Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Czemu Kelviny, a nie Mired?

Mieszany widok

  1. #1
    Bywalec Awatar firley
    Dołączył
    Feb 2006
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa
    Wiek
    37
    Posty
    135

    Domyślnie

    Widzisz ja z wykształcenia jestem kucharzem i może to dla tego uparłem się że Miredy są "przystępniejsze" ;P Kwestia przyzwyczajenia. Nie mniej warto zadawać sobie takie pytania. Dziękuję i pozdrawiam Temat nie mniej zostaje otwarty.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez senner Zobacz posta
    kelvniy wzięły się z teorii ciała doskonale czarnego, fotografia to przejęła i już tak zostało..
    Ale pomiar w K był chyba jeszcze przed teorią ciała doskonale czarnego, tylko w sensie temperatury ciepła nie temperatury barwowej ;P
    Teoretycznie więc można by było mierzyć temp barwową w Celsjuszach, wystarczyło by dodać 273stopnie...
    Mired natomiast stricte jest jednostką pomiaru temp barwowej.
    Ostatnio edytowane przez firley ; 14-02-2009 o 21:09 Powód: Automerged Doublepost
    Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
    30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex

  2. #2
    Bywalec Awatar fazid_66
    Dołączył
    Oct 2008
    Miasto
    Warszawa
    Wiek
    53
    Posty
    120

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez firley Zobacz posta
    Ale pomiar w K był chyba jeszcze przed teorią ciała doskonale czarnego, tylko w sensie temperatury ciepła nie temperatury barwowej ;P
    Lord Kelvin opublikował swoją skalę w 1848r.
    Pojęcie ciała doskonale czarnego wprowadził Kirhoff w 1862, czyli faktycznie wcześniej, ale różnica w czasie nie jest "porażająca". Pierwszą trwałą fotografię barwną wykonał Maxwell rok wcześniej. Źródła nie precyzują jednak jak korygował równowagę bieli, nie wiadomo nawet czy robił w RAWach.
    Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here.

  3. #3
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Mar 2007
    Posty
    3 053

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    Lord Kelvin opublikował swoją skalę w 1848r.
    Pojęcie ciała doskonale czarnego wprowadził Kirhoff w 1862, czyli faktycznie wcześniej, ale różnica w czasie nie jest "porażająca". Pierwszą trwałą fotografię barwną wykonał Maxwell rok wcześniej. Źródła nie precyzują jednak jak korygował równowagę bieli, nie wiadomo nawet czy robił w RAWach.
    :-D:-D:-D
    Zdaje się, że w RAW-ach!
    Co prawda już Gauss wymyślił szybką transformatę Fouriera na początku XIX w, ale jej nie upowszechnił i dopiero Lanczos w 1942, o po nim Cooley i Tuckey w 1965 odkryli ją dla ludzi.
    Ale ja też złapałem się na tym, że traktowałem wzrost temperatury w piekarniku jako naturalnie równoważny ze "wzrostem ciepła", a w aparacie, przy balansie bieli, już "normalnie"

    Pozdrawiam znad pączka
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 19-02-2009 o 11:41
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •