Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Jakie obiektywy na wycieczke do Wenecji

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Burton, dzieki za pomysl, wlasnie dokladnie o tym myslalem.
    Widze ze niezle emocje wzbudzilo to ze podalem nazwe miejsca. To nie jest wazne i prosze nie czepiajcie sie tego w glupi sposob.
    Dzieki wszystkim za pomoc. Wiecej nie bede pytal o takie rzeczy tutaj bo widze ze smieszy to ludzi po prostu. Jeszcze raz powtorze ze nie jestem amatorem, prosilem tylko o porade tych ktorzy podrozuja po ciekawych miastach glownie i jakie szkla zabieraja, co warto wziasc zeby sie kilogramami nie zawalic. Tyle
    Nie tłumacz się, bo po to jest forum. Jak ktoś tego nie rozumie powinien się wypisać. Wszystkim normalnym będzie łatwiej.
    To jest charakterystyczne na polskich forach. Na amerykańskich odpowiadają, staraja sie pomóc, dzielą sie doświadczeniami. Zostało im to chyba z czasów pionierskich. U nas nie. Lepiej ośmieszyć niż poradzić, surowo odesłać do własciwego wątku niż po prostu być cicho. Jest to co prawda łatwiejsze, no i w mniemaniu wielu, póki co efektowniejsze.
    Miłego fotografowania, Wenecja jest piękna, każdy kościół to muzeum, a Bazylika św. Marka zupełnie niezwykła, polecam mniejsze kanały, nie tylko ten wielki, 70-200 przyda sie na dzwonnicy .

Powodzenia, swnw.

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeszcze raz powtorze ze nie jestem amatorem
    Zawodowcem tez nie jestes to kim jestes? Nie chodzi o to ,ze sie pytasz, ale piszesz ze siedzisz pare lat w fotografi, i masz o tym pojecie a zadajesz pytania jak gosc ktory wlasnie wyszedl z fotojokera z dopiero co kupionym 450D. No sorry za ciety jezyk ale mnie to smieszy. Co do Amerykanskich for...z calym szacunkiem ale to narod troche glupawy, wiec pytania tego typu sa traktowane powaznie...
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Coś już napisał
    Miasto
    londyn

Domyślnie

Na Malte wzialem c 17-55, c 10-22 i c 70-200 f4 is. W 70% korzystalem z c 17-55, w 25% z c 10-22, w 5% z c 70-200. Nie odczulbym braku c 70-200. Stalki zostaly w domu ( c 85 1.8, c 50 1.4).
    Za to cieszylem sie ze wzialem polara i jestem przekonany ze polar w Wenecji bardzo Tobie sie przyda, a jezeli bedzie sloneczny dzien to wrecz jest niezastapiony.
    Na Twoim miejscu wzialbym c 17-40, c 50 1.4 i jak znam siebie to 70-200 tez .
    Zycze milego wypoczynku i super zdjec

Drodzy forumowicze - Forum to takie miejsce gdzie nalezy sie pytac. Wlasnie po to jest forum. Dlatego uwazam ze nie ma glupich pytan tylko glupie odpowiedzi.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ben73 Zobacz posta
    Drodzy forumowicze - Forum to takie miejsce gdzie nalezy sie pytac. Wlasnie po to jest forum. Dlatego uwazam ze nie ma glupich pytan tylko glupie odpowiedzi.
    Dokladnie, widze ze ciagle niektorym osobom podnioslo cisnienie ze osoba ktora ma doswiadczenie pyta sie jakie szkla wziasc ze soba Prosze wyluzowac panowie albo nie pisac nic lepiej. Jeszcze raz powtorze, chcialem sie dowiedziec co wy zabieracie i byscie polecili. Mozna zamknac ten watek - powod - typowa polska nerwowosc....
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

dlaczego zamknąć. Zmień Wenecją na Florencję, Pizę, Paryż, Londyn, mój ulubiony Budapeszt i będzie jak znalazł, a po co wątki mnożyć. Mam nadzieję,że mojego posta nie odebrałeś jako rzucanie się. Chodziło o pokazanie co Cichy zrobił przy pomocy szerokiego i tele.

Miasto
    Scotland

Domyślnie

fahrenheit Spoko, rozumiem o co ci chodzi. Dam znac co wezme ze soba zeby ewentualni przyszli podroznicy wiedzieli co zabrac
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Dokladnie, widze ze ciagle niektorym osobom podnioslo cisnienie ze osoba ktora ma doswiadczenie pyta sie jakie szkla wziasc ze soba Prosze wyluzowac panowie albo nie pisac nic lepiej. Jeszcze raz powtorze, chcialem sie dowiedziec co wy zabieracie i byscie polecili. Mozna zamknac ten watek - powod - typowa polska nerwowosc....
    Witaj i olewaj tudzież czytaj między wierszami - wiecej się dowiesz.

W Wenecji byłem w zeszłym roku w maju. Zabrałem wszystko co mam a mam troszkę - znaczy ponad 15 kilo bez body :-D. Nie uzyłem ani raz 70/300 ani 70/200 - no tak mam ale nie użyłem - nie było gdzie.
    Wenecja jest ciasna - uliczki o szerokości 1,5 m. Co się prosi ? - szeroooookooooo - ja tak lubię. Używałem "stałek" 20/2,8; 50/1,4; 100/2.
    Żona używała 17-85 na 400d. Tak jej było wygodnie.

Napewno popłyniesz na Murano do hut szkła - jasno i warto wąsko 100 max 50 wystarczy. Z Murano pewnie na Burano - POLECAM !!!!!! - fenomenalne kolory znowu trzeba szeroko a i 50 by sie zdało. Na Canale Grande - 20 to fantazja i w sumie wystarcza - niemniej nie miałem sumienia Żonie odbierać 17 - 85 ale miałem ochotę - płyniesz i jest naprawdę różnie - ze stałkami trzeba się spieszyć.

Aha - z informacji tyleż praktycznych co NIE fotograficznych - Jeżeli jedziesz samochodem to nie jedź do samej Wenecji - zostaw w Mestre i przez groblę jedź pociagiem - 6 Euro w obie strony od osoby. Jeżeli potrzebujesz to pokażę Ci namiar na parking gdzie za dramo można parkować nawet i dobę - parking w samej Wenecji to majątek!!! W Wenecji kup bilet na Vaporetto na całą dobę. 16 Euro od osoby i obejmuje całą Lagunę WSZYSTKIM CO PŁYWA oprócz gondoli. Morskimi też. A wieczór na Canale Grande jest zaj....... i warto porobić zdjęcia.

I cholercia juz Ci zazdroszczę i pozdrawiam i udanych zdjęć.

Miasto
    Scotland

Domyślnie

troll- dzieki Bardzo mi pomogles Lece tam samolotem, z niemiec Nie moglem znalezc polaczenia dobrego z polski bo urlop w polsce limitowany mam. Wlasnie mnie kusi na szeroki kat i stalki, nie chce brac za bardzo 70-200. 135 byloby najdluzsze. Zona tez ma 400D ale nie ma 17-85 wiec bedzie focic tym akurat nie bedzie na 5D. Trzeba bedzie kombinowac
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna Awatar lamuszka
    Miasto
    Jersitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez troll Zobacz posta
    Aha - z informacji tyleż praktycznych co NIE fotograficznych - Jeżeli jedziesz samochodem to nie jedź do samej Wenecji - zostaw w Mestre i przez groblę jedź pociagiem - 6 Euro w obie strony od osoby..
    Można dojechać tez autobusem (zwykłym, miejskim), który kursuje dosyć często przez całą dobę. Nie pamiętam dokładnie ile kosztował bilet - na pewno taniej niż pociąg, ale przy tych kwotach nie ma to większego znaczenia. Piszę tylko dla pełnej informacji Generalnie, za przedmówcą: MSZ wiele rzeczy warto załatwiać w Mestre - nocleg, parking, większe zakupy itp.

P.S.
    Jak już pisałem - mi na cropie brakowało dłuższych ogniskowych, przypuszczam więc, że gdybym miał możliwość fotografowania FF, odczuwałbym to jeszcze mocniej... Jak widać, zależy co kto lubi

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Jeśli bierzesz dwie puszki, to brałbym 17-40, do tego 85 (która da na cropie tyle co 135 na FF) lub - jeśli 85 to dla Ciebie za krótko - 135. Jeśli nie możesz się obejść bez jakośći/jasności 35, to ją zabierz. Lampę też bym zabrał.

Postaw sobie pytanie - jedziesz na plener fotograficzny czy na wycieczkę?
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów