Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Keyhole - dziwaczna, ale bardzo wygodna uprząż piersiowa na aparat

Coś już napisał Awatar steku
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Keyhole - dziwaczna, ale bardzo wygodna uprząż piersiowa na aparat

Nabyłem taki oto wynalazek:

http://www.backcountrysolutions.com/

służący do noszenia aparatu "na klacie".

Wygląda toto dziwacznie (zwłaszcza, że producent oferuje na razie tylko wersję z czerwonymi żarówiastymi paskami), ale chyba się sprawdza (na tyle na ile mogę to stwierdzic po jednym dniu użytkowania w terenie). Wykonywałem różne skoki, pochylałem się, żeby zasznurować buty itp. - aparat na piersi, blisko ciała, stabilnie, bez dyndania i potrzeby przytrzymywania ręką. Wyjęcie aparatu z uchwytu - 1 sek. Włożenie do uchwytu - 2 sek.
    Wyciąganie jednym ruchem, bez odpinania jakichkolwiek zatrzasków. Analogicznie wkładanie.
    Ciężar aparatu na plecaku, a nie na szyi.
    Obiektyw wisi w dół, więc sprawdza się z tele.
    Ten dolny dyndający pasek jest wyposażony w rzep, drugi kawałek rzepa przykleja się do dekla obiektywu, dzięki czemu dekielek obiektywu się nie zgubi (w pozycji "aparat w ręku"), a obiektyw nie wysuwa sie pod własnym ciężarem (w pozycji "aparat na Keyhole").
    Montaż na taśmach plecaka, z pomoca sprytnych "naciętych" klamer w ciągu 30-40 sek.
    Pasek aparatu nadal na szyi, więc aparat bezpieczny.

Koszt z wysyłką do polski - 35 USD. Modelarze mogą sobie wystrugać samodzielnie.
    Ostatnio edytowane przez steku ; 21-01-2009 o 23:11
    Piotr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pomysł bardzo ciekawy, ale rozumiem, że użycie plecaka w takim razie odpada?
    Przypuszczam, że niedługo zobaczymy ten wynalazek w wersji zrób-to-sam.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hmmm...
    Dlaczego uzycie placaka miałoby odpadać?

Keyhole jest zamocowany do pasków plecaka. Plecak na plecach. Keyhole na "klacie".
    Żeby zdjąć plecak, trzeba rozpiąć zatrzaski przy Keyhole (tak jak robi się to z paskiem piersiowym plecaka).
    Piotr

Miasto
    Wrocław
    Piotr

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

W jaki sposób aparat jest mocowany do 'keyhole'? Jak wygląda część (jak przypuszczam) wkręcana w gniazdo statywu aparatu?

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Znalazłem duże zdjęcie tego ciekawego wynalazku.

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Hekselman pokazywał niedawno sensowny wynalazek - statyw napiersiowy, bardzo zmyślne urządzenie pozwalające fotografować z siebie, jak ze statywu. Ta uprząż mi się wydaje bezsensowna - jak sie ma kompakta, wystarczy dobra kieszeń, lepsze to niż obijanie żołądka. A jak sie ma lustro, statyw, parę obiektywów i troszkę pomniejszych zabawek - całkiem bezużyteczne.

Coś już napisał Awatar Tatanka74
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Hekselman pokazywał niedawno sensowny wynalazek - statyw napiersiowy, bardzo zmyślne urządzenie pozwalające fotografować z siebie, jak ze statywu. Ta uprząż mi się wydaje bezsensowna - jak sie ma kompakta, wystarczy dobra kieszeń, lepsze to niż obijanie żołądka. A jak sie ma lustro, statyw, parę obiektywów i troszkę pomniejszych zabawek - całkiem bezużyteczne.
    no nie wiem, czy mogę się zgodzić, że bezużyteczne - myślę, że może być bardzo użyteczne chociażby przy zmianie obiektywu - wtedy zazwyczaj brakuje trzeciej ręki, a tu proszę takie "trzymadełko" i problem z głowy :-D
    Canon EOS 1000D EF-S 18 - 55 mm Kit + EF 55 - 200 mm f/4.5-5.6 II USM

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Statyw, dodatkowe odbiektywy i inne zabawki - w plecaku (ewentualnie często używany obiektyw w futerale na ramiączku plecaka lub na pasie).
    Aparat z wybranym obiektywem, nawet długim tele - zamocowany na Keyhole i natychmiast pod ręką. Na fotce poniżej widać, że aparat nie dynda, nie obija brzucha, tylko trzyma się przy ciele w ustalonej pozycji, obiektywem w dół.

Zwracam uwagę, że Keyhole nie wymaga własnych szelek - mocuje się ten wynalazek do szelek plecaka, w któym może być komplet sprzętu.

Tylko jeśli zabiera się mniej sprzętu lub używa się torby zamiast plecaka - można sprawić sobie osobne szelki, tylko do Keyhole'a.

Ostatnio edytowane przez steku ; 24-01-2009 o 16:15
    Piotr

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

bardziej by się przydało coś, co umożliwia równoległe trzymanie się aparatu na brzuchu i robienie zdjęć z ukrycia... naprawdę nie ma jeszcze takiego wynalazku?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów