Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: błysk/flash a fotografowanie niemowląt ??

Mieszany widok

Domyślnie błysk/flash a fotografowanie niemowląt ??

wydzielone z http://canon-board.info/showthread.php?t=43934

warto zapamiętać, kto jeszcze nie wie :
    MAŁEMU DZIECKU NIE WOLNO BŁYSKAĆ FLASHEM PO OCZACH!
    bo przecież nikt niechce ukrzywdzic dzieciaka, żeby nosił przez nas okulary.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 18-02-2009 o 12:55 Powód: move posts (OT)
    .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    Bzdura... Dziecko na chrzcie ma już że 2-3 miesiące i nie jest noworodkiem...
    No i zapomniałeś podać dowodów na to że dziecko będzie nosiło okulary pod błyskania fleszem - miliony ludzi o tym nie wiedzą i błyskają i nikomu nic nie jest...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

uhhh dobra Panie wszechwiedzący, opanowałem się i spróbuję delikatnie rozwiać Twoje wątpliwości. A więc do rzeczy.

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Bzdura... Dziecko na chrzcie ma już że 2-3 miesiące i nie jest noworodkiem...
    Dobrze wiem ile dziecko ma na chrzcie.
    Okres noworodkowy to okres liczony od dnia urodzin do 28 dnia życia.

No i zapomniałeś podać dowodów na to że dziecko będzie nosiło okulary pod błyskania fleszem - miliony ludzi o tym nie wiedzą i błyskają i nikomu nic nie jest...
    Gałki oczne noworodka poruszają się, źrenice zwężają i rozszerzają, maluch umie mrugać i śledzić wzrokiem poruszające się przedmioty. Widzenie to jednak nie tylko rejestrowanie obrazów, ale także ich interpretowanie. Mózg musi się tego dopiero nauczyć. Słuch, smak, dotyk, nawet węch doskonalą się już w życiu płodowym dziecka, ze wzrokiem jest inaczej. W macicy jest ciemno, dlatego dziecko uczy się widzieć dopiero po urodzeniu (przedtem mózg ćwiczy "na sucho" - sam wysyła implusy do odpowiednich miejsc w korze mózgowej). Nauka widzenia będzie trwała wiele miesięcy.

Wiesz nie bede tu śmiecił wkleje poprostu opis co 5miesięczne dziecko potrafi zobaczyć:

"Piąty miesiąc
    Między drugim a piątym miesiącem niemowlę przechodzi od niemal całkowitej niezdolności widzenia trójwymiarowego do widzenia głębi, dzięki czemu zaczyna prawidłowo oceniać odległość. Wyciąga rączki ku zabawkom, potrafi je pochwycić i długo im się przypatruje. Zadbaj o to, by mogło dotykać nie tylko plastiku."

Teraz sobie wyobraź jak bardzo możesz upośledzić oczy dziecka przez tak gwałtowne błyski.

Opis wcześniejszych miesięcy przeczytasz pod tym linkiem:
    http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...9,1942629.html

miliony ludzi o tym nie wiedzą i błyskają i nikomu nic nie jest...
    Każdy wiek jest dobry do walki z ciemnotą, wystarczy zaczerpnąć odpowiednich informacji - to nie boli. Połowa ludzi nosi okulary już w młodym wieku bo sądzi, że to przeszło w genach. Pora uświadomić społeczeństwo.
    Ostatnio edytowane przez Memoriz ; 16-02-2009 o 21:51
    .

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

uhhh dobra Panie wszechwiedzący, opanowałem się i spróbuję delikatnie rozwiać Twoje wątpliwości. A więc do rzeczy.
    Ale ja nie mam żadnych wątpliwości że piszesz bzdury więc niepotrzebnie się starasz...
    No i strasznie dużo napisałeś (lub raczej przekopiowałeś) tylko że całkowicie nie na temat - podaj mi jakiś dowód że błysk uszkadza wzrok a nie przepisujesz teksty o rozwijaniu się wzroku... Póki co nawet nie ma luźnej korelacji pomiędzy tymi tematami, ale jak chciałeś coś koniecznie napisać w wątku o chrzcie to Ci się udało... Gratulacje !

Btw - nie wiem czy wiesz że po szpitalach kręcą się fotografowie robiący noworodkom zdjęcia i sprzedający później rodzicom (po 50 pln na przykład). Walą lampą na wprost dwudniowemu dziecku bez żadnych skrupułów - normalnie wypalają im oczy... A Ci z Wyborczej to już w ogóle...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

tylko że całkowicie nie na temat - podaj mi jakiś dowód że błysk uszkadza wzrok a nie przepisujesz teksty o rozwijaniu się wzroku...
    Nie będe się powtarzał.

Btw - nie wiem czy wiesz że po szpitalach kręcą się fotografowie robiący noworodkom zdjęcia i sprzedający później rodzicom (po 50 pln na przykład). Walą lampą na wprost dwudniowemu dziecku bez żadnych skrupułów - normalnie wypalają im oczy... A Ci z Wyborczej to już w ogóle...
    widać mamy mój dowód teoretyczny, który jest nie na temat oraz Twój dowód obserwacji, który jest jak najbardziej na miejscu.
    .

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Nie będe się powtarzał.
    Słusznie, nie ma czego....

widać mamy mój dowód teoretyczny, który jest nie na temat oraz Twój dowód obserwacji, który jest jak najbardziej na miejscu.
    No cóż nie dość że nie rozumiesz słowa dowód to jeszcze nie wiesz o czym piszę - za parę lat może się dowiesz....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

"Piąty miesiąc
    Między drugim a piątym miesiącem niemowlę przechodzi od niemal całkowitej niezdolności widzenia trójwymiarowego do widzenia głębi, dzięki czemu zaczyna prawidłowo oceniać odległość. Wyciąga rączki ku zabawkom, potrafi je pochwycić i długo im się przypatruje. Zadbaj o to, by mogło dotykać nie tylko plastiku."

Teraz sobie wyobraź jak bardzo możesz upośledzić oczy dziecka przez tak gwałtowne błyski.
    Związek przyczynowo-skutkowy ni w ch... ni w oko Co ma wyciąganie rączek ku zabawkom z uszkodzeniem wzroku od błysku?

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Uff...całe szczęście, że nie używałem lampy . Optyk miałby zarobek ;-) .

Teraz już wiem, dlaczego noszę okulary :-P . Zaraz, zaraz. Ale nikt mi nie robił zdjęć na chrzcie :rolleyes: .

Z lampą zawsze należy uważać. Poza tym chyba nikt nie błyska bezpośrednio z palnika prosto w oczy . Mówię tu o wszelkich sytuacjach zdjęciowych.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Domyślnie

Dobra - Memoriz, Krzychu - macie dzieci?

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Dobra - Memoriz, Krzychu - macie dzieci?
    Dobre pytanie ;-) A opis jak to po szpitalach chodzą fotografowie sprzedający później zdjęcia to myślisz że skąd ? Z internetu ? Nie udało mi się żony przekonać że takie zdjęcie w wstawioną w PS gustowną rameczką z misiem jest do kitu...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów