie z ostatnią teorią ten tamron powinien być najdokładniejszy jeżeli chodzi o AF spośród tych obiektywów. A doświadczenia z użytkownia mówią dokładnie coś innego.

Ale do czego zmierzam... ja bym się tak tymi oznaczeniami na skali nie przejmował i nie tworzył teorii z tym związanych. Prawdopodobnie 50 1.2 ma dokładniejszy AF od 50 1.4, ale nie wynika to bezpośrednio z tego jaka cyferka znajduje się przed nieskończonością na skali.
    Po pierwsze to nie tworze tu żadnych teorii tylko zadaje pytanie ( nawet w temacie ) na które jak widać ani ja, ani Ty nie potrafimy udzielić odpowiedzi.

To co opisujesz jest związane z ogniskową i głębią ostrości. Na ultra szerokich kątach typu 10-22 faktycznie wszytko poza 1m aż do nieskończoności można łatwo zamknąć w przedziale GO, na 250mm sytuacja wygląda diametralnie inaczej.

Jedyna teoria jaką wysnuwam to nie to, że obiektywy nie są ostre ale że przy Canonie 50 1,4 z obiektem w odległości 4 - 5metrów lub więcej, nie ma co stosować przysłon typu 1,4 -2,0 bo prawdopodobieństwo trafienia jest bardzo żadne ( ale może ktoś mnie przekona, że sie mylę jakimś przykładowym zdjęciem )

Pytanie dotyczyło szkieł o tej samej ogniskowej 50mm ( różnica w GO dla 1,2 a 1,4 jest wg mnie pomijalna ).

Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Po pierwsze to nie tworze tu żadnych teorii tylko zadaje pytanie

Jedyna teoria jaką wysnuwam to że przy Canonie 50 1,4 z obiektem w odległości 4 - 5metrów lub więcej, nie ma co stosować przysłon typu 1,4 -2,0 bo prawdopodobieństwo trafienia jest bardzo żadne

Pytanie dotyczyło szkieł o tej samej ogniskowej 50mm
    Faktycznie, nie tworzysz teorii tylko mity
    A jaką teorię dopasujesz do tego że C50 1.8 ma 5 przed nieskonczonością ?
    SPROCKET
    Moja wycieczkowa galeria

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Faktycznie, nie tworzysz teorii tylko mity
    A jaką teorię dopasujesz do tego że C50 1.8 ma 5 przed nieskonczonością ?
    Słuchaj - jeśli nie umiesz rzeczowo odpowiedzieć na zadane w temacie pytanie, to Twój głos tutaj na prawdę jest zbędny - szkoda czasu na trolowanie - idź popstrykaj sobie zdjęcia, może się nauczysz czegoś przy okazji.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Po pierwsze to nie tworze tu żadnych teorii tylko zadaje pytanie ( nawet w temacie ) na które jak widać ani ja, ani Ty nie potrafimy udzielić odpowiedzi.
    Mam Canon 50/1.4 FD i EF - to są te same konstrukcje optyczne, z tym ze ten drugi ma AF. Na FD jest 3, 5, 10 i nieskonczonosc. Sam skok pierścienia którym nastawiamy ostrość w obu szkłach jest ten sam, bo w wersji AF jest jeszcze przekładnia-sprzegło, które to sztucznie zmniejszają przełożenie. Ale jeżeli się weźmie pierścień ze skala który to bezpośrednio przesuwa układ soczewek to w wersji manualnej jest on zarówno pierścieniem nastawiania ostrości i zachowuje swój duży kąt obrotu.

W AF to jest kompromis - żeby mieć szybko nastawioną ostrość ale i dokładnie. Widocznie w wersji 1.2L przełożenie pierścienia jest większe w celu większej kontroli dokładności ruchu suwnego soczewek. A że jest lepszy motor to prędkość AF na tym nie ucierpiała.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów