Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 72

Wątek: błysk/flash a fotografowanie niemowląt ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    A ja mam pytanie, dzieci jeszcze nie mam :P Ale nasuwa mi sie pewne pytanie. A co ze swiatlem slonecznym ? Zakladacie dziecku okulary przeciwsloneczne jak je na dwor zabieracie ? Ile razy dziecko spojrzy w kierunku slonca ? Ile razy dzieci siedza przy bialej kartce papieru w sloneczny dzien ? Przeciez slonce jest o wiele gorsze od lampy...
    Nic nie robicie - dziecko po chwili się przyzwyczai. Słowo klucz - po chwili - zupełnie tak samo jak Ty

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A może właśnie przez nie do końca rozwinięty wzrok taki błysk jest znacznie słabiej odczuwalny ? Skąd wiesz że nie ?
    Przestań teoretyzować proszę.
    Weź berbecia na ręce, przejdź się z nim z ciemnego do jasnego pokoju i popatrz co robi.

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Najprawdopodobniej zakładają na oczy czepek, jak na konia czy innego sokoła
    Pomyśl jeszcze raz zanim coś napiszesz, bo śmieszne to to nie było

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    ten watek zaczyna troche przypominac inny nt. "chronic soczewki za wszelka cene"

rysiaczek, ja to pisze z perspektywy prawie 6 tygodniowego taty ;-) .. gdyby bylo tak jak piszesz o "piwnicy i blyskaniu w oczy" - moja mala rodzila sie rano, slonce ostro dawalo przez okno.. to co - moze na sali porodewej trzeba zrobic zaciemnienie bo ten nagly szok moze zaszkodzic?? moze w ogole odbierac porod po ciemku?? czemu w takim razie lekarze/pielegniarki/polozne tego nie robia?? no, pewnie nie czytaja tego forum

mysle ze pare osob solidnie tu przesadza w imie "dmuchania na zimne".. a wystarczy zdrowy rozsadek zamiast zalozenia "nie bo nie"
    Eee no bez jaj - jeśli byłeś przy porodzie to sobie przypomnij czy młoda miała otwarte oczy - i jeśli później ją trzymałeś to też sobie przypomnij jak się dzieciaczek zachowywał. Znasz przecież odpowiedź na swoje pytania:cool:

Ludu, wszyscy piszecie o tym samym, a przecież to bardzo proste jest - błysk jest krótki, to nie słońce do którego po chwili się adaptujemy.
    I napiszę jeszcze raz - nie wiem czy to szkodzi czy nie, czy może pomaga - wiem z całą pewnością, że dla _niemowlęcia_ miłe to to nie jest.
    Dla was miło jest jak ktoś wam daje lampą po oczach? A dzieciaczek lepiej nie ma oj nie (vide ciemne/jasne)

I błagam, przestańcie teoretyzować.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    I błagam, przestańcie teoretyzować.
    Nie wiem czy zauważyłeś ale robisz dokładnie to samo - teoretyzujesz
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

W czym?
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

A teraz to już tak z przekory czy może po prostu NIE LUBISZ DZIECI?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    A jak myślisz ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Ja robiłem zdjęcia swoim dzieciom już pierwszego dnia. Pewnie jestem złym ojcem i bezmózgim troglodytą. Nigdy nie błyskam fleszem ludziom bezpośrednio w twarz z niewielkich odległości. W pomieszczeniach zawsze odbite. Dla mnie najważniejszym czynnikiem decydującym o podjęciu decyzji o błyskaniu (oczywiście z umiarem i niebezpośrednio) był kompletny brak reakcji dzieci. Powołujecie się na samopoczucie niemowląt, według mnie dziecko zaniepokojone zaczyna płakać lub przynajmniej robi jakiś grymas. Gdybym zauważył takie reakcje u moich dzieci (mam trójkę) to bym natychmiast przestał. Każdy rozstrzygnie to sam lub będzie musiał się zdać na opinię rodziców fotografowanych pociech.
    Ale pewnie bym pogonił (chociaż ze schodów bym nie spuścił) kogoś kto by błyskał w buzieczki moich skarbów bezpośrednio z niewielkiej odległości.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

I nie zapominajmy o tym ze oko rozwija sie praktycznie do ok. 21 roku zycia. Dopiero pozniej wszystkie wady przewaznie sie stabilizuja i nie postepuja w czasie. A oko u dzieci najintensywniej rozwija sie w granicach drugiego roku zycia. Polecam poczytanie materialow medycznych z kierunku poloznictwo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    super, czyli mam rozumiec ze np. ja, robiac zdjecia z lampa i nie widzac w tym nic zlego - "NIE LUBIE MOJEJ CORKI" ??

ROTFL

Domyślnie

I to chyba jednoznacznie załatwia sprawę... Szkoda że kolega Memoriz dziwnie się w tym wątku przestał udzielać.
    Przestałem się udzielać, bo ręce mi opadają jak czytam wasze opinie.
    Każdy wie swoje, każdy będzie fotografował jak uważa, nie mam zamiaru więcej z Tobą ani z pozostałymi dyskutować na ten temat. Jeszcze troche i co poniektórzy będe mieli zdanie że flesz ma tendencje do cudownego uzdrowienia ,albo conajmniej zapobiegania wady wzroku.
    Ktoś się przyczepił do fragmentu artykułu, że jest nie na temat, pewnie gdybym wkleił tylko sam opis rozwoju wzroku to padły by zarzuty że są to słowa wyssane z palca.

Jako że moderator utworzył wątek z mojej opini wyedytowanej w innym temacie, dyskusje uważam za zamkniętą i prosze o zamknięcie tego tematu.
    .

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    Jako że moderator utworzył wątek z mojej opini wyedytowanej w innym temacie, dyskusje uważam za zamkniętą i prosze o zamknięcie tego tematu.
    Tylko galerie są usuwane/zamykane/czyszczone na życzenie autorów.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów