Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: Canon 40D - jaki obiektyw ?

kat
    Guest

Domyślnie

I bądz tu człowieku mądry
    Naczytałam się sporo postów..'jaką pierwszą lustrzankę'? Wniosek z opinii: weź body takie, na jakie Cię stać i którego pasuje Ci ergonomia. No i jak dla mnie np. 450d jest ciut za małe, za lekkie i za plastikowe (co chyba nie dziwi?).

Kiedy się kupuje pierwszą lustrzankę to się ma więcej wątpliwości niż wiedzy (odczuwalnie) i polega się na zdaniu tych bardziej doświadczonych, co potęguje jeszcze większy zamęt i idące w parze z nim wątpliwości.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

moja opinia
    kup używki alledrogo bądź forum tutaj
    1. Mniej stracisz bo jesli cos nie spasuje to oddasz nastepnemu
    2. Macro i krajobrazy hmm wybralbym krajobrazy makro szybko sie nudzi
    3. Zawsze mozesz kupic KM z3 -6 i masz macro od 1 cm a cena za aparat okolo 200pln+ (sam mam taki do macro tanszy od kazdego szkla macro(ok 1kpln), ktore jest mi zbedne a i mozna zawsze jakies inne foto zrobic)
    4.Szeroka Sigma 10-22 uzywka min 1.3 kpln, na canona 2k pln (duzo), wiec C 50mm 1/8 (zawsze sie przyda)+sigma i moze jakis środek za reszte badz sigma i tamron 17-50 2.8

Coś już napisał Awatar MIC_a
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tez proponuje kita na początek
    jak jesteś z Krakowa mogę dać się pobawić moimi szkłami jeżeli to coś pomoże
    z dłuższych których brak w stopce mam jeszcze 70-210
    Canon 40D + 17-40L + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
    Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
    HAMA DEFENDER 200

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Na prawdę nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego gdy ktoś się pyta o obiektyw natychmiast znajdują się doradcy mówiący że należy kupić jakąś stałkę. Tak jak w temacie o obiektywie do żużlu zaproponowano 300 mm nie wiedząc nawet na jakich stadionach i z jakiego miejsca będą robione zdjęcia.

Nie jestem w stanie bo sam po przeczytaniu pewnej opinii na forum byłem bliski kupna 85 f/1.8. Nie kupiłem jednak. Porobiłem masę zdjęć zoomem i teraz po przejrzeniu exfiów widzę, że lepszym wyborem byłby 50 f/1.4 czy nawet 35 f/1.4.

Jeżeli ktoś zaczyna przygodę z fotografią lub nie wie jaki obiektyw wybrać powinien brać jakiegoś zooma (może nawet kita), tak jak doradza kolega wyżej. A gdy narobi masę zdjęć będzie w końcu wiedzieć jaką ogniskową tak na prawdę potrzebuje i z jakim światłem.

Moim zdaniem stałkę należy kupować bo się tego chce i wie dlaczego, a nie dla tego że ktoś doradził.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów