Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Książka ... kto mi pomoże - tytuł i autor

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Książka ... kto mi pomoże - tytuł i autor

Witam!
    Chodzi mi po głowie książka, którą czytałem kilkanaście/dziesiąt lat temu. Pozycja zaliczała się do S&F z tego co pomiętam. Dotyczyła jakiegoś gościa, który mieszkał w labiryncie po którym biegały dzikie zwierzęta (na jakiejś planecie?). Labirynt sam usuwał ścierwo. Gość ten miał problemy po jakiejś podróży kosmicznej gdzie spotkał się z istotami wielorybopodobnymi ... kojarzę też, że był tam wątek o innych istotach. Było też coś o grzybach .

Może ktoś kojarzy co to za książka?
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

na szczęście tego nie znam...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Kraków

Domyślnie

airhead nie wiem czy "na szczęście" nie znasz. Może pozycja nie zalicza się do szczególnie wybitnych ale chodzi mi po głowie i nie daje spać . Może jednak ktoś pomoże.

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Smile ?

Stawiam na "Mity Greckie" Najprawdopodobniej Mit o Tezeuszu i Ariadnie.

Streszczenie bardzo podobne do Twojego opisu:

"W labiryncie zbudowanym przez genialnego budowniczego Dedala, króla Krety – Minos umieścił swojego syna, uwięzionego w ciele potwora - Minotaura. Ateńczycy mieli obowiązek corocznie oddawać siedem dziewcząt i siedmiu chłopców na żer Minotaurowi.
    Od tego haraczu uwolnił Ateny Tezeusz, który wyruszył do labiryntu z zamiarem zabicia potwora. Zakochana w nim królewna kreteńska Ariadna dała mu kłębek nici, której koniec Tezeusz przywiązał przy wejściu do labiryntu. Dzięki nici po zabiciu potwora, bezpiecznie wyszedł z pułapki."

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jaja sobie robicie a ja serio. To nie "Mity Greckie" ... no ale dzięki za "zaangażowanie" .

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Jaja sobie robicie
    Gorzej jeśli oni tak na poważnie...

Gervee - spróbuj sięgnąć po "Człowieka w labiryncie" Roberta Silverberga. Też dawno nie miałem tego w ręku (10 lat...? ), ale siakoś tak mi się to kojarzy. Inna sprawa, że twój opis pasuje w 80% do przynajmniej 5 tytułów
    Tak się jakoś ta nasza fantastyka powtarzalna zrobiła..

Z drugiej strony to:
    Gość ten miał problemy po jakiejś podróży kosmicznej gdzie spotkał się z istotami wielorybopodobnymi
    pasuje mi bardziej do "Autostopem przez Galaktykę"
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Miasto
    Kraków

Domyślnie

XLesio ... WIELKI SZACUN za pomoc. Faktycznie to książka Roberta Silverberga "Człowiek w labiryncie". Znalazłem krótki opis w sieci i pasuje jak ulał ... pozostaje tylko kupić książkę.

Kultowa książka Silverberga, jedna z jego najbardziej znanych w Polsce powieści. Znany badacz kosmosu, spec od kontaktu z obcymi cywilizacjami - Richard Muller zostaje przez obcych przenicowany i obdarzony pewną skazą, z powodu której ludzkość go odrzuca. Muller chroni się w starożytnym labiryncie na planecie Lemnos. Ale mijają lata, ludzkość napotyka potężną obcą cywlizację, z którą nie potrafi nawiązać kontaktu. Muller znowu jest potrzebny. Jak go jednak wywabić z tajemniczego labiryntu, pełnego pułapek, miraży i dzikich zwierząt.

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cała przyjemność po mojej

a jak się już rozpędzisz, to polecam również jego: Zamek Lorda Valentinea, i cały cykl kronik Majipooru
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zbliża się zima to pewnie skorzystam z propozycji przeczytania tych kilku pozycji. Dzięki raz jeszcze.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    airhead nie wiem czy "na szczęście" nie znasz. Może pozycja nie zalicza się do szczególnie wybitnych ale chodzi mi po głowie i nie daje spać . Może jednak ktoś pomoże.
    sądząc po Twoim opisie to wydaje się straszną masakrą po prostu
    a jak jest naprawdę to nie wiem, bo nie czytałem
    cieszę się, że się znalazła
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów