zamówiłem właśnie do mojego 55-250 is filtr Hoya 58 mm HMC UV-0 w cenie 45zł, wg. optycznych.pl filtr ten jest bardzo dobry w stosunku do swojej ceny. jak będzie się sprawował z w/w obiektywem? zakupiony w celach ochronnych przed zasysaniem kurzu itp. w środku na soczewkach jakimś cudem znalazło się parę drobinek pomimo dbania o szkiełko, chcę na przyszłość uniknąć podobnych sytuacji ponieważ nie opłacalnym jest wysłanie go na żytnią do czyszczenia
filtr będzie używany z osłoną przeciwsłoneczną, niestety sama osłona wiele nie pomogła jeśli chodzi o ochronę przed zabrudzeniami...
Ostatnio edytowane przez giebe ; 31-01-2009 o 16:14
giebe, akurat w przypadku tego obiektywu UV nic nie da jeśli chodzi o zasysanie paprochów do środka. Pewnie zauważyłeś, że wysuwa się tubus podczas zmany ogiskowej - tamtedy najpewnie wlatuje Ci najwięcej paprochów. A paprochami sie nie przejmuj, bo na zdjęciach ich nie zobaczysz![]()
mam jeszcze czas na odwołanie przelewu, może jeszcze ktoś zabierze głos?
Ostatnio edytowane przez giebe ; 31-01-2009 o 16:47
osłona przeciwsłoneczna również chroni obiektyw przed upadkami itp, za bardzo pośpieszyłem się z zakupem widocznie![]()
Prawie rok były w tym wątku zakopane topory wojenne :-D. Wybrałeś bardzo nielubiany filtrbardzo nielubianej firmy
. No, no...
Ja bym go kupił i wkręcił![]()
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
@mafrot
a czemu nielubiany? wg. optycznych jest jednym z lepszych w swojej klasie.. niestety nie widzę sensu kupowania filtra z 200zł do szkła wartego 900zł. jak ten filterek będzie się sprawował z osłoną przeciwsłoneczną?
Też sobie zadawałem takie pytanie: dlaczego nielubiany. Używam tylko fitrów Hoya bo mi odpowiadają jakością i ceną proporcjonalną do posiadanych obiektywów. Filtry już się porysowały to i pewnie soczewki by się porysowały - ale dosyć wtykania kija w mrowisko.
Osłona przeciwsłoneczna odcina zbędne promienie a więc ogranicza niebezpieczeństo dodatkowych odblasków np na tym filtrze. Przy niektórych zdjęciach pod swiatło warto filtr wykręcić bo odblaski układają sie wtedy inaczej - może korzystniej. Jeśli osłona jest mocowana na bagnet to nie ma żadnej kolizji z filtrem.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200