Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: białe niebo

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Zrobiłam podobne zdjęcie godziny popołudniowe, zachodzące słońce za mną po mojej lewej), przepaliłam niebo niestety nie miałam blendy.

Po przeczytaniu książki "Ekspozycja bez tajemnic" probowalabym na dwa sposoby:

1. pomiar na niebo, przekadrować i pstryk oraz
    2. pomiar na niebo, przekadrowac i doswietlic blendą (po prawej aby sprobowac zlapac resztki swiatla od zachodzacego slonca)...

nie wiem co by z tego wyszlo ale tak bym probowala.
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 17-02-2009 o 18:10
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    nie wiem co by z tego wyszlo ale tak bym probowala.
    No to ekspozycja prawie rozpracowana, ale temu zdjęciu oprócz ekspozycji mocno brakuje również ostrości... Celowo, czy temat na inny wątek? (bo ten jest o przepalaniu nieba)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    No to ekspozycja prawie rozpracowana, ale temu zdjęciu oprócz ekspozycji mocno brakuje również ostrości... Celowo, czy temat na inny wątek? (bo ten jest o przepalaniu nieba)
    Dobrze wiesz, że u mnie ostrość spada z powodu skanowania kliszy płaszczakiem więc mógłbyś nie wywoływać wilka z lasu...i nie dobijać mnie.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

u mnie ostrość spada z powodu skanowania kliszy płaszczakiem więc mógłbyś nie wywoływać wilka z lasu...i nie dobijać mnie.
    A dyskusja toczy się na temat co by było gdybyś nie skanowała go przy użyciu "płaszczaka", czy na temat finalnego owocu Twojej pracy jakim jest nieostre zdjęcie?
    Raczej nikt na forum nie powinien się wypowiadać co by było gdyby ... np. był w posiadaniu lepszego sprzętu, tylko oceni efekt finalny.

Czy skaner również ucina ręce? Bo dla mnie kadr taki jak ten jest lekko nie do przyjęcia, oczywiście moim zdaniem. Ale być może tak jak Vitez napisał, kadr tego zdjęcia jest jeszcze na inny wątek.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    A dyskusja toczy się na temat co by było gdybyś nie skanowała go przy użyciu "płaszczaka", czy na temat finalnego owocu Twojej pracy jakim jest nieostre zdjęcie?
    Raczej nikt na forum nie powinien się wypowiadać co by było gdyby ... np. był w posiadaniu lepszego sprzętu, tylko oceni efekt finalny.
    Nie wątek toczy się wokól przepalonego nieba o czym wlasnie napisalam w swoim poscie, jesli nie zauwazyles. Dalam swoje zdjęcie jako przykład i napisałam co bym teraz zrobiła by tego nieba nie przepalać. Nie poruszalam kwesti ani kadru, ani ostrości więc sie odturlaj i czytaj uważnie. Chcialam podzielic się wiedzą, którą przeczytalam i mam zamiar wdrozyc nastepnym razem a być moze ktoś zwerfyikuje moje domysly i poprawi lub przytaknie czy dobrze kombinuję
    Czy skaner również ucina ręce? Bo dla mnie kadr taki jak ten jest lekko nie do przyjęcia, oczywiście moim zdaniem. Ale być może tak jak Vitez napisał, kadr tego zdjęcia jest jeszcze na inny wątek.
    Sam zaczynasz o kadrowaniu, ja nic nie wspomnialam o tym.
    Nie poruszalam kwesti ani kadru, ani ostrości więc sie odturlaj i czytaj uważnie.
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 17-02-2009 o 20:36

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

No to jeszcze można dodać że ręce są przerysowane, ale to rzeczywiście zupełnie nie na temat więc nie wymądrzajmy się tylko zostańmy przy niebie. Polecam wsuwane filtry żywiczne które można precyzyjnie ustawić . Np. taki http://allegro.pl/item552705225_filt...4_121m_fv.html . Występują różne rodzaje, np. z łagodną gradacją lub z wyraźną granicą przyciemnienia. Użycie ,,polówki,, nie tylko przyciemnia niebo ale również rozświetla cienie. A szara połówka wcale nie zmienia WB jak ktoś tam napisał.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zrobiłam podobne zdjęcie godziny popołudniowe, zachodzące słońce za mną po mojej lewej), przepaliłam niebo niestety nie miałam blendy...
    Wg mnie niebo jest jak najbardziej ok, ale ja jestem inny..

Coś już napisał
    Miasto
    Tranemo/Ińsko

Domyślnie

Jasne tylko, z doswiadczenia wiem, że należy unikac wejscia zadymienia na skórę, bo wtedy wychodzą niezłe klocki, które dają nieciekawe efekty i raczej efekty nie są pożądane przy portrecie, zwłaszcza, gdy przyciemnimy twarz, a rece bedą białe. Nie spotkałem połówki z opcją niebo tak, modelki nie ruszaj. Zostaje lampa, bądz kadrowanie, chyba, że zadymienie połówki nie sięga skóry. Może sie mylę, to proszę ręcznie wytłumaczyc..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Wg mnie niebo jest jak najbardziej ok, ale ja jestem inny..
    Ja mam wrażenie, że analogowcy to w ogóle inny świat kompletnie nie zrozumiały dla cyfrowców.

BTW, jak ktoś chce pokomentować inne aspekty tego zdjęcia to zapraszam do mojej galerii. Tam z chęcią poczytam o przerysowanych rękach, cięciach itp.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Podstawa to nie wypalić nieba, bo jak w tych obszarach nie będzie żadnych informacji to już niczego PSem nie wyciągniesz, chyba że przeszczepisz z innej fotki. Więc jak już zmieścisz całą rozpiętość tonalną to można modelkę ,,wyrównać,,ręcznie w PS.
    Co to WB to przecież stosuje się szare filtry dla całego kadru i co...jakoś WB się nie rozjeżdża.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów