Strona 209 z 312 PierwszyPierwszy ... 109159199207208209210211219259309 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 081 do 2 090 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Coś już napisał Awatar GTharnas
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    cholera, co za post..
    Zgadzam się .. tego tu brakowało

Dzięki Van.
    40D + 17-40 L + 50 f/1.4 + 28-135 + 190XProB

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta
    Miał wyjść jakiś ciekawy efekt ale wyszło tak średnio. Sami oceńcie
    No wiesz.. Napewno nie jest to to, o czym pisał Ci Van Wg jego tutorialu przydałaby się druga lampa doświetlająca, z drugiej strony, blenda, albo przynajmniej kontra, żeby odciąć modela od tła.. moim też, bo zastosowanie takiego kontrastu w takim zdjęciu raczej nie ma zastosowania:wink:

Btw: teraz dopiero zaczynam rozumieć, o czym mówili koledzy, pisząc o "rzeczowych postach"

PS: Van, mógłbyś się wypowiedzieć o podobnych kontrastach do tego z ostatniego zdjęcia? Jest to dopuszczane, żeby jedna ze stron modela/modelki była zupełnie ciemna bez szczegółów? Pytam, bo gdziś czytałem, że można to zastosować w pewnych sytuacjach, niemniej większość osób woli mieć widoczne jakiekolwiek szczególy na twarzy..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

jeśli oświetlasz z jednej strony pod kątem około 90* to lampe umieść trochę wyrzej by na swarzy po stronie nieoświetlonej poswatał trójkącik pod okiem
    http://www.fototv.pl/wideo/poradniki...portrecie.html

polecam
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piasek1989 Zobacz posta
    jeśli oświetlasz z jednej strony pod kątem około 90* to lampe umieść trochę wyrzej by na swarzy po stronie nieoświetlonej poswatał trójkącik pod okiem
    Rembrandtowskie światło dużo łatwiej uzyskać oświetlając postać skośnie z góry pod kątem ok 45stopni, przy 90stopniach czegoś takiego nie uzyskasz (no chyba że w photoshopie).

Pozdrawiam,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta

(...)
    pozdrawiam
    V.
    Pewnie wyjdę na totalnego ignoranta, ale zapytam...
    Co w rzeczywistości oznaczają wartości przysłon na diagramie powyżej.....? Jak mam je interpretować....?
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z tego co rozumiem, te f-ki to wskazania światłomierza, jak należy ustawić przysłonę, żeby było poprawne naświetlenie z danej lampy. Wyraża to proporcje świateł. Np. skoro dla lampy z lewej światłomierz każe przymknąć o 1 stop bardziej niż dla lampy z prawej (f/11 vs f/8 ), to znaczy, że lampa z lewej oświetla modela 2x silniej (1 stop) niż lampa z prawej.
    Body, stałki, zoomik

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Z tego co rozumiem, te f-ki to wskazania światłomierza, jak należy ustawić przysłonę, żeby było poprawne naświetlenie z danej lampy. Wyraża to proporcje świateł. Np. skoro dla lampy z lewej światłomierz każe przymknąć o 1 stop bardziej niż dla lampy z prawej (f/11 vs f/8 ), to znaczy, że lampa z lewej oświetla modela 2x silniej (1 stop) niż lampa z prawej.
    dokładnie tak jak napisał kolega

pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    PS: Van, mógłbyś się wypowiedzieć o podobnych kontrastach do tego z ostatniego zdjęcia? Jest to dopuszczane, żeby jedna ze stron modela/modelki była zupełnie ciemna bez szczegółów? Pytam, bo gdziś czytałem, że można to zastosować w pewnych sytuacjach, niemniej większość osób woli mieć widoczne jakiekolwiek szczególy na twarzy..
    oczywiście że jest dopuszczalne takie oświetlenie w którym widoczna jest część twarzy - wszystko zależy od kreatywności i pomysłowości fotografa:

popatrz np na avatar kolegi tomdz

w osttniej fotce CrazyEyesDogg przeszkadza mi bardo fakt oświetlenia tła, co niepotrzebnie uwidoczna zarys głowy, po prawej nieoswietlonej stronie twarzy, dodatkowo lekko przechylona głowa burzy symetrię narzuconą przez światło - generalnie w portretach unikamy przechylania głowy u mężczyzn !!! tzw tilt głowy generalnie dopuszczalny jest u kobiet i dzieci!!

Prawie zawsze, przechylamy głowę modelki w kierunku "niższego ramienia/barku" , ludzie w sytuacjach w których czują się niepewnie, lub są czymś skrępowani/zmęczeni automatycznie pochylają głowę w stronę "wyższego ramienia", tak jakby starali się łapać równowagę ... co za tym idzie nie wygląda to zbyt efektownie...

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 22-01-2009 o 19:59 Powód: Automerged Doublepost

thrine
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Prawie zawsze, przechylamy głowę modelki w kierunku "niższego ramienia/barku" , ludzie w sytuacjach w których czują się niepewnie, lub są czymś skrępowani/zmęczeni automatycznie pochylają głowę w stronę "wyższego ramienia", tak jakby starali się łapać równowagę ... co za tym idzie nie wygląda to zbyt efektownie...
    Odchylenie głowy w stronę uniesionego wyżej ramienia użyte świadomie daje świetne efekty. Wprowadza do fotografii dynamikę i napięcie. Czasem wygląda drapieżnie, czasem posągowo, zależy co chce się osiągnąć a przykłady można znaleźć choćby u Newtona...

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przeczytałem komentarz Vana i chciałem podrążyć trochę temat pochyleń. Dałem w google head tilt portraits i... znalazłem chyba całkiem ciekawą pozycję (Posing for Portrait Photography):
    http://books.google.pl/books?id=EOVdy1dXAXYC
    In English, ale jest free i żeby było śmieszniej trafiłem w niej na akapit będący niemal dokładnym tłumaczeniem uwagi Vana
    Zamieszczam, bo pewnie parę osób z chęcią przejrzy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mała korekta, to jest wersja demo, skrócona, ale i tak jest tam trochę ciekawej treści.
    Ostatnio edytowane przez tomdz ; 25-01-2009 o 00:23 Powód: Automerged Doublepost
    Body, stałki, zoomik

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

No to czas zaniżyć poziom

Strona 209 z 312 PierwszyPierwszy ... 109159199207208209210211219259309 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów