Pokaż wyniki od 1 do 10 z 84

Wątek: Sprzęt do sportu i ogólnej reporterki.

Mieszany widok

zdzlip
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ISO 3200 w 20D jest programowe wiec lepsze efekty uzyskasz robiac niedoswietlone zdjecia na ISO 1600 i rozjasniajac w PS, ogolnie ISO 3200 odpada raczej

20D byl przez dlugi czas najbardziej popularnym aparatem do reportazu, AF jest dobry, na pewno lepszy niz w N D70, ale ogolnie to juz stary sprzet, kupujac uzywany dobrze jest go sprawdzic, szczegolnie przebieg

i nie udostepniaj swoich zdjec za darmo... cen sie...
    To w którym trybie ustawia się to ISO 3200?....zresztą jakie to ma znaczenie skoro nie ma możliwości preselekcji czasu?? To po jakiego diabła to wysokie ISO? Przecież wcale nie powiedziane, że automatyka będzie ustawiać jak najmniejszą wartość czasu.....może np. przymknąć przysłonę i z szybszego czasu "nici". Jakoś nigdzie w opisach tego nie doczytałem...chyba zacznę jeszcze raz.
    A że aparat nie pierwszej nowości...wiem niestety, ale te dwa są akurat w moim zasięgu finansowym. No to mi kolego zabiłeś ćwieka do głowy.
    D70 ma malutki przebieg 14000 klapnięć.
    Na 20D z kolei dostałbym 3 mieś. gwarancji z serwisu foto.....może ktoś poradzi???
    B. proszę o jakiekolwiek uwagi. Każda będzie cenna.

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdzlip Zobacz posta
    Czy mam rozumieć , że ISO 3200 jest tylko programowe, tzn. ,że w trybie np. manualnym lub preselekcji czasu nie ma możliwości w 20D ustawienia ISO 3200?
    To w którym trybie ustawia się to ISO 3200?
    Pomyliło Ci się z programami tematycznymi.
    ISO 3200 w Canonie 20D jest programowe, tzn. uzyskane sztucznie. Nie wiem jak aparat ją uzyskuje - niech mądrzejsi podpowiedzą. W każdym razie to coś takiego jak zoom cyfrowy w kompaktach - taki sam efekt możesz uzykać w każdym programie graficznym :]
    Regulamin pkt 8.

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djcargo Zobacz posta
    Pomyliło Ci się z programami tematycznymi.
    ISO 3200 w Canonie 20D jest programowe, tzn. uzyskane sztucznie. Nie wiem jak aparat ją uzyskuje - niech mądrzejsi podpowiedzą. W każdym razie to coś takiego jak zoom cyfrowy w kompaktach - taki sam efekt możesz uzykać w każdym programie graficznym :]
    Ja co prawda nie z tych "mądrzejszych" - ale generalnie potwierdzam wypowiedź kolegi djcargo. Matryca modeli do C40D włącznie generuje ISO3200 sztucznie, poprzez podbicie sygnału, przez co wiele czynników mających wpływ na obraz może być zaburzonych - np. balans bieli może zwariować, szum jest (jak dla mnie, a szumofobem nie jestem) nieakceptowalny i bardzo brzydki, o dynamice tonalnej nie ma co wspominać. Zdarzyło mi się strzelić kilka fotek na tym ISO - nawet z RAWów ciężko coś wyciągnąć, no może przy cz-b. i specyficznej tematyce zdjęcia się jeszcze przyda.

Po uprzednim uaktywnieniu funkcji w C-Fn.I, wybrać takie ISO możesz tylko w tzw. strefie kreatywnej (Av, Tv, M, A-DEP..), w programach tematycznych nie, przynajmniej tyle jest w instrukcji modelu 40D, bo tych drugich "nie miałem sposobności" używać Sądzę, że wcześniejszy model był pod tym względem podobny.

Zdzlip - gratuluję wyboru, życząc by sprawował się dzielnie -większy dylemat będzie z doborem szkiełka
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

zdzlip
    Guest

Domyślnie

Zastanawia mnie tylko jedno....skoro 30, 40D, to już korpusy do zastosowań nawet półprofesjonalnych, to po diabła robią ludziom wodę z mózgu???....nooo cóż, zapewne marketing, marketing i jeszcze raz marketing. Ale czy doświadczonego fotografa lub fotoamatora, można "chwycić" na coś takiego??...pewnie można, skoro ja pierwszy raz dowiedziałem się o tym dzięki Waszej uprzejmości.
    A ze szkiełkiem zapewne będzie spory dylemat....na razie przez parę dni pobawię się KIT-em USM, jaki pozostał mi ze wcześniejszych czasów aby poznać swoje potrzeby i zobaczyć zachowanie aparatu. Właściwie to wiem nawet czego bym potrzebował, ale samo chciejstwo nie wystarcza.....potrzebna też stosowna kasa. Tak więc zapewne i tak będzie to jakiś kompromis.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zastanawia mnie tylko jedno....skoro 30, 40D, to już korpusy do zastosowań nawet półprofesjonalnych, to po diabła robią ludziom wodę z mózgu???
    10D też był reklamowany jako celujący w taki target, 20D również. Target to ogólnie 'prosumer' ( http://en.wikipedia.org/wiki/Prosume...ional_consumer ) czyli wymagający hobbysta. Nawet 5D jest określany jako prosumer a nie pro. To że ślubni czy sportowi fotografowie chętnie używają danej puszki wcale nie znaczy że tak a nie inaczej jest/będzie ona sklasyfikowana przez Canona.
    Nie wiem co, w takim świetle, nazywasz robieniem wody z mózgu?

zdzlip
    Guest

Domyślnie

Witam
    Wody, nie wody....nieważne jakby to zwał. Nigdzie, ale to nigdzie, nie mogę się doszukać w testach ani też opisach, aby jednoznacznie wynikało, że w 20D ISO 3200, jest uzyskiwane poprzez jakieś kombinacje programowe i że nie jest to rzeczywista czułość matrycy....chyba, że przedmówcy wprowadzili mnie trochę w błąd.
    Powiem krótko....nie jestem jak Ty kolego (prawdopodobnie zawodowcem- zresztą tak nawiasem mówiąc podoba mi się Twoja galeria - szczególnie podobają mi się zdjęcia ze spotkań siatkówki)), ale typowym hobbystą i pomimo, że jest to moja pasja, mam jeszcze parę innych dość ważnych rzeczy na głowie. Tak więc, mam prawo pogubić się w tym wszystkim. Wierz mi, że "przerzuciłem" przez swoje ręce, parę ciekawych egzemplarzy....wprawdzie, nie miałem akurat dostępu do totalnie profesjonalnych Canonów, ale przez jakiś czas, "bawiłem" się Nikonem D2H i D2x. W testach i opisach Nikona, wszystko jest przejrzyste i jasne i białe jest białe a czarne , czarne.
    Jako fotoamator i hobbysta, nie powinienem być zmuszony do zadawania zbędnych pytań na temat danego modelu. Wprawdzie Nikon do mnie nie "przemawia"....być może jeszcze nie dorosłem do niego, profesjonalnego Canona nie miałem nawet w ręce, tak więc trudno mi coś na ten temat mówić. Ale to ISO 3200.....jeżeli jest tak faktycznie jak mówili przedmówcy, to chyba jednak coś nie tak.
    To mniej więcej tak samo, jak Sony zachwala swojego kompakta H10, pisząc wszędzie, że ma pełny manual. Wprawdzie niby nie kłamią, ale nie mówią o tym, że są tylko dwa skrajne położenia F. Wartości pośrednich po prostu nie ma.
    I czy ten klient musi dowiadywać się o takich rzeczach dopiero na forum, lub co gorsza, dopiero wtedy, gdy już zakupi taki egzemplarz.
    Coś chyba jednak w tym jest.
    Masz fajną galerię, extra aparat i jeszcze lepsze obiektywy....kawał sprzętu.
    Pozdrawiam

zdzlip
    Guest

Domyślnie

To w którym trybie ustawia się to ISO 3200?....zresztą jakie to ma znaczenie skoro nie ma możliwości preselekcji czasu?? To po jakiego diabła to wysokie ISO? Przecież wcale nie powiedziane, że automatyka będzie ustawiać jak najmniejszą wartość czasu.....może np. przymknąć przysłonę i z szybszego czasu "nici". Jakoś nigdzie w opisach tego nie doczytałem...chyba zacznę jeszcze raz.
    A że aparat nie pierwszej nowości...wiem niestety, ale te dwa są akurat w moim zasięgu finansowym. No to mi kolego zabiłeś ćwieka do głowy.
    D70 ma malutki przebieg 14000 klapnięć.
    Na 20D z kolei dostałbym 3 mieś. gwarancji z serwisu foto.....może ktoś poradzi???
    B. proszę o jakiekolwiek uwagi. Każda będzie cenna.

Uprawnienia umieszczania postów