Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Canon 40D - jaki obiektyw ?

makro
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drakon Zobacz posta
    Albo zaciśniesz zęby i zaczniesz zbierać albo najprawdopodobniej będziesz kupował 2 razy
    Fotografia to wolny proces doskonalenia swoich umiejętności i poznawania sprzętu
    Nie od razu Kraków zbudowano

ta 50-tke moge miec za ok 100 pln, a przydatna jest tez do innych celow, zwlaszcza do portretow wiec i tak mi sie przyda, jesli makro bedzie mi na niej gorzej wychodzilo niz na obecnym obiektywie to najwyzej jej nie bede uzywal do tego celu, a konkretny obiektyw do makro tak czy siak bede musial z czasem dokupic, tyle ze w pierwszej kolejnosci bede chyba kupowal jakis tele dla tego tez rozgladam sie za ewentualna alternatywa do makro

dzieki za rady

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makro Zobacz posta
    ta 50-tke moge miec za ok 100 pln,
    kupuj
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    wszyscy sie na to macro napalają a potem po paru tygodniach zabawy "szał" przechodzi.
    Lepiej kup 10-22 (ultraszeroki) za cala kase ktora chcesz przeznaczyc albo tego tamrona 17-50 i 90 jak doradzano wczesniej.
    Sigmy 18-50 i inne takie wynalazki omijałbym z daleka jesli zalezy ci na jakosci zdjec
    Chyba te Tamrony będą lepszym wyborem niż canon 10-20. A co do Sigmy, to racja - oprócz jakości zdjęć dodam też AF

Cytat Zamieszczone przez yacenty Zobacz posta
    a już myślałem, że mam fajny obiektyw, a on mi mówi ze byle jaki obraz
    Może ktoś tutaj musi kupić sobie okulary
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 21-01-2009 o 09:18 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

kat
    Guest

Domyślnie

Pomocy! <ładny uśmiech ku Wam>
    40D- i na tym prostota w wyborze się zakończyła. Wiadomo, samo body zdjęć nie zrobi, wiec problem tkwi w dobraniu obiektywu.

Czy w szkle do pierwszej(!) lustrzanki stabilizacja jest niezbędna?

Skromne propozycje:
    1. Tamron 17-50 (lub 28-75) i bym już go brała, ale jak poczytałam jest z nim wiele problemów i trzeba byłoby go sprawdzić przed zakupem czego najzwyczajniej nie potrafię! Ubolewam nad tym cholernie, a znając moje szczęscie to trafił by mi się taki z bf czy mydłem
    2. kit? Pomysł zrodził się z tego, że ma stabilizację, kosztuje jakieś 400zł więcej niż samo body i alternatywą (też) JAKĄŚ byłby dla zapoznania się z lustrzankową fotografią!
    3. 50 f/1.8 Podobno (jak się doczytałam) to fajny pomysł na to żeby się dowiedzieć czego potrzebować się będzie.

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

bierz kita i zacznij się uczyć, a na ewentualnej odsprzedaży stracisz najwyżej stówke, może ciut więcej. A swoją drogą to body masz "pierwsza klasa" i nie wiesz jaki obiektyw?

kat
    Guest

Domyślnie

Mam na 40d, więc później wolałabym zainwestować w dokupowanie szkieł, niż zmianę body.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kat Zobacz posta
    40D-problem tkwi w dobraniu obiektywu.
    Czy w szkle do pierwszej(!) lustrzanki stabilizacja jest niezbędna?
    Nie.

Skromne propozycje:
    1. Tamron 17-50
    może być :-)

(lub 28-75)
    ten to raczej do 5D i kliszaków.

2. kit? Pomysł zrodził się z tego, że ma stabilizację, kosztuje jakieś 400zł więcej niż samo body i alternatywą (też) JAKĄŚ byłby dla zapoznania się z lustrzankową fotografią!
    EF-S 18-55.
    OK, w zupełności wystarczy na zapoznanie się ze sprzętem, pierwsze kroki i wiele wiele więcej...

3. 50 f/1.8 Podobno (jak się doczytałam) to fajny pomysł na to żeby się dowiedzieć czego potrzebować się będzie.
    ale do 5D i kliszaków :-)

jak chcesz zacząć w taki oldskulowy sposób z 40D to spróbuj Sigmę 30/1,4 lub Canon 28/1,8 USM ;-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

kat
    Guest

Domyślnie

Dzięki, jednak zostanę chyba przy kicie patrząc po cenach i nie wiedząc czy chciałabym coś tak szerokiego i stałego

Dlaczego Canon EF 50mm f/1.8 II tylko do 5D?

A później sama będę potrafiła sprawdzić tego tamrona i go kupię

P.S. Świetna rzecz 'Forumowa akcja charytatywna - SPEŁNIAMY MARZENIA'. Chwali się.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
    bierz kita i zacznij się uczyć, a na ewentualnej odsprzedaży stracisz najwyżej stówke, może ciut więcej. A swoją drogą to body masz "pierwsza klasa" i nie wiesz jaki obiektyw?
    Racja - jak nie wiesz jaki kupić obiektyw, to poprostu kup ten najtańszy. Z drugiej strony jest zastanawiające, czy te body Ciebie trochę "nieprzerasta", skoro nie wiesz jakie w ogóle kupić szkło do niego
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Dlaczego Canon EF 50mm f/1.8 II tylko do 5D?
    Nie tylko, ale z tym korpusem jest to standard.

natomiast z 40D standardowa 50-tka staje się krótkim portretowym tele i jako jedyny obiektyw do poznawania aparatu kompletnie się nie nadaje.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów