Strona 21 z 28 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 280

Wątek: slajdy - skanowanie

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Ja wierzę. W pionie teoretycznie idzie ją zwiększać do bólu, w poziomie już trudniej.
    Jeżeli skaner potrafi przesuwać listwę dowolnie WOLNO i REGULARNIE - tak. Teoretycznie. A w praktyce okazuje się, że właśnie to nierównomierność przesuwu listwy jest większym problemem, niż napakowanie jej większą liczbą sensorów. To jest znany od lat i przewałkowany na wszystkie strony problem. Poza tym - optyczne 10000 dpi w jedną stronę i 2400 rozciągnięte software'owo do 10000 w drugą - to nie jest optyczne 10000, jak by na to nie patrzeć. I tą interpolację będzie widać. Bo rozumiem, że zakładamy, że nieinterpolowany skan jest lepszy, niż rozciągnięty przez soft. Jeżeli tego nie zakładamy, to nie mamy o czym rozmawiać

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Widzę, że trafiłem na kogoś, kto od razu mnie rozumie, i myśli tak jak ja. Potwierdzam zatem posta nad tym, i EOT :P

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Ojaa - a ja też mogę? Pliiiizzzzz
    Ale dopiero w środę, poczekajcie na mnie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Naprawdę wierzysz, że z pomocą super softu da się podwoić rozdzielczość opyczną skanera?

pewnie zależy od konstrukcji sprzętu,silverfast to nie tylko program zarządzający kolorami ,ale także sterowniki dla urządzenia,jeśli konstrukcja pozwala na odpowiednio dokładny przesuw ruchomych elementów w skanerze oraz ma odpowiedniej jakości optykę, to dlaczego przy innym oprogramowaniu tego niewykorzystać.Prawdopodobnie wyższy model Reflecta RPS 7200 (7200dpi ,optyczne) jest tym samym urządzeniem co posiadany mój RPS 3600 tylko zmieniono soft i dołożono ICE ( a może się mylę?)
    Cytat Zamieszczone przez marb67 Zobacz posta
    Pokaż
    niestety, nie mam strony internetowej ,kilka skanów z tego skanera włożyłem w wątek:http://www.canon-board.info/showthread.php?t=42507
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 01-02-2009 o 21:59 Powód: Automerged Doublepost
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Dopiero zaczyna Awatar marb67
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    niestety, nie mam strony internetowej ,kilka skanów z tego skanera włożyłem w wątek:http://www.canon-board.info/showthread.php?t=42507
    To zrób coś takiego.http://www.skanowanie-35mm.pl/images/51MB.jpg Ten jpg ma tyle megabajtów jak się nazywa. I nie pokazuj znaczków pocztowych.
    marb67
    Mamiya RZ67, EOS 3, EOS IX, EOS 400D.
    Obróbka E-6, C-41, skanowanie, bęben, nikony, minolta.
    http://www.skanowanie-35mm.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

pewnie zależy od konstrukcji sprzętu,silverfast to nie tylko program zarządzający kolorami
    Powiem więcej: to w ogóle nie jest program zarządzający kolorami. On nawet nie bardzo daje sobie radę z wykorzystaniem zarządzania kolorami, jakie mu umożliwia system komputera - bo możliwości kalibracji Silverfasta są takie sobie łagodnie mówiąc. Chyba, że przez "zarządzanie kolorami" rozumiesz fakt, że Silverfast w ogóle widzi kolory na skanowanym zdjęciu - wtedy zgoda. Ale do zarządzania to jeszcze daleka droga...

ale także sterowniki dla urządzenia,jeśli konstrukcja pozwala na odpowiednio dokładny przesuw ruchomych elementów w skanerze oraz ma odpowiedniej jakości optykę, to dlaczego przy innym oprogramowaniu tego niewykorzystać.
    I podwoić sofware'owo ilość CCD w linijce skanera? Nie da się.
    Już zwolnienie przesuwu linijki było bólem głowy od zawsze. I nie bardzo wierzę, żeby rozdzielczość 3600x7200 dpi nie była pokazana w instrukcji grubą czcionką. A nie jest - wszędzie jest jak wół: 3600

Prawdopodobnie wyższy model Reflecta RPS 7200 (7200dpi ,optyczne)
    Najlepsze skanery bębnowe mają optycznie 8000 dpi, nawet Scanmate 11000, który deklarowane 11000 rozdmuchiwał z 8000. Osobiście bardzo wątpię, żeby te Reflecty miały "manualową" rozdzielczość (a im więcej na papierze - tym gorzej w rzeczywistości. Gdybyś gdzieś powiesił sampla takiego skanu zrobionego z maksymalną rozdzielczością to można by przestać teoretyzować). Poczytaj sobie w wolnej chwili czemu w płaskich skanerach nawet upchnięcie odpowiedniej ilości CCD w linijce NIGDY nie dawało w praktyce deklarowanej rozdzielczości (pierwszy hint: szyba w skanerze, która ZAWSZE przeszkadza). To efekt podobny do wyścigu megapikseli w matrycach cyfrówek: czemu 10 megapikseli z jednego aparatu wygląda gorzej, niż 7 z drugiego?

jest tym samym urządzeniem co posiadany mój RPS 3600 tylko zmieniono soft i dołożono ICE ( a może się mylę?)
    Nie sądzę szczerze mówiąc. Gdyby ten skaner miał te 7000 chociaż w jedną stronę - producent by się pochwalił. A słowa o tym nie wspomniał, nigdy i nigdzie
    A dołożenie ICE to nie "tylko" - to raczej następny dowód na to, że te skanery jednak się różnią konstrukcyjnie...

Domyślnie

a ja się zapytam, gdzie polecalibyście wybrać się z Velvią/Provią do zeskanowania na bębnie (Warszawa) ?
    Eos 500N/24f2.8/50f1.8/85f1.8

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gkmrtoip Zobacz posta
    a ja się zapytam, gdzie polecalibyście wybrać się z Velvią/Provią do zeskanowania na bębnie (Warszawa) ?
    Jest aż tak źle?
    Ja rozumiem, że velvia to najbardziej upierdliwy film do skanowania, ale ta cisza jest wymowna...
    Jak się nie boisz nie-Warszawy - to się odezwij na priva...

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To zrób coś takiego.http://www.skanowanie-35mm.pl/images/51MB.jpg Ten jpg ma tyle megabajtów jak się nazywa. I nie pokazuj znaczków pocztowych.
    ładny skan,ale to chyba ze średniego albo nawet 4x5"
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Dopiero zaczyna Awatar marb67
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

ładny skan,ale to chyba ze średniego albo nawet 4x5"
    To może takie?
    http://www.skanowanie-35mm.pl/images/Provia100.jpg
    Tylko 3 mega.
    Cytat Zamieszczone przez gkmrtoip Zobacz posta
    Ale wiesz ile to kosztuje.
    Ostatnio edytowane przez marb67 ; 05-02-2009 o 01:48 Powód: Automerged Doublepost
    marb67
    Mamiya RZ67, EOS 3, EOS IX, EOS 400D.
    Obróbka E-6, C-41, skanowanie, bęben, nikony, minolta.
    http://www.skanowanie-35mm.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja bym tego nie pokazywał

Ale wiesz ile to kosztuje.
    Czuję że się powtarzam:
    Jakość, cena, szybkość - wybierz dwa

Strona 21 z 28 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni