Pokaż wyniki od 1 do 10 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polanin Zobacz posta
    poczekać z zakupem aż zaczną w kompaktach montować większe matryce.
    Prędzej wysiwiejemy.. Wydaje mi się, że jesli chodzi o obniżanie szumu, to producenci w wiekszości skierują się do wymyślania coraz to silniejszych filtrów odszumiających (bo to jest w koncu najtańsze) a mówić będą, że zostały zastosowane super, ********e pixele o zwiększonej światłoczułości (skąd my to znamy..) Póki co większych matryc bym się nie spodziewał, no, ew. Sigma może nas zaszczycić jakąś APS-C w technologii Foveon CMOS. To tyle jesli chodzi o kompaktowe kompakty. Nie wiadomo co będzie w segmencie tych wiekszych, bo może niektórzy producenci połkną bakcyla i stworza coś na wzór Panasonica G1:wink:

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    (...)Póki co większych matryc bym się nie spodziewał (...) bo może niektórzy producenci połkną bakcyla i stworza coś na wzór Panasonica G1
    No właśnie sprawdzałem i wyszło mi, że Fujifilm FinePix S100fs ma matrycę dwa razy większą (powierzchniowo) niż standardowa (standard 1/2.3 " = 0.28 cm², Fuji 2/3 " = 0.58 cm²) i widać przełożenie na ISO: standardowo do 3200, w obniżonych rozdzielczościach 6400 i 10ooo. Mimo, że do matryc w lustrzankach (najmniejsze od 2,5 cm² do ponad 8 cm²) to jeszcze daleko to myślę, że w ciągu roku może się trochę pozmieniać.

P.S. Sigma ma już dwa kompakty (DP1 i DP2) z matrycami większymi (2,8 cm²) niż w G1 (2,4 cm²), właśnie z serii Foveon. Jednak to chyba strasznie niszowy produkt: stały obiektyw, 4MP (wiem, że to wystarcza do wydruku większości zdjęć z standardowych rozmiarach, ale reklama dźwignią handlu), ogólnie wygląda jak kompakt sprzed 5 lat, choć zdjęcia na pewno są lepsze.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polanin Zobacz posta
    No właśnie sprawdzałem i wyszło mi, że Fujifilm FinePix S100fs ma matrycę dwa razy większą (powierzchniowo) niż standardowa
    W rzeczy samej - ma. Zauważ tylko, że jest on zdziebko duży jak na kompakta. Coś wielkosci lustra, z jedny obiektywem; dziękuję, obejdzie się:-) poza tym, jesli mówimy o superzoomach, to jednego z drugim nie da się tak łatwo pogodzić. tym bardziej, jesli mają one być wzglednie kompaktowe. Po porstu ławiej jest wydłużać ogniskowe zwiekszając zoom przy małych matrycach, przy czym trudno w takim wypadku o szeroki kąt. spojrz na tego fuji. Ma szeroki kąt, ale zoom "tylko" 14x a i tak jest spory i ciężki. W zasadzie nie wiem do czego to wszystko zmierza, bo sądzę, że granice pomiędzy superzoomami i lustrami zaczną się coraz bardziej zacierać i w koncu może nie być sensu kupowac tych pierwszych. Chyba, że dalej będą ładować te mikro matryce, coraz bardziej wydłużac zoom i dowalać kolejnych Mpix..

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uprawnienia umieszczania postów