Strona 62 z 85 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gen Zobacz posta
    Ja do swojego kupiłem:
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-edit-110.html#(...)
    Początkowo sądziłem, że jednak jest za mała, bo nie mieścił mi się oddzielnie tulipan, ale gdy trzymamy go na obiektywie "do tyłu" aparat wchodzi idealnie na styk. (...) miejsce na dodatkowe akumulatorki, w bocznych kieszeniach zewnętrznych filtry, w kieszeni przedniej miejsce na karty pamięci, pilot, kabel i spory luz.(...)
    A jak z miejscem na adapter? Nie wiadomo wprawdzie jak będzie wyglądał, ale w tym tygodniu ma się coś wyjaśnić (więcej na http://lensmateonline.com/ po prawej stronie). Tak mnie właśnie naszło, że piszesz o filtrach, a masz jakiś patent na ich mocowanie?
    Cytat Zamieszczone przez PL@STI Zobacz posta
    Z textow o kabelkach sie posmialem i sie ...zdecydowalem. Kupie tego sx1 (...)gdzie go mozna dostac od reki?(...)
    O różnych rzeczach słyszałem, ale, żeby ktoś wybrał aparat po przeczytaniu dyskusji jak zrobić zwarcie w przedłużaczu do USB? Co Cię przekonało? Prawo Ohma?...
    A poważniej to jest kilka sztuk na allegro. Jak wystawiają to raczej mają w magazynie. Jeśli koleś podbija, jak pisze artur s, to zalicytuj pod koniec aukcji. Jedna się kończy jutro o 13 (za 1699), druga w sobotę (za 1750). Ja ze 3 tygodnie temu trafiłem za 1670 +przesyłka, więc troszkę taniej, ale niewiele.
    EDIT: Do ostatniego postu. U mnie był z polską instrukcją i gwarancją Canona. Z gwarancją to myślę, że nie będziesz miał problemów. Ze Stanów nie sprowadzają (bo ich tam nie ma), a Canon ma gwarancję europejską.
    Ostatnio edytowane przez Polanin ; 06-02-2009 o 01:28

knapers85
    Guest

Domyślnie

witam!! być może przeoczyłem ale zadam to pytanie, mianowicie problem dotyczy 2 kwestii - po pierwsze czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć dokładnie jakie lampy są obsługiwane kompatybilne z Canonem SX10 IS oraz czy tenże model aparatu może być sterowany za pomocą pilota, jeśli tak to proszę podać symbol...dziękuję bardzo z góry pozdrawiam forumowiczów

gekob
    Guest

Domyślnie instrukcja

Witam serdecznie, jak mozesz to podeslij instrukcje do canona sx10is na email beatarogowska@gmail.com z gory serdecznie dziekuje. Beata.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    witam bardzo bede wdzieczna za podeslanie instrukcji na emaila beatarogowska@gmail.com dziekuje i pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez gekob ; 06-02-2009 o 05:40 Powód: Automerged Doublepost

Dark Fox
    Guest

Domyślnie

A więc co do torby to kupiłem LowePro Apex 110 do SX1 z sklepu RAM.NET:

http://www.ram.net.pl/product_info.p...ducts_id=26860

Jakoś wykonania przednia ma nawet osłonę przeciw deszczową, mieszczę w niej w odpowiednich przegrodach, wszystkie akcesoria (2 filtry, zapasowy komplet baterii, tulipan osobno, przewody, czytnik kart + zapasowa karta).

Szczerze ten dedykowany futerał nie dorasta mu do pięt, widziałem go i nie polecam, chcesz coś dobrego za podobną kasę, KUP ten co napisałem, to pokrowiec naprawdę już z wysokiej półki.

Jeśli chodzi o SX10 to nie posiada on opcji sterowania podczerwienią, więc nie ma jakiegokolwiek pilota do niego. Z tego co się orientuję w lampach pasują do nich (SX1 i SX10) lampy Canon Speedlite np. 430 EX II, ale to wydatek rzędu 800zł.
    Ostatnio edytowane przez Dark Fox ; 06-02-2009 o 09:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gekob Zobacz posta
    Witam serdecznie, jak mozesz to podeslij instrukcje do canona sx10is na email beatarogowska@gmail.com z gory serdecznie dziekuje. Beata.
    Polskie (pełne) instrukcje w formie PDF-a są do ściągnięcia na stronie Canona (http://www.canon.pl).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez knapers85 Zobacz posta
    (...) czy tenże model aparatu może być sterowany za pomocą pilota (...)
    Tylko SX1 może być sterowany pilotem (zresztą jest w zestawie).
    Ostatnio edytowane przez Polanin ; 06-02-2009 o 10:40 Powód: Automerged Doublepost

Gen
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polanin Zobacz posta
    ...Tak mnie właśnie naszło, że piszesz o filtrach, a masz jakiś patent na ich mocowanie?...
    Poczytaj kilka stron wcześniej na tym forum. Tam była ta sprawa poruszana kilkakrotnie.
    Np. str. 53, 55…
    Ze swojej strony mogę potwierdzić:
    - SX1 nie posiada gwintu, tylko rowki
    - Filtry dają się wkręcać i trzymają się poprawnie

Nie jest to jednak takie wkręcanie jak by był gwint. Pewien problem występuje -przynajmniej u mnie- gdy zmieniam filtry.
    UV Hoya HMC ma dwie zwitki gwintu, a Polar Hoya HD CIR PL ma tylko jedną.
    UV "wyrobił" sobie prowadzenie i wkręca się "normalnie", natomiast jeśli wkręcam Polar, ten łapie tylko na jeden obrót. (mimo wszystko trzyma pewnie)
    Rozwiązaniem jest wkręcanie Polara na UV, ale przy szerokim kącie widać winietowanie w narożnikach.
    ...adapter? Nie wiadomo wprawdzie jak będzie wyglądał,...
    Jak sam piszesz jeszcze nie wiadomo, jak będzie wyglądał adapter, ale nie planuję go kupować. W zupełności wystarcza mi zwyczajne wkręcanie filtrów w obiektyw.
    Tym bardziej, że jeśli zrobią adapter, to on też chyba musi być wkręcony w to samo miejsce, bo nic innego nie wystaje po wyłączeniu aparatu. Jeśli tak, to będzie musiał być jednocześnie przejściówką na inny (większy) rozmiar filtrów, aby nie winietowały przy dodatkowym przedłużeniu przez adapter.
    A jak z miejscem na adapter? ...
    Jeżeli chodzi o torbę, to porównując wymiary wewnętrzne, może „Lowepro Apex 110 AW” proponowana przez Dark Fox będzie lepsza, choć droższa.
    Jak pisałem poprzednio „Lowepro Edit 110” jest na styk – wizjer z jednej, a osłona obiektywu z nakręconym na stałe filtrem UV z drugiej, lekko wgniatają się w miękką tkaninę wewnętrzną (rzeczywisty wymiar aparatu „głębokość” z filtrem i osłoną wynosi 100 mm – producent podaje 87, 7 mm - widocznie bez osłony).
    Jednak ja naprawdę jestem zadowolony, przecież to nie jest jakaś plastikowa skrzynka, tylko torba z materiału – więc się układa, a przynajmniej aparat siedzi „sztywno” i nie lata.
    Przy opcji z adapterem i nakręconymi filtrami zostaje tylko dużo głębsza torba Apex.
    Ostatnio edytowane przez Gen ; 06-02-2009 o 11:34

Domyślnie

Poczytaj kilka stron wcześniej na tym forum. Tam była ta sprawa poruszana kilkakrotnie. Np. str. 53, 55…
    No właśnie przekop się przez 60 stron, a już będziesz znał odpowiedz, czyli to o czym pisałem. Trochę bez sensu robi się ten wątek dla kogoś, kto go nie śledzi na bieżąco.
    Jeśli chodzi o wkręcanie bezpośrednio w obiektyw to już o tym słyszałem i u mnie polar Hoya się nie wkręca (na siłę nie próbowałem), ale tak podobno bywa. Myślałem, że masz inny patent.
    (...)Jeśli tak, to będzie musiał być jednocześnie przejściówką na inny (większy) rozmiar filtrów, aby nie winietowały przy dodatkowym przedłużeniu przez adapter.(...)
    Adapter ma być rzeczywiście na 58mm, ale winietują też 52 mm bezpośrednio na obiektywie (szczególnie jeśli wkręcisz dwa). Założyłem go na obiektyw tak, żeby się choć trochę się trzymał na gwincie i widzę wyraźną winietę. Na białej kartce przy formacie 4:3 są czarne rogi klatki (nawet nie ciemniejsze), przy 16:9 też widać winietę, ale słabiej.
    Dzięki za info o torbach.
    Ostatnio edytowane przez Polanin ; 06-02-2009 o 11:48

knapers85
    Guest

Unhappy

Cytat Zamieszczone przez Dark Fox Zobacz posta
    A więc co do torby to kupiłem LowePro Apex 110 do SX1 z sklepu RAM.NET:

http://www.ram.net.pl/product_info.p...ducts_id=26860

Jakoś wykonania przednia ma nawet osłonę przeciw deszczową, mieszczę w niej w odpowiednich przegrodach, wszystkie akcesoria (2 filtry, zapasowy komplet baterii, tulipan osobno, przewody, czytnik kart + zapasowa karta).

Szczerze ten dedykowany futerał nie dorasta mu do pięt, widziałem go i nie polecam, chcesz coś dobrego za podobną kasę, KUP ten co napisałem, to pokrowiec naprawdę już z wysokiej półki.

Jeśli chodzi o SX10 to nie posiada on opcji sterowania podczerwienią, więc nie ma jakiegokolwiek pilota do niego. Z tego co się orientuję w lampach pasują do nich (SX1 i SX10) lampy Canon Speedlite np. 430 EX II, ale to wydatek rzędu 800zł.
    no właśnie te 8 stów mnie troszkę przeraża, może coś innego, mniej profesjonalnego oczywiście ma ktoś do polecenia, co będzie również współgrać z sx10....wiem że np. 220ex działa, kosztuje chyba 400...też niemało zwł. że to 2 półki niżej co najmniej...:sad:

knapers85
    Guest

Domyślnie

canon speedlite 380ex

czy ktoś wie czy ta lampa będzie w 100% obsługiwana przez sx10??

Dark Fox
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez knapers85 Zobacz posta
    canon speedlite 380ex

czy ktoś wie czy ta lampa będzie w 100% obsługiwana przez sx10??
    Te aparaty mają gorącą stopkę po to, aby podłączyć do nich zewnętrzne lampy błyskowe, więc jak najbardziej SXy są kompatybilne z lampami Canona.

Strona 62 z 85 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów