Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
moja złośliwość ma raczej na celu uświadomienie, że tak jak chce autor wątku to się nie da, nie ma czegos takiego jak jeden dobry obiektyw do wszystkiego, od tego sa kompakty, tańsze i poręczniejsze,

zreszta decydujac sie na jakis utra zoom degradujemy sie do poziomu kompaktu wlasnie...
Masz rację ale zauważ ze wiele osób kupuje lustrzankę i jakiś obiektyw narzeka; że ciężko, że duże gabaryty, że obiektyw trzeba zmieniać, że filmów nie kręci, itd...
I w zmianie obiektywu nie widzi zalety tylko wadę. W zasadzie ja tez bym wolał lekko itd. Ale Praw fizyki się nie przeskoczy (no może na reklamach)
Reklamy są dla tych co nic nie wiedzą o fotografii tylko trzeba nacisnąć. Oni są potrzebni bo przyczyniając się do masowej produkcji powodują obniżenie kosztów. Wraz z zapotrzebowaniem wzrasta konkurencja w produkcji. Lustrzanka jest pro Producenci będą rozwijali aparaty również w tym kierunku. Bardzo dużo osób kupuje lustrzankę z jednym obiektywem. Niektórzy z nich łapią bakcyla i rozwijają się w tym kierunku. Mam takiego kolegę.
Ale innemu radziłem żeby lepiej G 10 kupił. Oczywiście nawet słuchać nie chciał. Kupił sony A 350. Zapytałem się czy sobie radzi bo wiele osób po przesiadce z kompaktu narzeka na mydlaste fotki. Spojrzał zdziwiony i zapytał - "a co oni instrukcji nie czytali? Najpierw trzeba wcisnąć spust do połowy potem dalej."