Strona 93 z 378 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103143193 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Spytałem o sprzętową kalibrację u źródła (NEC Polska) i dostałem odpowiedź że soft do kalibracji (sprzętowej) będzie w sprzedaży od lutego i nie są w tej chwili w stanie powiedzieć w jakiej cenie. Rozumiem ze to bedzie Spectraview z Basicolor pewnie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Spytałem o sprzętową kalibrację u źródła (NEC Polska) i dostałem odpowiedź że soft do kalibracji (sprzętowej) będzie w sprzedaży od lutego i nie są w tej chwili w stanie powiedzieć w jakiej cenie. Rozumiem ze to bedzie Spectraview z Basicolor pewnie...
    Z tego co mi wiadomo nowy monitor na 100% będzie kalibrowany sprzętowo - na amerykańskiej stronie Neca jest napisane, że monitor współpracuje z profilerem Spectraview II. Na chwilę obecną wygląda na to, że wersja 1.0.42 nie wspiera jeszcze tego panelu, więc zapewne trzeba będzie poczekać na update.

Ciekawostką byłoby udostępnienie sprzętowego profilera przez europejski oddział Neca - byłoby to bardzo nie w ich stylu, dlatego na razie sceptycznie podchodziłbym do tej informacji. Nec w Europie dotychczas rżnął klientów na kasę i oficjalnie umożliwiał sprzętową kalibrację wyłącznie w monitorach serii Spectraview.

Tak czy owak - nowy Nec wydaje się obecnie znacznie ciekawszą propozycją niż konkurencyjne Eizo. Jedyną niewiadomą jest jakość podświetlenia matrycy, dlatego byłbym podczas zakupu cholernie ostrożny i na pewno odbierał osobiście z kontrolą przed zakupem. Tym bardziej, że model ten niestety nie jest wyposażony w elektroniczną kompensację jednorodności wyświetlania.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Chciałbym dodać, że "sprzętowa kalibracja" w rozumieniu Nec'a niekoniecznie musi oznaczać to co my chcielibyśmy aby oznaczała. Przykład, seria PE. Najbezpieczniej byłoby zaczekać, aż ktoś to sprawdzi w praktyce.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Najbezpieczniej byłoby zaczekać, aż ktoś to sprawdzi w praktyce.
    Właśnie tu jest problem. Czekanie... Wczoraj zaczął mi się kineskop wypalać całkowicie... Raz niebiesko, raz żółto. Więc zacząłem szybkie poszukiwania i praktycznie zdecydowałem na Eizo S1932 (lub S1921 - bo nie wiem czy warto 400 zł dołożyć do S1932...), a tu pojawia się NEC P221... I nie wiem co robić, bo jednak co 22 cale to 22 cale...

Stąd pytanie do Pana Tomasza? Kiedy będzie Pan w stanie powiedzieć coś więcej na temat tego NEC'a?
    Pozdrawiam!

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris200 Zobacz posta
    Stąd pytanie do Pana Tomasza? Kiedy będzie Pan w stanie powiedzieć coś więcej na temat tego NEC'a?
    Sam monitor to można sobie tylko pooglądać. Nie ma oprogramowania do niego, więc kwestia kalibracji zostanie otwarta jeszcze jakiś czas. Doświadczenie uczy, że w biznesie nie ma czegoś takiego jak dobre serce. Jeśli "odpowiedniki" Nec są sporo tańsze od Eizo, to nie dlatego, że Nec to dobry wujek.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Z tego co mi wiadomo nowy monitor na 100% będzie kalibrowany sprzętowo - na amerykańskiej stronie Neca jest napisane, że monitor współpracuje z profilerem Spectraview II. Na chwilę obecną wygląda na to, że wersja 1.0.42 nie wspiera jeszcze tego panelu, więc zapewne trzeba będzie poczekać na update.
    A Spectraview II to któryś Eye One + soft od Basicolor ? Czym to się różni co Spectraview profilera dostępnego jako download dla monitorów Spectraview (i obsługującym - z tego co wiem - cały szereg kalibratorów) ?
    Możesz pomóc usystematyzować wiadomości na ten temat ?

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Tak czy owak - nowy Nec wydaje się obecnie znacznie ciekawszą propozycją niż konkurencyjne Eizo. Jedyną niewiadomą jest jakość podświetlenia matrycy, dlatego byłbym podczas zakupu cholernie ostrożny i na pewno odbierał osobiście z kontrolą przed zakupem.
    A jak dobrze skontrolować jakość podświetlenia matrycy ? Pomierzyć kalibratorem ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Sam monitor to można sobie tylko pooglądać. Nie ma oprogramowania do niego, więc kwestia kalibracji zostanie otwarta jeszcze jakiś czas.
    No dobra, a jakby go skalibrować programowo to też nic nie można na ten temat powiedzieć ?
    I sorry za być może głupie pytanie - na czym dokładnie polega przewaga sprzętowej kalibracji ? Rozumiem że ingeruje się w LUT monitora a nie karty graficznej, ale co dokładnie z tego wynika ?
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 19-01-2009 o 12:11 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

(...) w biznesie nie ma czegoś takiego jak dobre serce. (...)
    To jest tak zwana oczywista oczywistość

Czyli podsumowując. Czas mnie nagli bo zaraz mi bańka CRT padnie całkiem, więc brać EIZO (S1932 lub S1921) a nie czekać na sterowniki do NEC'a?

I jeszcze jedno pytanie do Pana. Czy na S1932 lepiej będzie oglądnąć film i może czasem zagrać (OSD i przyciski to drugorzędna sprawa, a Pan to wcześniej zauważał jako punkt dla S1932)? Bo do obróbki, jak Pan stwierdził oba nadają się "amatorsko" (czyli tak jak ja;-)).
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Powiem tak i sądzę, że użytkownicy to potwierdzą. Zakup Eizo to święty spokój. Wiadomo co dostaniemy. Z Nec'em tak już nie ma. S1932 jest szybszy, oraz ma lepszą regulację i to najważniejsza różnica. Jednakowoż w kontekście monitora jako sprzętu, który się najrzadziej wymienia, obstawałbym na S2231W. To "półka" wyżej, i nie chodzi o wielkość.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A Spectraview II to któryś Eye One + soft od Basicolor ? Czym to się różni co Spectraview profilera dostępnego jako download dla monitorów Spectraview (i obsługującym - z tego co wiem - cały szereg kalibratorów) ?
    Możesz pomóc usystematyzować wiadomości na ten temat ?

A jak dobrze skontrolować jakość podświetlenia matrycy ? Pomierzyć kalibratorem ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

No dobra, a jakby go skalibrować programowo to też nic nie można na ten temat powiedzieć ?
    I sorry za być może głupie pytanie - na czym dokładnie polega przewaga sprzętowej kalibracji ? Rozumiem że ingeruje się w LUT monitora a nie karty graficznej, ale co dokładnie z tego wynika ?

Spectraview II to profiler sprzedawany tylko w US - trochę prostszy, ale za to kalibrujący wszystko, co tylko da się sprzętowo skalibrować. W Europie wraz z monitorami serii Spectraview dostarczany jest Spectraview Profiler 4, który jest niczym innym jak profilerem basICColor display 4 z logo Neca. Problem polega na tym, że oficjalnie Spectraview Profiler 4 aka basICColor display 4 nie wspiera sprzętowej kalibracji Neców nie-spectraview. O ile w starszych panelach nie stanowiło to problemu, bo za pomocą myku w menu można było przełączyć normalnego Multisynca w tryb Spectraview, o tyle w nowszych to poblokowali i jak narazie nikt nie wymyślił, jak to obejść.

Monitor sprawdzam wyświetlając jednolitą aplę: białą, szarą, czarną, czerwoną, zieloną i niebieską, oraz rzeźnika. Należy sprawdzić, czy monitor nie ma widocznych plamideł, hotów, deadów i syfów.

Na chwilę obecną pewne jest, że nowa wersja amerykańskiego Spectraview II będzie sprzętowo kalibrowała P221, gdyby europejski basICColor display/Spectraview profiler również go sprzętowo kalibrował, to byłoby to sporym zaskoczeniem.

Sprzętowa kalibracja polega na wprowadzniu korekty linearyzacyjnej do 10-o lub więcej bitowego LUT panelu, dzięki czemu nie traci się dostępnej palety. W kalibracji tradycyjnej korekta wprowadzana jest do LUT karty graficznej, która jest jedynie 8-o bitowa, co powoduje obcięcie dostępnej palety, objawiające się bandingiem w gradientach.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 19-01-2009 o 12:32

Domyślnie

(...)obstawałbym na S2231W. To "półka" wyżej, i nie chodzi o wielkość. (...)
    Oczywiście zgadzam się z Panem w 100%. Jest to półka wyżej także cenowo (2500 vs 1900). Niestety, z racji tej, że zakup jest nieplanowany i nagły - muszę poczynić spustoszenie w budżecie, więc im mniejsze tym lepsze, że tak się wyrażę.
    Więc decyzja raczej podjęta S1932 zostanie zakupiony, a następnie zakup kalibratora, co przy zakupie S2231W nie było by względnie szybko możliwe...
    Dziękuje za pomoc i rady.

Strona 93 z 378 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103143193 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów