Pokaż wyniki od 1 do 10 z 533

Wątek: Canon EF 28 mm f/1.8 USM

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar luckylucas
    Miasto
    Kościan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DominikD Zobacz posta
    Jak to jest z tymi 35/2? Też chciałem kupić ten obiektyw ale gdzie nie zajrzałem to wszedzie pisali żeby nie brać bo ostry dopiero od f4?
    Pasuje mi ta ogniskowa ale zrezygnowałem z ww. powodów.
    Czy ktoś miał może jakieś doczynienia z tymi obiektywami i rzeczywiście coś jest z nimi nie tak, a Mariuszowi trafiła się po prostu dobra sztuka, czy to ja miałęm takiego pecha trafiać na wypowiedzi akurat tych, którym się kiepsko trafilo?
    Ten obiektyw jest bardzo powtarzalny optycznie i jest bardzo ostry od pełnej dziury, nawet lepszy niz 35L na 1.4. Miałem dwa egzemplarze, więc bez obaw
    FF
    www.jaworski-foto.pl - fotografia ślubna

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luckylucas Zobacz posta
    Ten obiektyw jest bardzo powtarzalny optycznie i jest bardzo ostry od pełnej dziury, nawet lepszy niz 35L na 1.4. Miałem dwa egzemplarze, więc bez obaw
    Znam jeszcze kilku ludzi którzy mają podobne zdanie o tym szkiełku co Ty i ja dlatego wydaje mi się że jest to na prawdę rozsądna propozycja za niezbyt dużą kasę.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luckylucas Zobacz posta
    To bardzo cienkie szkło !
    http://www.the-digital-picture.com/R...0&LensComp=122

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    ale jakie? Lka?

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    ale jakie? Lka?
    Dobre, dobre

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Dobre, dobre
    Tak całkiem serio to ten link który podesłałeś wcale nie wskazuje że 35/2 to "bardzo cienkie szkło". To że ekstremalne rogi są kiepskie to żadna tajemnica.
    Tutaj test na 5D http://www.slrgear.com/reviews/showp...uct/147/cat/10 zakładka full frame
    Jeśli kogoś nie stać na 35/1.4 to uważam że warto nabyć to szkło.
    Porównywałem z 28/1.8 i wybrałem 35/2.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Tutaj test na 5D http://www.slrgear.com/reviews/showp...uct/147/cat/10 zakładka full frame
    Jeśli kogoś nie stać na 35/1.4 to uważam że warto nabyć to szkło.
    Porównywałem z 28/1.8 i wybrałem 35/2.
    to z tej strony taki przykład:

jak widać, 35 jest bardziej "równomierna"; natomiast w 28 są gorsze narożniki, ale środek niewątpliwie ostrzejszy.

Ja również długo się wahałem pomiędzy tymi obiektywami; z pktu widzenia ogniskowych lepiej pasowałaby mi 35mm, ale mechanika tego obiektywu kompletnie mi nie odpowiada (mam 50/1.8 I - to jest to samo; ale na 50mm mi nie zależy, bo to nie jest moja ulubiona ogniskowa).

Z kolei 28mm tez nie była ulubioną ogniskową, ale potrzebowałem coś jasnego szerokiego i na coś trzeba się było zdecydować. Doszedłem do wniosku, że prędzej polubię kąt widzenia 28mm niż mechanikę 35/2 i zdecydowałem sie kupić 28/1.8 USM, z którego jestem w tej chwili bardzo zadowolony.
    Swietnie sprawdza się we wnętrzach, pozwala prawie w każdych warunkach robić zdjęcia bez błysku; widzi może trochę szerzej niż bym chciał, ale przeciez zbyt szeroki kadr zawsze mogę trochę przyciąć przy obróbce ( pozbywając się jednocześnie tych nieszczęsnych narożników!) :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów