Strona 20 z 28 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 280

Wątek: slajdy - skanowanie

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

ja skanuję na 4490, do netu w sam raz. odbitki też robiłem 25x25 też wystarczy. nawet większe by dało radę.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Po drugie - podłączysz tego Scanmate do swojego peceta? Bo on po SCSI tylko... I to po starych kartach. Da się, ale żeby się nie okazało, że musisz wymienić komputer, i to na starszy...
    Bez przesady, można teraz wyrwać porządne kontrolery SCSI (używane) Adapteca na alledrogo po ~40 zł. Akurat są kompatybilne w dół. Oczywiście pozostaje otwarte pytanie czy software do skanowania będzie je lubił...

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbit9n Zobacz posta
    ja skanuję na 4490, do netu w sam raz. odbitki też robiłem 25x25 też wystarczy. nawet większe by dało radę.
    A z ciekawości, jakim softem?

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piday Zobacz posta
    Bez przesady, można teraz wyrwać porządne kontrolery SCSI (używane) Adapteca na alledrogo po ~40 zł. Akurat są kompatybilne w dół. Oczywiście pozostaje otwarte pytanie czy software do skanowania będzie je lubił...
    W przypadku Scanmate'ów ważne jest, żeby komputer widział skaner. Jeżeli to działa - to soft zadziała. O ile komputer zobaczy klucz sprzętowy, bo tu też nie każdy klucz działał z każdą wersją oprogramowania...
    Inna sprawa, że to wszystko można w razie potrzeby jeszcze kupić. Colorquartet na peceta z drugiej ręki (wersja 4.xx) chodzi aktualnie po +/- 600 dolarów (na dzikim zachodzie oczywiście, oni tam jeszcze nie zauważyli, że fotografia analogowa już nie istnieje i dalej sie w to bawią na potęgę )

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aleks Zobacz posta
    A z ciekawości, jakim softem?
    epsonscanem, czyli standardowym dołączanym do skanera. próbowałem demo silverfasta, ale nie wykrywało skanera niestety.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez herna Zobacz posta
    Uzywa ktos moze Epson Perfection 4490 Photo i skanuje sredni format ?
    Potrzebuje skanów na stonę internetową i ewentualnie pozniej do odbitek 20x30 cm jakby sie zniszczyl oryginał.

ja robie, od roku ponad, nie narzekam.
    czasme nie wyrabia w cieniach ale da sie podziałać

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolvwaw Zobacz posta
    Napisał analogforever:
    "z moich niezadużych doświadczeń wynika jedno, skany zawsze są do ****,w porównaniu do negatywu czy slajdu ,i jaki by skaner nie był to są mniej lub wiećej do d..."

Jeśli wypowiadasz się w ten sposób o skanowaniu to może najpierw odpowiedz:
    1. Jakie masz doświadczenie w skanowaniu, kalibracji, obróbce itp?
    2. Na jakich skanerach skanowałeś?
    3. Jakie masz stanowisko do skanowania?

Bo na podstawie tego co napisałeś można wywnioskować że nie masz o tym pojęcia, skanujesz na jakimś badziewiu za 1000zł, a dobrego skanera nie widziałeś na oczy...
    Pozdrawiam. Wojtek

jest to starsza Reflecta RPS 3600 Professional z Silverfastem od nowszego modelu RPS 7200,sama w sobie nie ma opcji skanowania w 7200dpi ,ale z tym oprogramowaniem jest to możliwe (mówię o optycznym 7200dpi) i skanach w 48 bit,taki niemiecki wynalazek na podbudowie dość znanego Kodaka Professional RFS 3600 ,nie wiem co jest w nich zmienione w każdym razie z softem dla Kodaka nie współpracuje w ogóle.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marb67 Zobacz posta
    Nie polemizuję, ze stwierdzeniem, że slajd się wyświetla, a negatyw naświetla na analogowej maszynie, czyli pewnie po prostu na porządnym powiększalniku.
    Mam jednak nie odparte wrażenie, że skanujesz na jednym z najbardziej badziewnych skanerów, jeżeli nie najbardziej badziewnym. Czy nie mamy przypadkiem do czynienia z tfu plustekiem?
    skanuje na skanerze zakupionym na flomarku za 6 EUR, jak dla mnie ,ma tylko jedną wadę ,że nie skanuje średniego formatu,mistrzostwo świata to nie jest jak zapewne każdy skaner z założenia ,ale zabije na dzień dobry sample które zamieściłeś na swojej stronie. :-D
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 31-01-2009 o 23:22 Powód: Automerged Doublepost
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Dopiero zaczyna Awatar marb67
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    ,ale zabije na dzień dobry sample które zamieściłeś na swojej stronie. :-D
    Pokaż
    marb67
    Mamiya RZ67, EOS 3, EOS IX, EOS 400D.
    Obróbka E-6, C-41, skanowanie, bęben, nikony, minolta.
    http://www.skanowanie-35mm.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marb67 Zobacz posta
    Pokaż
    Ojaa - a ja też mogę? Pliiiizzzzz
    Ale dopiero w środę, poczekajcie na mnie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    jest to starsza Reflecta RPS 3600 Professional z Silverfastem od nowszego modelu RPS 7200,sama w sobie nie ma opcji skanowania w 7200dpi ,ale z tym oprogramowaniem jest to możliwe (mówię o optycznym 7200dpi)
    Naprawdę wierzysz, że z pomocą super softu da się podwoić rozdzielczość opyczną skanera?
    Ostatnio edytowane przez Jester ; 01-02-2009 o 12:39 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja wierzę. W pionie teoretycznie idzie ją zwiększać do bólu, w poziomie już trudniej. Ale ja : EOT, bo za dużo się ostatnio wykłócam.

Strona 20 z 28 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów