Tak, a zeby byc jak najbardziej precyzyjnym: otwieram w DDP RAW'a, ustawiam dowolny picture style. Otwieram tego samego RAW'a w LR, wybieram ten sam picture style (Camera Calibration).
Wazne, zeby przypadkiem nie porownac stylu Canona "Neutral" z "Adobe Standard", tylko zeby porownywac odpowiadajace sobie style.
PS: RAW'a mam z 5D II, dla ktorego LR potrafi zasymulowac wszystkie style Canona, ma rowniez swoja interpretacje - "Adobe Standard", ktorej uzywa jako domyslnej. Czyli porownujac z DPP - trzeba koniecznie zmienic profil na ten sam ktory mamy w DPP!
Pozdrawiam!
Takie oto zagadnienie chciałbym Wam przedstawić: zdjęcia w Lightroomie (ProPhoto RGB) wyglądają świetnie, przynajmniej ja jestem zadowolony, po wyeksportowaniu do jpg'a w Pohtoshop Elements 7 również wszystko z kolorami jest ok (są takie same), w Zoner 10 Professional również. Natomiast w FastStone jest kibelek, kolory tracą temp. barwy, niebo blaknie itd. To samo dotyczy Internetu. Monitor jest skalibrowany spyderem, coby śmieszniej było fotki drukuję w "Ankarze" eksportuję z Lightrooma z ich profilem i jestem z efektów zadowolony. Natomiast co do neta nie mam pomysłu co z tym zrobić. Co najmniej problematycznym wydaje mi się sens przesyłania fotek do banków "stockowych".... Nie mam pomysłu jak to rozwiązać.... help!!!
PS. oczywiście eksport jest z sRGB
Hej Janczewski, piszesz o tym samym problemie, ktory mial czesniej Ci-nek, potem ja - i piszemy o nich na poprzedniej stronie watku. Jak do tej pory - nikt na forum nie znalazl rozwiazania. Problemem nie jest LR, ale najprawdopodobniej system operacyjny, ktory zachowuje sie w sposob niespojny pokazujac zdjecia. Inaczej robi to w Windows Photo Gallery w trybie okna, inaczej na pelnym ekranie, inaczej Internet Explorer, inaczej miniaturki 'Thumbnails'.
A propo tego co napisales wyzej, wg mnie nie rozwiazales problemu, ale zamiotles go pod dywan. Aplikacje takie jak LR, PS i wiele innych poprawnie pokazuja kolory. Windows za to nie zawsze, roznie w roznych wersjach i roznych aplikacjach... Tak jak napisales, jak tu teraz exportowac zdjecia na portale WWW... To jedyny kawalek mojego workflow, jeszcze nie rozgryziony do konca... Bede robil kilka testow wkrotce, podziele sie rezultatami.
Pozdrawiam!
Moze pokaze przyklad. Zdjecie zrobione jako RAW, w aparacie ustawione Adobe RGB. Nastepnie otworzone w DPP. Nastepnie wyeksportowane jako:
- DPP Adobe RGB.JPG
- DPP sRGB.JPG
Otwarte w przegladarce Windows oraz w Internet Explorerze 7:
Windows Photo Gallery - OKNO
Plik Adobe RGB - dobrze, tak samo jak DPP w 'workspace Adobe RGB'
Plik sRGB - dobrze, tak samo jak DPP w 'workspace sRGB', czyli ciut bladziej, ale akceptowalnie! (nie drazni oka)
Windows Photo Gallery - PELNY EKRAN
Plik Adobe RGB - pokazuje tak jak w trybie okno, OK.
Plik sRGB - pokazuje inaczej, niz w trybie okna!, duzo bardziej czerwono. Widac system operacyjny (Windows) uzywa innego profilu w trybie pelnoekranowym, niz w trybie okna. Wyglada to tak jak w IE otwarty sRGB. Drazni oko nienaturalne nasycenie, zaczerwienienie.
Internet Explorer 7
Plik Adobe RGB - pokazuje OK, tak samo jak DPP, tak samo jak Windows Photo Gallery w trybie okno.
Plik sRGB - wszystko bardziej czerwone, inaczej niz DPP w 'workspace sRGB', inaczej niz Windows Photo Gallery... Tragedia. Drazni oko nienaturalne nasycenie, zaczerwienienie.
Wniosek?
Lepiej eksportowac jako JPG Adobe RGB - jak widac powyzej - w praktyce sprawia najmniej problemow.
Watpliwosc?
Jest to sprzeczne ze wszystkimi zaleceniami a propo eksportu JPG na WWW i do lab'ow... gdzie zaleca sie eksport jako sRGB...
Zatem dlaczego zapisanie JPG w przestrzeni sRGB, ktore teoretycznie ma skutkowac utrata kolorow, spadkiem nasycenia, wyblaknieciem - CO WIDAC bezposrednio w DPP przy zmianie WORKSPACE!!! (akceptowalne) - dziala inaczej przy otwarciu w IE oraz przegladarce przy pelnym ekranie... (nieakceptowalnie zaczerwienienie)
PS:
1) Uzywam MS Windows VISTA 64-bit.
2) Ta sama operacja exportu wykonana z LR - te same efekty. Stad, uwazam, ze to nie jest problem LR, tylko bardziej profili, systemu operacyjnego...
Pozdrawiam!
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Witaj Janusz
Oczywiście czytałem Twoje opracowania, są mega wspaniałe, niemniej jak zrozumiałem, piszesz, że do prezentacji w sieci używać sRGB. Wszystko ok, tylko mnie interesuje nie tylko sieć, rzekłbym, że bardziej interesują mnie fotki "prawdziwe" czyli drukowane. Tutaj mam wszystko w porządku. Zainstalowałem sobie "Safari" i ja mam problem z czaszki, pozostaje mieć tylko nadzieję, że oglądający moje fotki w necie też używają przeglądarek obsługujących profile.., obawiam się, że jednak jest inaczej. Jak rozumiem nie da się z tym nic zrobić, IE nie obsługuje profili wcale, Firefox wymaga poznania tajemnej komendy(przy czym potrafi być niestabilny) by móc to uruchomić. Szczerze mówiąc nie chce mi się "robić" zdjęcia dwa razy, raz na potrzeby wydruku (moje potrzeby) a drugi raz z monitorem ustawionym w sRGB na potrzeby oglądających w IE cz "gołym" Firefoxiepozostaje mieć tylko nadzieję, że "stockowcy" oglądają fotki w sposób właściwy, bo że internauci na forach fotograficznych spoglądają na zdjęcia niewłaściwie to rzecz pewna...
![]()
Bez przesadyzmu. To przecież plug-in i raz zainstalowany działa bez problemu.
Większość oglądających zdjęcia w necie ma:
- nieskalibrowany, nieoprofilowany monitor (np. LCD z MM) z niebieskim tak podbitym, że się niedobrze robi.
- niech ma pojęcia o "Color Management", nie chce mieć pojęcia i nawet nie musi,
Na rozmaitych forach (CB nie wylączając) jest jak wyżej. Tu jest nawet nieco gorzej bo ludziska się upierają, że mają monitor skalibrowany i oprofilowany. Kalibrowali ustawiając temperaturę barwową w menu a profil wzięli sobie z CD. Ogólnie zgroza.
Obawiam się, że na to powyższe lekarstwa nie ma. Natomiast zamieszczanie w necie zdjęć w AdobeRGB czy jakiejkolwiek innej niż sRGB przestrzeni powinno być karane chłostą i mękami piekielnymi. Ci którzy mają nieco lepsze monitory będą zapewne wdzięczni dozgonnie. Innym to i tak nie sprawi różnicy.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Ja znam taką metodę uruchomienia obsługi profili w Firefoxie:
about:config gfx.color_management.enabled
Ty piszesz o plug-in'e, mógłbyś podłączyć linka?
Oczywiście, że konwertuję, w Lightroomie eksportuję do jpg z profilem sRGB, ale wtedy jak już pisałem w IE i Firefoxie bez obsługi profili kolory są "uprane" z temperatury barwowej i są po prostu blade...
Ostatnio edytowane przez Janczewski ; 23-02-2009 o 11:14