Strona 196 z 1000 PierwszyPierwszy ... 96146186194195196197198206246296696 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 951 do 1 960 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Witam i jeśli mogę przyłączyć się do wątku, proszę o poradę.

Pzdr, Piotr
    CHŁOPIE, ale w rawach suma sumarum jest lepiej, prościej, wygodniej i bezpieczniej...ja tylko JEDNĄ impreze zrobiłem jpg i poprawiałem zdjęcia z tydzień aby efekt był jako taki, śmiem twierdzić że obróbka jpg jest znacznie trudniejsza od obróbki raw... a pomysł z 5D jez imho b dobry, nie sądzę jednak byś dalej używał tego nikona jak zobaczysz obrazek z piątki
    CANON...

Dopiero zaczyna Awatar popi1612

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    CHŁOPIE, ale w rawach suma sumarum jest lepiej, prościej, wygodniej i bezpieczniej...ja tylko JEDNĄ impreze zrobiłem jpg i poprawiałem zdjęcia z tydzień aby efekt był jako taki, śmiem twierdzić że obróbka jpg jest znacznie trudniejsza od obróbki raw... a pomysł z 5D jez imho b dobry, nie sądzę jednak byś dalej używał tego nikona jak zobaczysz obrazek z piątki
    Ok, a więc raw-y.

Kusy, a czy obiektyw 24-105/4 byłby dobrym dopełnieniem dla MkII czy raczej jednak stałki (D50 + 50-tka kpl. bardzo mi przypasował kompaktowym wymiarem)? Chciałem początkowo rzucić się na 85/1.2 ale po przemyśleniu (i radach kolegów z forum nikona) mógłby to być jak na początek hardcore!
    Choć z drugiej strony nie lepiej uczyć się na sprzęcie z wyższej półki niż męczyć się ograniczeniami tego z niższej?
    Pzdr, Piotr

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Ok, a więc raw-y.

Kusy, a czy obiektyw 24-105/4 byłby dobrym dopełnieniem dla MkII czy raczej jednak stałki (D50 + 50-tka kpl. bardzo mi przypasował kompaktowym wymiarem)? Chciałem początkowo rzucić się na 85/1.2 ale po przemyśleniu (i radach kolegów z forum nikona) mógłby to być jak na początek hardcore!
    Choć z drugiej strony nie lepiej uczyć się na sprzęcie z wyższej półki niż męczyć się ograniczeniami tego z niższej?
    hm....nie miałem tego zooma (może raz) ale uważam że jest on stanowczo za ciemny, ba nawet często 24-70 2,8 jest za ciemny dlatego mam stałki, a uzasadnienie imho wyboru ogniskowych objaśniłem kilka postów wyżej
    zamiast tego zooma lepiej 3-4 stałki nie koniecznie elki (np 100/2 85 1,8 50 1,4 30 2, 24 2,8) wyboru ogniskowych musisz dokonać sam...te obiektywy to też wysoka półka (przynajmniej od 35/2 wzwyż)
    zamiast kupować 5dmk2 weź mk1, różnice dołóż do szkła
    ...a jeżeli zoom to już 24-70L bedzie na pewno lepszym wyborem od tego który wspominasz, można zdobyć już poniżej 3000 tyś całkiem ładne sztuki...
    ...a tak wogóle to ja się nie znam...
    CANON...

Dopiero zaczyna Awatar popi1612

Domyślnie

Dzięki Kusy (nie ma to jak dylematy początkującego amatora )

Nie upieram się przy MkII gdyż (czytając wątki o nim i porównania do MkI) pierwszy 5D, biorąc pod uwagę obrazek w zupełności daje radę (sample w necie) w tandemie z w/w przez Ciebie wymienionymi szkłami (tylko, że trudno go już dostać w wersji new).

Masz rację pewnie (i wiele innych osób wypowiadających się w kwestii doboru szkieł na tym i innych forach) co do stałek: lepiej np. 2 a porządne na dwóch! body niż zoom na jednym (i ryzyko że body zdechnie w kluczowym momencie, i ta ciemnica nawet przy ISO 2.8 .

Choć wyczytałem już opinię z której wynika, że stosując przysłonę 2.8 na FF to tak jakbyśmy przymknęli przysłonę 1.8 na DX-ie o jedną działkę.

Tak na marginesie, dlaczego nie korzystać z wyższych ISO jeśli obecne body oferują użyteczny obraz nawet przy 3200? Na wydrukach rzędu 15-21, a może i większych (nie sprawdzałem) będzie to prawdopodobnie niezauważalne - tak sobie gdybam
    Ostatnio edytowane przez popi1612 ; 24-01-2009 o 10:59
    Pzdr, Piotr

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Tak na marginesie, dlaczego nie korzystać z wyższych ISO jeśli obecne body oferują użyteczny obraz nawet przy 3200? Na wydrukach rzędu 15-21, a może i większych (nie sprawdzałem) będzie to prawdopodobnie niezauważalne - tak sobie gdybam
    oczywiście po to jest 1600 iso aby z niego korzystać, ale czasem 1600 i f1,6 to jest max na których można pracować...
    CANON...

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

wielu z nas uzywa ISO 3200 i ja również nie mam oporów, jeśli trza to trza..

Uzależniony

Domyślnie

na 5d mialbym mniejsze opory niz na 30d:P

mam pytanie czy jak pracujecie na 2puszki to na obu macie lampy?
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Ja mam pytanie z innej beczki.

Czy zdaza się kolegą z forum używać jakieś części ostwietlenia studyjnego na ślubie (weselu) - a dokładniej chodzi mi o przyjęcie. MOwie tutaj np. o parasolkach itp.

Ja akurat mam taki dylemat czy zabrać ze sobą czy nie. I czy wogole jest sens ja zabierac mają lampe blyskowa 580EXII?

Czy ktoś z was korzysta z filtru pomaranczowego - ktory likwiduje zółty zafarb na zdjęciach?

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    Ja mam pytanie z innej beczki.

Czy zdaza się kolegą z forum używać jakieś części ostwietlenia studyjnego na ślubie (weselu) - a dokładniej chodzi mi o przyjęcie. MOwie tutaj np. o parasolkach itp.
    Ja akurat mam taki dylemat czy zabrać ze sobą czy nie. I czy wogole jest sens ja zabierac mają lampe blyskowa 580EXII?
    Czy ktoś z was korzysta z filtru pomaranczowego - ktory likwiduje zółty zafarb na zdjęciach?
    Jak jestes mobilny i nie masz asystenta tudziez asystentki, to mozesz sobie zalatwic statyw z parasolka i uchwytem pod blyskotke w trybie slave (jak masz np. 580 i 430). Proste i praktyczne jak sie wie co z tym zrobic
    Ostatnio edytowane przez ExploRa ; 25-01-2009 o 18:47

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mnie się zdarza. Wczoraj na jednej sali miałem rozstawione łącznie 1200Ws.

Chyba po to, żeby dziewczynie zaimponować. Wymiernych fotograficznie korzyści nie będzie.

A nie prościej suwakiem w rawie?
    Jarek

Strona 196 z 1000 PierwszyPierwszy ... 96146186194195196197198206246296696 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów