Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 87

Wątek: Zestaw do krajobrazów dla amatora - proszę o rady

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no to z dedykacja... i z autopsji
    cha cha dobre, widocznie twoja lepsza połowa zdaje sobie sprawę z cen przyzwoitych filtrów, większość ludzi nie i nie dolicza tego do budżetu, podobnie z dobrym statywem, ale zawsze są zamienniki - hitech 100x150 już nie jest tak powalający cenowo jak lee, a ja tak naprawdę potrzebuję tylko 3 szare połówki jak na razie , jak się dokręca coś mocnego na gwincie pod holder to nie ma wielkiego wyboru - zawsze wyjdzie drogo lub jeszcze drożej

w przypadku nowego korpusu to prawdopodobne ale filtry to "jakiś drobiazg"
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Domyślnie

Przyznam, że rozważałem kupno analogowego aparatu. Tylko, że zamiast zbierać drobniaki na jakieś szkło czy filtr będę płacił dodatkowo za filmy i ich obrobienie w labie.

Obejdę się na początek bez filtrów, poza jakimś najtańszym jako osłona obiektywu.

Jeśli chodzi o obiektywy - może w odniesieniu do S9600 powiem (choć to hybryda), że mając zakres 28-300 zauważyłem, że rzadko wychodziłem powyżej 200 mm.
    Pentax to zupełnie inna historia - mimo, że miałem tylko z kitem. A krótko i na temat - super body, super kit.

A czy w ofercie szkieł do Canona znalazłbym coś porównywalnego do Nikkora 18-105 (kit do D90) ? Rozważam również zestaw nowego 18-105 i jakiegoś przechodzonego body Nikona.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Przydałaby się jeszcze szara 1/3 i szare 2/3 ;-)
    a do tego filtry o roznych gradacjach, srednicach i stopniach przepuszczalnosci swiatla - to razem daje kilkanascie/kilkadziesiat filtrow ;-) .. cokin to rozwiazuje jedym holderem, paroma redukcjami i kilkoma filtrami

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ja właśnie o takim rozwiązaniu myślę, ale niestety nie mam gdzie tego "pomacać"...
    nie macaj - zamow to sie sam przekonasz

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scepon Zobacz posta
    A czy w ofercie szkieł do Canona znalazłbym coś porównywalnego do Nikkora 18-105 (kit do D90) ? Rozważam również zestaw nowego 18-105 i jakiegoś przechodzonego body Nikona.
    Nie wiem co rozumiesz przez "przechodzone" - z tego co kojarzę to Nikkora 18-105 nie podepniesz do podstawowych modeli D40/D60 (brak własnego silniczka w body), czyli pozostaje jako minimum "stare" D80, a może D70. Na dzień dzisiejszy w 2k się nie zmieścisz ze szkłem (>1k szkło+2k D80 nowe), ...chyba że bardzo przechodzone
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli chodzi o obiektywy - może w odniesieniu do S9600 powiem (choć to hybryda), że mając zakres 28-300 zauważyłem, że rzadko wychodziłem powyżej 200 mm.
    Pentax to zupełnie inna historia - mimo, że miałem tylko z kitem. A krótko i na temat - super body, super kit.
    no to coś wiadomo czyli zoom z normalnym zakresem na początek powinien wystarczyć:
    17-40L - obawiam się że poza zakresem cenowym (to właściwie jest UW do FF)
    18-55 - czyli rzeczony kit
    18-55IS - czyli kit z IS
    17-85IS - czyli taki "inny kit" z IS raczej spora podaż używanych zawsze była, może się zmieścisz w zakresie z używanym korpusem.
    17-55IS - poza zakresem cenowym
    18-200IS? - nie wiem, nie znam, bo zakres dla mnie za duży ja nie zwykle nie przekraczam 35mm (po przeliczeniu) , sprawdź ceny

podsumowując używany 350D-400D-450D + któryś z obiektywów powyżej - poczytaj optyczne lub photozone są tam testy tych obiektywów

optykę nikona znam bardziej z artykułów prasowych (używałem pożyczonego D70 przez całe dwa dni), w nich zwykle kity nikona są bardziej chwalone niż kity canona, ale myślę że tu również przy dzisiejszych wariackich cenach nie masz wielkiego wyboru,

Tak na serio wyboru za ciebie nikt nie podejmie, nawet wyboru systemu, musisz sam zdecydować, znajdź znajomego (lub miły sklep) z kitem canona zrób parę zdjęć zrzuć na CD, potrzymaj korpus w ręce, to samo z nikonem i ew. pentaxem, sprawdź zdjęcia w domu i zdecyduj.

aha zaponiałem jeszcze że są sigmy, tamrony i tokiny żebynie było łatwo
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 23-03-2009 o 21:28
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    a do tego filtry o roznych gradacjach, srednicach i stopniach przepuszczalnosci swiatla - to razem daje kilkanascie/kilkadziesiat filtrow ;-) .. cokin to rozwiazuje jedym holderem, paroma redukcjami i kilkoma filtrami

nie macaj - zamow to sie sam przekonasz
    Potwierdzam - warto...

No i niekoniecznie statyw jest konieczny, "z ręki" też się robi bez problemu
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

jaś a co sądzisz (i inni oczywiście) o takim rozwiązaniu:
    kupić nowe szkło Sigma 18-125mm [f/3.8-5.6 DC OS HSM] a za 1,5 m-ca dokupić używane body 400D ?

Wiem, że zawikłana to pewnie kombinacja, ale może na początek miałbym na czym powalczyć.

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jaś a co sądzisz (i inni oczywiście) o takim rozwiązaniu:
    kupić nowe szkło Sigma 18-125mm [f/3.8-5.6 DC OS HSM] a za 1,5 m-ca dokupić używane body 400D ?

Wiem, że zawikłana to pewnie kombinacja, ale może na początek miałbym na czym powalczyć.
    Hmm, no bardzo zawikłana... - tzn. miałbyś szkło na półce i dozbierał z czasem na puszkę? - bo tak to odczytuję??:

Testowo całkiem przyzwoity zoom, ale najlepiej sprawdzić czy TOBIE konkretnie będzie pasował w dłoni i w odbiorze fotek - wykresy są ok, ale ważniejsze czy będziesz umiał zaakceptować wady, jak w życiu;-)
    Przy braku funduszy, ja bym postawił na prostą puszkę (np. 1000D lub używane 400D) i nawet jakąś tańszą stałkę, np. C28/2.8 - tak na "dzień dobry" a później zobaczysz czego Ci brakuje.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Powiem tak, jak ja kupowałem to serce mi mówiło kup korpus i 10-22 i nic więcej, ale rozum mi podpowiedział kup coś normalnego to przynajmniej normalne zdjęcia zrobisz tak zrobiłem i to był błąd, aktualnie 80-90 % zdjęć robię na ogniskowej 10-12mm, a jak policzyć tylko te co pokazuję to 100%, więc moje rady co do zooma o takim zakresie są conajmniej "takie sobie", podobnie jak kit czy 17-85 szkło do wszystkiego czyli do niczego ale do krajobrazu się pewnie nada, nie lubię obiektywów niesystemowych kiedyś dawno temu miałem sigmę 24-70 z minoltą i jakoś nie lubiłem tej sigmy, ostanio miałem tamrona 11-18 i nawet go lubiłem, ale jakoś wolę obiektywy canona. a czemu chcesz za przeproszeniem od "d... strony" kupować? albo o czymś nie wiem - masz jakiś korpus do tej sigmy? kup 400D z kitem za 100-150zł a potem obiektyw przez półtorej miesiąca będziesz robił zdjęcia (wiosna idzie) i stwierdzisz co potrzebujesz, może będziesz miał szczęście i ceny spadną, ale kto to może wiedzieć. Niestety "realna ekonomia" jest taka że jak masz ograniczone fundusze to zawsze zapłacisz więcej (bo zmienisz kilka razy zanim kupisz co potrzebujesz).

Obiektywy o takim zakresie najczęściej kupują osoby które z różnych względów chcą mieć tylko jeden obiektyw np. chodzą intensywnie po górach i nie chcą dźwigać kupy sprzętu lub z innych sobie znanych powodów, zawsze słyszałem twierdzenia że zoom o krotności powyżej 3x nie może być dobry z definicji, oczywiście nie demonizuję sprzętu, zdjęcia a fotografie to już na pewno robi człowiek a nie sprzęt, ale zawsze każdy z nas o ile nie posiada topowego sprzętu zadaje sobie pytanie - czy moje zdjęcia byłyby lepsze gdybym miał 5D 1D (tu wpisać co komu pasuje) z 16-35L (tu też wpisać co komu pasuje) - okrutna odpowiedź brzmi nie, mniej okrutna może trochę.

Żeby polecić taki obiektyw musiałbym go poużywać , może ktoś na forum ma i używa? jak ktoś mi mówi że to co widzę to dobra fotografia to zawsze pytam czy powiesiłby ją na ścianie swojego pokoju lub gabinetu, jeśli chcesz kupić taki obiektyw to zastanów się czy będzie to twój jedyny obiektyw? bo chyba takie jest jego przeznaczenie.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 24-03-2009 o 00:06
    Jestem szumofobem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    (...)
    kup 400D z kitem za 100-150zł a potem obiektyw przez półtorej miesiąca będziesz robił zdjęcia (wiosna idzie) i stwierdzisz co potrzebujesz, może będziesz miał szczęście i ceny spadną, ale kto to może wiedzieć.
    (...)
    Podpisuję się pod tą radą. Chyba najlepszy post w całym wątku.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów