Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 259

Wątek: dziwne kolory w Lightroom pomocy

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Ja dość długo męczyłem Lightrooma aby uzyskać zadowalające efekty kolorystyczne i jak na razie poddałem się, walczyłem długo bo LR 1.4 kupiłem oryginał ale niestety teraz i tak w większości przypadków używam darmowego DPP.
    LR ma rewelacyjny i wygodny interface a DPP jest drewniany do bólu, jednak co z tego skoro DPP daje IMHO lepsze rezultaty trzema kliknięciami niż pół godziny klikania i zabawy suwaczkami w LR.

Moje spostrzeżenia są takie że IMHO LR dość dobrze radzi sobie ze zdjęciami przy naturalnym oświetleniu i zdjęcia plenerowe śmiało można obrabiać w LR, natomiast przy oświetleniu sztucznym czy mieszanym DPP zdecydowanie daje lepsze rezultaty.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 06-02-2009 o 16:05
    C - lustra, szkła i błysk

Domyślnie

A nie wystarczy przypadkiem wgrać profili kolorów canona dostępnych na stronie adobe i już kolory w lightroomie (w camera raw do photoshopa zresztą też) będą takie same jak w DPP ?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcusp Zobacz posta
    A nie wystarczy przypadkiem wgrać profili kolorów canona dostępnych na stronie adobe i już kolory w lightroomie (w camera raw do photoshopa zresztą też) będą takie same jak w DPP ?
    nie wystarczy
    jest lepiej ale i tak na dzień dobry DPP robi lepsze kolory

Domyślnie

Takie oto zagadnienie chciałbym Wam przedstawić: zdjęcia w Lightroomie (ProPhoto RGB) wyglądają świetnie, przynajmniej ja jestem zadowolony, po wyeksportowaniu do jpg'a w Pohtoshop Elements 7 również wszystko z kolorami jest ok (są takie same), w Zoner 10 Professional również. Natomiast w FastStone jest kibelek, kolory tracą temp. barwy, niebo blaknie itd. To samo dotyczy Internetu. Monitor jest skalibrowany spyderem, coby śmieszniej było fotki drukuję w "Ankarze" eksportuję z Lightrooma z ich profilem i jestem z efektów zadowolony. Natomiast co do neta nie mam pomysłu co z tym zrobić. Co najmniej problematycznym wydaje mi się sens przesyłania fotek do banków "stockowych".... Nie mam pomysłu jak to rozwiązać.... help!!!
    PS. oczywiście eksport jest z sRGB

Domyślnie

Witaj Janusz
    Oczywiście czytałem Twoje opracowania, są mega wspaniałe, niemniej jak zrozumiałem, piszesz, że do prezentacji w sieci używać sRGB. Wszystko ok, tylko mnie interesuje nie tylko sieć, rzekłbym, że bardziej interesują mnie fotki "prawdziwe" czyli drukowane. Tutaj mam wszystko w porządku. Zainstalowałem sobie "Safari" i ja mam problem z czaszki, pozostaje mieć tylko nadzieję, że oglądający moje fotki w necie też używają przeglądarek obsługujących profile.., obawiam się, że jednak jest inaczej. Jak rozumiem nie da się z tym nic zrobić, IE nie obsługuje profili wcale, Firefox wymaga poznania tajemnej komendy(przy czym potrafi być niestabilny) by móc to uruchomić. Szczerze mówiąc nie chce mi się "robić" zdjęcia dwa razy, raz na potrzeby wydruku (moje potrzeby) a drugi raz z monitorem ustawionym w sRGB na potrzeby oglądających w IE cz "gołym" Firefoxie pozostaje mieć tylko nadzieję, że "stockowcy" oglądają fotki w sposób właściwy, bo że internauci na forach fotograficznych spoglądają na zdjęcia niewłaściwie to rzecz pewna...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janczewski Zobacz posta
    .... Firefox wymaga poznania tajemnej komendy(przy czym potrafi być niestabilny) by móc to uruchomić....
    Bez przesadyzmu. To przecież plug-in i raz zainstalowany działa bez problemu.

Większość oglądających zdjęcia w necie ma:
    - nieskalibrowany, nieoprofilowany monitor (np. LCD z MM) z niebieskim tak podbitym, że się niedobrze robi.
    - niech ma pojęcia o "Color Management", nie chce mieć pojęcia i nawet nie musi,

Na rozmaitych forach (CB nie wylączając) jest jak wyżej. Tu jest nawet nieco gorzej bo ludziska się upierają, że mają monitor skalibrowany i oprofilowany. Kalibrowali ustawiając temperaturę barwową w menu a profil wzięli sobie z CD. Ogólnie zgroza.

Obawiam się, że na to powyższe lekarstwa nie ma. Natomiast zamieszczanie w necie zdjęć w AdobeRGB czy jakiejkolwiek innej niż sRGB przestrzeni powinno być karane chłostą i mękami piekielnymi. Ci którzy mają nieco lepsze monitory będą zapewne wdzięczni dozgonnie. Innym to i tak nie sprawi różnicy.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Bez przesadyzmu. To przecież plug-in i raz zainstalowany działa bez problemu.
    Ja znam taką metodę uruchomienia obsługi profili w Firefoxie:
    about:config gfx.color_management.enabled
    Ty piszesz o plug-in'e, mógłbyś podłączyć linka?
    Oczywiście, że konwertuję, w Lightroomie eksportuję do jpg z profilem sRGB, ale wtedy jak już pisałem w IE i Firefoxie bez obsługi profili kolory są "uprane" z temperatury barwowej i są po prostu blade...
    Ostatnio edytowane przez Janczewski ; 23-02-2009 o 11:14

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janczewski Zobacz posta
    Ja znam taką metodę uruchomienia obsługi profili w Firefoxie:
    about:config gfx.color_management.enabled
    Ty piszesz o plug-in'e, mógłbyś podłączyć linka?..
    W menu Narzędzia->Dodatki wybierz "Pobierz dodatki" - potem wpisz Color Management. Obecna wersja 0.4. Działa w FF 3.x

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Dzięki wielkie Janusz!!!

Domyślnie

U mnie w spójności, przeszkadzała jedynie przeglądarka, a właściwie IE i Firefox, lekarstwem na całkowitą spójność okazuje się bądź "Safari", bądź Firefox z plug-in'em Color Management. Niestety ludzie, którzy używają IE lub Firefoxa bez plug-in'a będą widzieli jpg'i eksportowane z sRGB wyprane z kolorów, ale to już się mówi trudno. Wszystkim, którzy nie chcą, nie muszą, nie jesteśmy w stanie za nich tego zrobić. I niech ktoś mówi co chce, ale przewaga Apple jest wyraźna widoczna i niezaprzeczalna, bo tam system jest po prostu spójny, a w Windzie jest po prostu "bur.....y miś". Nie pierwszy to przypadek gdzie Redmond ma coś nie po kolei
    Ostatnio edytowane przez Janczewski ; 24-02-2009 o 09:08

Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów