Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Fotocela i FEL

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie Fotocela i FEL

Witam

Zastanawiam się jak będzie wyglądał pomiar światła w sytuacji:
    lampa EX ( w trybie ettl2) wyzwala drugą lampę na fotoceli w momencie wciśnięcia FEL(*) - czy ta druga lampa zostanie uwzględniona w pomiarze światła?
    Czy zdjęcie po takim pomiarze będzie prawidłowo naświetlone ?

Zakładam, że żadne zmiany manualne w lampach nie są robione - automatyka da radę ? Próbował ktoś ?

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Jak mi ktoś podpowie jak to można pewnie sprawdzić, to zrobie dziś teścik. Wiem, że druga błyśnie i przy FEL'u i na zdjęciu, ale nie wiem jak sprawdzić, czy i jak błysk drugiej wpłynie na attl'a...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Histogram ? Efekt wizualny ? Da się to jakoś sprawdzić ?
    A można prosić o sample ? Zdjęcie tej samej sceny 1 - ettl+fotocela, 2 - ettl.

Zastanawiam się czy warte to zabawy - żeby stworzyć takie mini studio domowe. Posiadam 580ex i chcę dokupić 2-ga lampę/zarówkę błyskową. I teraz pytanie - kabel synchro PC czy przenoszący automatykę i ettl sam "wszystko" ustawi.

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Jesli druga lampa nie bedzie EX'em, to ettl (nawet jesli faktycznie bedzi brał pod uwage bysk drugiej lampy) ustawi tylko i wyłącznie 580ex, bo niby jak by miał to drugą ustawić.
    Żarówki bez regulacji mocy rowniez nie polecam (za mało uniwersalne) a jesli stopkowa to rowniez tylko z mozliwoscia regulacji. Najpierw jednak (w sumie w trakcie tez) polecam strobist.com
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Wiem, że ustawi tylko 580ex - ale czy jej moc będzie odpowiednio zmniejszona o świato tej drugiej?
    Mam trochę ograniczony budżet na eksperymenty i jeśli efekt nie będzie wart tych 80 zł ( żarówka+parasol+oprawa ), to nawet ich nie wydaję. Ale jeśli rozświetlę tą żarówką cienie w portrecie - to zaryzykuję.

strobist.com - poczytam - myślałem, że może ktoś, coś na szybko ....

Miasto
    Londyn

Domyślnie

W takim przypadku, skup sie lepiej na zdjeciu lampy z sanek aparatu...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Już zdjąłem, zrobiłem softbox'a ... i bawię się ....
    nie że chcę się chwalić , ale czegoś mi brakuje

Uprawnienia umieszczania postów