Strona 66 z 75 PierwszyPierwszy ... 16566465666768 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krali Marko Zobacz posta
    Generalnie A80 robi mniejsze szumy ( jasne, mniejsza matryca) ale w takim razie po co robić takie matryce, które robią większe szumy... ta kwestia czśto się pojawia na tym forum w innych wątkach i jakby nie ma na to pytanie odpowiedzi ( nie znalazłem).
    Przez długi czas ilość pikseli była najważniejsze i nadal to pokutuje, choć teraz idzie w to wszystko w stronę zoomu. Za mały rynek na aparaty mające po 4-6 MPx. Wot i cała filozofia.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krali Marko Zobacz posta
    Generalnie A80 robi mniejsze szumy ( jasne, mniejsza matryca) ale w takim razie po co robić takie matryce, które robią większe szumy... ta kwestia czśto się pojawia na tym forum w innych wątkach i jakby nie ma na to pytanie odpowiedzi ( nie znalazłem).
    To mnie wartwi - nie rozumiem dlaczego na zdjęciach z A80 z przed pięciu lat z DIGIC I nie ma takiego noiza jak na tych z SX10...Może mi wyjasnisz, bo ja naprawde nie do końca rozumiem przyczynę?
    pozdro
    sprobuje odpowiedziec (to takie moje gdybanie a nie pewniki).

1) "Po co robić takie matryce, które robią większe szumy?". Zapytaj specy od marketingu. Bezkrytyczny wyscig na megapixele trwa, wezmy np. Canona G10 14mega i jego problemy z szumami. O 'camerach obscura' w komorkach nie wspominajac ;-) Dla czesci klientow megapixele sa wyznacznikiem jakosci sprzetu, o tym chyba wszyscy wiedza na tym forum :-) Wiecej znaczy lepiej, pare procent sie pochyli nad testami zanim kupi sprzet... Reszta poslucha "rad" sprzedawcy w sklepie lub "profesjonalnej" recenzji w 'Chipie'. Nie mowiac o tych dla ktorych niska/wysoka cena jest najwazniejsza (pewnie dlatego wlasnie Canon wypuscil SX1 i SX10)... Poza tym musi byc (wedlug specy od marketingu rzecz jasna) roznica pomiedzy zaawansowanym kompaktem SX10 a najprostszym lustrem 1000d w jakosci wychodzacych fotek...

2) Po czesci sam sobie odpowiedziales na pytanie o ilosc szumow (mniejsza/wieksza wielkosc matrycy). Jeszcze lepsza odpowiedz dostarcza dpreview.com. W twoim starym A80 jest matryca o gestosc upakowania pikseli 10MP/cm2, w topowym w owym czasie G3 tez bylo 10MP/cm2, w SX10 35MP/cm2 a w 1000d 3,1MP/cm2 a praw fizyki podobno nie da sie oszukac ;-) (tu i teraz dysponujac takimi a nie innymi matrycami i technologiami, moze sie to zmieni, moze juz sa nowe technologie w sejfach i laboratoriach ale na razie marketing na tym trzyma lapska).

3) Jeszcze taki przyklad, jak sie wygeneruje RAW-a z G7 to obrobka takiego RAW-a jest koszmarem (zaslyszane, sam tez probowalem i sie poddalem z RAW-ami z G6 lepiej mi szlo) po prostu nowe szybkie procki wewnatrz G7 dokonuja "cudow" na takim RAW-ie zeby powstal z niego znosny jpg. Widocznie w A80 cudow nie trzeba bylo dokonywac i wystarczal DIGIC I...

4) Dla mnie osobiscie G3 i G6 to byly najbardziej udane konstrukcje w linii Powershot jezeli chodzi o jakosc generowanych fotek. Oba mialem i G6 zaluje do dzis ze sie z nia rozstalem :-( G3 pozostal w rodzinie i czasami mam okazje nim cos jeszcze cyknac i nadal momentami mnie zachwyca...

pozdrawiam!

Pawelzqx
    Guest

Domyślnie

Witam!
    Mam pytanie dotyczące SX10 i SX1: Jak różni się wizjer w SX1 od tego w SX10. Bardzo lubię kadrować przez wizjer. Wymiary (0,4 cala) są podobne ale SX10 ma większą rozdzielczość. Nie musicie mi pisać żebym sobie kupił lustro;-). Według cameralabs wizjer jest dużo gorszy.
    Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja proszę wszystkich posiadaczy SX1/SX10 o upload zdjęć np. na imageshack, prosto z aparatu i bez obróbki, i wklejanie tutaj linków. Bardzo mało jest tych zdjęć, a większość to w słoneczny dzień, na małych ogniskowych, piękne jak z każdego paratu z Biedronki. Ewentualnie mozna zrobić paczkę zdjęć, spakować do RAR i uploadować na www.przeklej.pl. Chętnie bym sobie obejrzał np. zdjęcia budynków, zdjęcia ludzi robione z dużym zoomem i rozmytym tłem, w pomieszczeniach przy sztucznym świetle, zdjęcia z maksymalnym zoomem (te jakie widziałem w necie są nieostre, chyba z uszkodzonych egzemplarzy).
    Ostatnio edytowane przez krzylo ; 09-04-2009 o 20:13

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzylo Zobacz posta
    Ja proszę wszystkich posiadaczy SX1/SX10 o upload zdjęć np. na imageshack, prosto z aparatu i bez obróbki, i wklejanie tutaj linków. Bardzo mało jest tych zdjęć, a większość to w słoneczny dzień, na małych ogniskowych, piękne jak z każdego paratu z Biedronki.
    Prosze, oto fotki z SX10 (paczka rar 33MB):

http://rapidshare.com/files/229174205/SampleSX10.rar

zmienilem tylko nazwy plikow od 01 do 10. Specjalnie wybralem fotki robione w gorszym swietle. Niektore sa lekko ruszone (bo cykane z reki i z dlugim zoomem). No i klika jest z max zoomem.

wszelkie prawa zastrzezone! :-)
    pozdrawiam!
    gr

p.s. Jezeli potrzeba wiecej to jak znajde chwile czasu moge cos wrzucic na rapidshare, rowniez RAW-y.
    Ostatnio edytowane przez gresiek ; 04-05-2009 o 21:46

jakrysz
    Guest

Domyślnie

krzylo! Kup "se" sx1 zrób zdjęcia budynków, zdjęcia ludzi robione z dużym zoomem i rozmytym tłem, w pomieszczeniach przy sztucznym świetle, zdjęcia z maksymalnym zoomem, spakuj, uploaduj, i obejrzyj. Wszystko to prosto z aparatu i bez obróbki. Nie zapomnij zajrzeć do Biedronki, może te zdjęcia już tam są. Koniecznie razem z tymi uszkodzonymi egzemplarzami. Z choinki się urwałeś?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakrysz Zobacz posta
    Nie zapomnij zajrzeć do Biedronki, może te zdjęcia już tam są. Koniecznie razem z tymi uszkodzonymi egzemplarzami. Z choinki się urwałeś?
    u ha ha ;-)
    Dobre, dobre ;-)

Poszukaj w necie, moze np.: http://www.flickr.com/search/?s=int&q=SX1+urban&m=text
    Tu jakies postacie z rozmytym tlem: http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=619194

Ale nie ma gwarancji, ze bez obrobki, ani ze naprawde SX1 (w przypadku flickr'a).
    Pozdrawiam!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Hej nie gniewajcie się, nie prosiłem o fotki bo mi sie chce, tylko dla dobra forum! Aparaty służą do robienia zdjęć, więc zdjęcia są najważniejsze. I brakuje w necie tych prosto z aparatu w pełnej rozdzielczości.
    Jerry_R - te zdjęcia z rozmytym tłem to z D20, jest exif.
    Ostatnio edytowane przez krzylo ; 10-04-2009 o 02:33

Uzależniony

Domyślnie

http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=619194 - te zdjęcia są z 20D w Exif'ie jest tak napisane.

andriusza
    Guest

Domyślnie

I tym miłym akcentem, życzę Wszystkim forumowiczom wszystkiego najlepszego na te Święta Wielkanocne!!!

Strona 66 z 75 PierwszyPierwszy ... 16566465666768 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów