Strona 22 z 28 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 280

Wątek: slajdy - skanowanie

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

http://www.toya.net.pl/~formatc/test/2700dpi.jpg

20 mega, skan ze slajdu 6x4,5cm (ortodoksi nie uważają tego jeszcze za średni format ), 2700 dpi (czyli na pół gwizdka możliwości skanera), w zasadzie nie ruszony w szopie - stąd też śmieci. Ostrzony delikatnie, bo idzie na ploter.
    Aha: optyka w aparacie bardzo dobra - ale nie wiem, co to, nie pytałem

Dopiero zaczyna Awatar marb67
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Ja bym tego nie pokazywał

Czuję że się powtarzam:
    Jakość, cena, szybkość - wybierz dwa
    Myślę, że to podsumowuje to co wyżej.
    I jeszcze jedno. Nie ma możliwości wybrać dwóch opcji. Tylko jedną. Zakładając oczywiście, że chodzi o:
    wysoką jakość.
    niską cenę.
    krótki czas realizacji.
    Ostatnio edytowane przez marb67 ; 06-02-2009 o 01:32
    marb67
    Mamiya RZ67, EOS 3, EOS IX, EOS 400D.
    Obróbka E-6, C-41, skanowanie, bęben, nikony, minolta.
    http://www.skanowanie-35mm.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Porządków w szafce ciąg dalszy
    Ponieważ duża część kliszowców pstryka na małym obrazku a jeden obraz wart jest więcej, niż 100 słów - skan z małego obrazka będzie w celach naukowych:
    http://www.toya.net.pl/~formatc/test/babajaga.jpg (13 mega)
    5000 dpi (prawdziwe, czyli 40x50 cm 300 dpi), nieostrzone w ogóle, robione z ręki przy jakiejś 1/30 s, więc może się gibało - nie wiem. Obiektyw - jakieś Zuiko, albo 50 albo 85 mm, maksymalnie otwarte. Klisza - Neopan 1600 normalnie wołany w labie.
    Taki odpowiednik 30 megapikseli na kliszy (oryginalny skan miał w RGB 90 mega).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Eh, czytam ten watek od pol godziny i juz mnie boli od tego wszystkiego glowa. Oczywiscie nie jestem ani o pol centymetra blizej do decyzji jaki skaner wybrac, a potrzebuje czegos do archiwizacji maloobrazkowych negatywow cz/b, www i odbitek maksymalnie 20x30, czyli chyba niezbyt wygorowane wymagania. Nie bede skanowac nic innego, wiec skaner nie musi byc plaski, najlepiej tez gdyby zamknal sie w 1000 pln. Poradzicie cos?
    LOL

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mnml Zobacz posta
    Eh, czytam ten watek od pol godziny i juz mnie boli od tego wszystkiego glowa. Oczywiscie nie jestem ani o pol centymetra blizej do decyzji jaki skaner wybrac, a potrzebuje czegos do archiwizacji maloobrazkowych negatywow cz/b, www i odbitek maksymalnie 20x30, czyli chyba niezbyt wygorowane wymagania. Nie bede skanowac nic innego, wiec skaner nie musi byc plaski, najlepiej tez gdyby zamknal sie w 1000 pln. Poradzicie cos?
    ja mam dokładnie ten sam problem i nikt na razie nic nie podpowiedział
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mnml Zobacz posta
    potrzebuje czegos do archiwizacji maloobrazkowych negatywow cz/b, www i odbitek maksymalnie 20x30, czyli chyba niezbyt wygorowane wymagania.
    Skanowanie małego obrazka do A4 DOBRZE - to jest całkiem spore wyzwanie, przekonasz się, jak coś w końcu kupisz i sam do tego usiądziesz.

Nie bede skanowac nic innego, wiec skaner nie musi byc plaski, najlepiej tez gdyby zamknal sie w 1000 pln.
    Niepłaski przeważnie kosztuje więcej, niż najdroższy płaski...

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Myślę, że kolega miał na myśli specjalizowane maszynki do skanowania filmów, niekoniecznie bęben.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aleks Zobacz posta
    Myślę, że kolega miał na myśli specjalizowane maszynki do skanowania filmów, niekoniecznie bęben.
    One chyba też są droższe...

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Plustek OpticFilm 7200 - 953 zł brutto
    Plustek OpticFilm 7300 - 1061 zł brutto (do tego dodają Silverfast 6.5 SE Plus)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Plustek 7300 mozna kupic za znacznie mniej niz 1061zl, myslalem o nim ale szybka konsultacja z google niestety potwierdzila moje przypuszczenia, ze od kiedy ostatni raz uzywalem plusteka - nic sie z jakoscia ich skanerow nie poprawilo. Epson V500?
    LOL

Strona 22 z 28 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów