Pokaż wyniki od 1 do 10 z 215

Wątek: TS-E 17mm f/4L oraz TS-E 24mm f/3.5L II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    Troszę taki pokaz tylko po to żeby pokazać bo przepraszam jeżeli urażę, ale to sprzęt dla niewielkiego grona zapaleńców i niemalże przemysłowy
    Nie da się ukryć, ze to propozycja raczej dla wąskiego grona odbiorców;
    niemniej 17mm TS to wg mnie bardzo ciekawy sprzęt o niespotykanych do tej pory możliwościach.

natomiast 24 TS II to tylko kolejny odgrzewany kotlet (po 85L, 16-35L, 14L, 24/1.4L) co zaczyna już się robić nudne :-/
    Jeśli nie mają innych pomysłów, to mogą się zgłosić do mnie ;-)
    mam kilka np. 24/2.0 USM, 35/1.8 USM, 135/2.5 USM, 24-70/4L, EF-S 15-55/3.5-4.5 USM, itd... :-)

a optymalizować obiektywy pod cyfrę (-> II) to by sobie mogli bez zbędnego rozgłosu, tak jak dawniej bez szumu i bicia piany wychodziły n-te wersje niczym nie różniących się 28-80
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Nie da się ukryć, ze to propozycja raczej dla wąskiego grona odbiorców;
    niemniej 17mm TS to wg mnie bardzo ciekawy sprzęt o niespotykanych do tej pory możliwościach.

natomiast 24 TS II to tylko kolejny odgrzewany kotlet (po 85L, 16-35L, 14L, 24/1.4L) co zaczyna już się robić nudne :-/
    Jeśli nie mają innych pomysłów, to mogą się zgłosić do mnie ;-)
    mam kilka np. 24/2.0 USM, 35/1.8 USM, 135/2.5 USM, 24-70/4L, EF-S 15-55/3.5-4.5 USM, itd... :-)

a optymalizować obiektywy pod cyfrę (-> II) to by sobie mogli bez zbędnego rozgłosu, tak jak dawniej bez szumu i bicia piany wychodziły n-te wersje niczym nie różniących się 28-80
    "Jeszcze się taki nie urodził coby wszystkim dogodził".
    Z tych szkieł które wymieniłeś za żadnym nie tęsknię 8).
    Na odnowienie TS-ów czekało i czeka pewna grupa ludzi i nastąpiła ta chwila.
    17 TS - istotnie bardzo ciekawy.
    Dobra - napisałem swoje - możecie narzekać dalej .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dobra - napisałem swoje - możecie narzekać dalej .
    A mnie się podoba. Z DPR - odpowiedź na narzekania, że to kolejne specjalistyczne obiektywy:
    "In my opinion, a lens which is limited by having no movements is a special-purpose lens. In most cases I care about how lines converge in the image, and where the plane of focus is. Therefore I preferentially choose to use _general-purpose_ lenses, i.e. lenses with movements."
    Chciaż AF mogli dodać - czasem przydałby się...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Chciaż AF mogli dodać - czasem przydałby się...
    Myślę, że nie ma AF z dwu powodów:
    1. Nie ma miejsca na silnik lub nie ma możliwości przeniesienia napędu lub problemy z taśmą informacyjną przy pokłonie/ przesunięciu.
    2. AF "zgłupiałby" przy pokłonie / przesunięciu.

Dlatego też w takim obiektywie, światło mierzy się w położeniu "0" czyli przed pokłonem i przesunięciem, a dopiero potem zmienia się ustawienia.
    Cały proces trwa na tyle długo, że AF wątpię czy by go przyśpieszył, tym bardziej, że zdjęć takim obiektywem nie robi się raczej z ręki.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malkontent Zobacz posta
    Myślę, że nie ma AF z dwu powodów:
    1. Nie ma miejsca na silnik lub nie ma możliwości przeniesienia napędu lub problemy z taśmą informacyjną przy pokłonie/ przesunięciu.
    2. AF "zgłupiałby" przy pokłonie / przesunięciu.

Dlatego też w takim obiektywie, światło mierzy się w położeniu "0" czyli przed pokłonem i przesunięciem, a dopiero potem zmienia się ustawienia.
    Cały proces trwa na tyle długo, że AF wątpię czy by go przyśpieszył, tym bardziej, że zdjęć takim obiektywem nie robi się raczej z ręki.
    Generalnie zgoda. Rzecz w tym, że oprócz zwykłego AF, większość lustrzanek ma obecnie "AF z kompaktów", który na takie hocki-klocki, jakie można wyczyniać z TS-E, wrażliwy nie jest. Poza tym, czasem aparat jest gdzieś na statywie albo w niewygodnym/niedostępnym miejscu... - generalnie nie zaszkodziłoby go mieć.
    Aha, silnik AF w wersji USM nie jest dużo większy od pierścienia do ręcznej regulacji.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uprawnienia umieszczania postów