Strona 20 z 21 PierwszyPierwszy ... 1018192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 209

Wątek: [hofi66] Taniec w fotografii - balet

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Mnie się najbardziej podoba to, że widać na tych zdjęcia Twoje zapoznanie ze scenariuszem spektaklu. Takich zdjęć nie da się zrobić nie znając kolejnych ruchów tancerzy. Jestem ciekawa, czy poza obserwowaniem tancerzy podczas prób robisz jakieś notatki z której strony stanąć w danym momencie czy raczej opierasz się na tym co zapamiętałeś? Czy otrzymujesz jakąś kopię scenariusza?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

U szatniarki można drogą kupna nabyć program i tam czasem nawet są teksty

Na takie foty na sucho nie sposób patrzeć. Włączyłem więc sobie odrobinkę podkładu http://pl.youtube.com/watch?v=jZRxjpxccF0

http://pl.youtube.com/watch?v=U-TGvfkTSiw
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

hoffi moze się wybiorę ze znajomymi do Bydgoszczy, niemniej, zapraszam do siebie Tylko daj znac kiedy bedziesz

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Takich zdjęć nie da się zrobić nie znając kolejnych ruchów tancerzy.
    Da się.
    Wielokrotnie bywa tak, że jestem na próbie generalnej czy przedstawieniu, a wcześniej nic nie widziałem, bo nie było czasu, możliwości itp. a zdjęcia, które zrobiłem, były jedynymi i nie było możliwości ich powtórzenia. Zrobienie tych ujęć wymaga refleksu, nieustannego śledzenia całej akcji w wizjerze, przewidywania, co ew. za chwilę może się wydarzyć, jak zmieni się ruch. Znajomość scenariusza pozwala tylko orientować się w scenografii, ale nie daje informacji o tym w jakim miejscu, w którą stronę tancerze wykonają ruch, skok itd. To można jedynie zobaczyć w przedstawieniu i na kolejnym dopiero, jeśli się pamięta, spróbować to coś zrobić lepiej z danej sekwencji ... I tyle. Tancerze tańczą do muzyki, więc dochodzi uważne słuchanie poszczególnych fraz, akcentów, podczas których może dziać się coś ciekawego. To nie klasyczny teatr, więc ruch jest językiem wyrazu i za nim trzeba nieustannie podążać, by uchwycić te wspaniałe momenty.
    Co do notatek z prób - to na to absolutnie nie ma czasu, szukam ujęcia, pozycji, ciekawej pozy, światła. Gdybym w tym czasie robił notatki zapewne straciłbym coś ciekawego. Jeśli na próbie siedziałbym np. kilka dni po 8 godzin to jeszcze to ma sens, ale normalnie jak się przyjdzie na godzinę - absolutnie nie. Poza tym na próbie w salach, bez stroju wszystko trochę inaczej wygląda, mamy inną przestrzeń, mniej miejsca, nie wszystko się dobrze widzi. Zazwyczaj trzeba więcej czasu, żeby po wejściu zorientować się, co się dzieje.
    Oglądałem np. Koreańczyków w sali prób ale nie do końca wszystko rozumiałem co i jak się działo - przerwy choreografa, zmiana obsady, powtórki. Dużo by o tym pisać.
    Koreańczycy nie pozwolili fotografować np. próby generalnej, wpuścili na 15 minut, aby można było zrobić jakieś ujęcia a potem stanowczo przerywali i wypraszali. Swoje dobre ujęcia robiłem więc "na gorąco" bez wcześniejszego przygotowania, bez możliwości zmiany pozycji w operze (pełna sala, vipy, ambasador, zakaz chodzenia). I można by sobie wiele dopowiadać, ale tak naprawdę nie ma czego. Nikt nie pozwał, choć czasem by się chciało Podsumowując mój opis mogę określić skrótowo moją metodę na dobre zdjęcie - po prostu poluję niczym myśliwy na swoją zwierzynę. Jestem bardzo skupiony i niejednokrotnie zmęczony mając na szyi 2 aparaty i całą resztę.
    Pozdrawiam serdecznie

P.S.
    Ja niestety mam body podobno z kiepskim AF (5D), ale jak widzicie jakoś daję radę

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    U szatniarki można drogą kupna nabyć program i tam czasem nawet są teksty
    Teksty do baletu?

Szatniarki nie zajmują się czymś takim. Są panie, które przy wejściu sprzedają program - opis, historię, dodatkowe materiały. Na pewno nie znajdziecie tam szczegółowego opisu choreografii i ruchu tancerzy ...
    Czasem czytam takie materiały, ale już po, w domu, tak z ciekawości.
    Takie rzeczy to są w głowie choreografa, który ucząc swoich podopiecznych nie wyciąga zeszytu, nie robi notatek tylko pokazuje osobiście.
    Przy znanych światowych premierach tancerze oglądają materiały na dvd, ale i tak każdy artysta-twórca (choreograf) chce to zrobić po swojemu, jakoś oryginalnie. Proszę sobie kupić na dvd jakiś balet w wykonaniu różnych zespołów baletowych i zobaczycie jakie są różnice w interpretacji, choreografii itd.

Cytat Zamieszczone przez gunia1990 Zobacz posta
    hoffi moze się wybiorę ze znajomymi do Bydgoszczy, niemniej, zapraszam do siebie Tylko daj znac kiedy bedziesz
    Zapraszam serdecznie, może będzie się działo coś ciekawego Daj znać, jakby co, zadzwoń itd.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 27-01-2009 o 00:08 Powód: Automerged Doublepost
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To jak już wypytujemy, to ja się zapytam gdzie siedzisz jak fotografujesz. Byłem raz na jednej sztuce : http://www.micles.neostrada.pl/cb/twardowski/ i przyznam szczerze, że pomimo kulturalnego zachowania oraz "akredytacji" (szef z infobydgoszcz załatwił mi pozwolenie), i tak były problemy i musiałem się tłumaczyć i wysłuchiwać. Po pierwszej przerwie owinąłem 350tkę bluzą polarową i było już ciszej, ale nadal nie na tyle, żebym robił zdjęcia tak często, jak uważałbym to za konieczne (w cichych partiach orkiestrowych nie fociłem w ogóle).

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dobrze, że napisałeś o tych problemach, bo Sergiusz uważa, że to takie proste ...
    Dokładnie jest tak jak piszesz, wielu ludziom to przeszkadza i trochę ich też rozumiem. Sam staram się dopasować dźwięk migawki do partii orkiestry ale jak jest zupełna cisza, to trzeba uważać, by nie zwracać na siebie uwagi. Siedzę w różnych miejscach, w przejściach, czasem chowam się w proscenium itd. Generalnie marzy mi bezgłośne body , oj przydałoby się.

Kiedyś podczas festiwalu jeden z tzw. super kulturalnych vipów podszedł do mnie i kategorycznie protestował, że mam przestać, a zresztą i tak 90% tych zdjęć wyrzuci pan do kosza ... Nie chciałem się z nim kłócić, bo nie było sensu (akurat materiał wysyłałem do Seulu). Potem zgłaszano jeszcze jakieś skargi do działu mediów. Tak to niestety wygląda, dlatego dobre zdjęcia mają swoją cenę. Najlepiej się samemu o tym przekonać.

Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 27-01-2009 o 14:42
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czyli okazało się, że nie jestem aż tak nietaktowny jak myślałem.

Zawsze możesz kupić 5dII i robić w LV i ostrzeniu wg kontrastu, albo w MF

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Dlatego fotografując w operze trzeba mieć koniecznie ze sobą kapelusz. Chyba najlepszy jest filcowy. Jest też sprzęt fotograficzny bardzo cichy, który można z powodzeniem używać w takich miejscach.

Coś już napisał
    Miasto
    WestSideWrzeszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Dlatego fotografując w operze trzeba mieć koniecznie ze sobą kapelusz. Chyba najlepszy jest filcowy. Jest też sprzęt fotograficzny bardzo cichy, który można z powodzeniem używać w takich miejscach.
    hehe, a Pan Sergiusz ciągle obrażony na Sztukę
    niestety tutaj też Pan nie znajdzie rozkładu jazdy, i nikt Panu nie podpowie, dokąd jedzie ten PKS.

Choćby nie wiadomo jak by się Pan napinał ,zdjęcia Pana Hoffiego66 są bezbłędne i żaden filcowy kapelusz Panu nie pomoże.

pzdr.
    p.s. Zdjęcia godne, panie Hoffi66 !
    You_Me_Kan`on

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja nie pisałem nic w temacie zdjęć a tylko ich robienia, Co do ich bezbłędności to może bym i polemizował ale próżny mój trud. Wydaje mi się, że mój tok rozumowania znacznie wykracza poza pańską percepcję. Przykładem niech będzie ten rozkład jazdy. He he
    Pozdrawiam!

Strona 20 z 21 PierwszyPierwszy ... 1018192021 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów