Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Piewsza sesja - jakie rady od Was?

Domyślnie Piewsza sesja - jakie rady od Was?

Witam,

robiłem kiedyś trzy "sesje" w sumie, w domu koleżanką. Nic ciekawego z tego nie wyszło. Za tydzień mam robić sesję znajomej, nastawiłem się na coś w plenerze oraz w centrum handlowym. Co mogli byście doradzić, jak się do tego zabrać? Na co zwrócić uwagę a czego się wystrzegać?

Mam obiektywy:
    10-22
    50 1.8
    17-55 IS 2.8
    85 1.4

chcę zabrać te dwa pierwsze, nie wiem czy 17-55 też brać.

za sugestie z góry dziękuję. Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

10-22 zostaw, weź 50, 85 i 17-55, 17 to max na croppie do takich rzeczy (IMO), szersze kąty są już trudne do kontroli, na pewno nie na początek. Przydałaby się jakaś lampka, jeśli nie masz, to jasne szkła (50 i 85) przydadzą się w centrum, gdzie jesteś skazany na światło z lamp...
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Domyślnie

aha sorki lampa jest 580 ex II, ale nie ukrywam jestem w trakcie podstaw panowania nad światłem z lampy

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

kabelek/transmitter/radio do lampki by było wielce wskazane, statyw (dowolny, gitzo niekonieczne ), holder i parasolka, będzie ok... A o panowaniu nad światłem (właśnie z takich lamp) o, tu: http://www.strobist.blogspot.com/
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Dopiero zaczyna Awatar Karoollapy

Domyślnie

Masz 85 1.4 i nie chcesz brać tego cuda na sesję... zastanów się porządnie :-D Z (krótkiego) doświadczenia wiem, że nie ma co zostawiać sprzętu w domu. Nigdy nie wiesz co i kiedy się przyda... No chyba że ma się 10 białych obiektywów, wtedy trzeba wybierać albo zainwestować w pick-up'a :-P

Dopiero zaczyna Awatar Bulka
    Miasto
    Warszawa/Kielce

Domyślnie

Zalezy jakie fotki Ci sie widza do zrobienia. Jesli cos dynamicznego, 'zakreconego' , wez jakis szeroki kat, tyle ze w takich fotach jest cienka granica miedzy kiczem a czyms fajnym. A jesli portreciki to wez stalki i bedzie okey. A co do lampki, to stara zasada: tam gdzie jasno, dopal lampa, a tam gdzie ciemno wylacz lampe i buduj klimacik. Ps. moga Ci przegonic z centrum handlowego chyba ze zagadasz z ochrona Poza tym, jesli modelka bedzie sie czula spieta przed obiektywem od razu zabierz ja w plenerek bez publiki

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bulka Zobacz posta
    Ps. moga Ci przegonic z centrum handlowego chyba ze zagadasz z ochrona
    Zagadanie nic raczej nie da. ABJ miał podobny problem i skończylo się na spekulacjach odnośnie uwarunkowań prawnych, czy wolno robić zdjęcia w centrach handlowych, czy nie. Oczywiscie powinno sie móc, bo jest to teren przeznaczony do użytku publicznego, niemnej właściciel może mieć inne widzimisie, a ochrona nie lubi, jak ktoś jej się za długo stawia..

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Plus, nawet, jeśli generalnie można, i w końcu ochrona da sobie spokój, to i tak nastrój sesji idzie się rozmnażać...
    www.t-jack.pl

Domyślnie

do lampy mam kabel, czyli brać go i robić fotki lampą nie z sanek? statyw, do czego (znaczy wiem że do aparatu ale jak go wykorzystać czy będzie konieczny?) wiem że wszystkiego nie można przewidzieć dlatego jestem dociekliwy i proszę o sugestie. Pozdrawiam

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

nie nie, statyw do lampy, żeby poza aparatem ją ustawić.
    www.t-jack.pl

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów