Strona 49 z 85 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Dopiero zaczyna Awatar szyna

Domyślnie

Pięknie to Crump ujął W jednym zdaniu uchwycił to co ja próbowałem wydusić z siebie w wielu postach

Ceny szkieł z szerokim zakresem ogniskowych są niestety wysokie.
    Nie jest tak różowo jak to napisał szymura:

Przykładowo (wersja z IS obowiązkowo):

Canon 18-200 mm f/3.5-5.6 EF-S IS (czyli ekwiwalent dla 35mm - 28,8-320)
    2103PLN

Taki zakres ogniskowych spowoduje, że szkło nie będzie "najwyższych lotów"
    Więc podam też alternatywny zestaw:

Canon 17-85 mm f/4-f/5.6 EF-S IS USM (27-136mm - 1800PLN)
    +
    Canon 70-300 mm f/4-f/5.6 EF IS USM (112-480mm - 1639PLN).

Nawet nie chce mi się tego kalkulować.
    Obiektywy z IS są niestety kosmiczne drogie i nie ma co porównywać tych cen do kompaktów (zresztą tak jak i jakości zdjęć). A podane przeze mnie przykłady i tak są kilkukrotnie tańsze niż hi-endowe "eLki"

Zostawiając ostatecznie temat lustrzanek - na dpreview.com wyszło, że SX10 i FZ28 to najlepsze aparaty w tej klasie sprzętu.
    Więc pewnie coś w tym jest

Domyślnie

no właśnie, a SX10 kosztuję 1000zł i ma maksymalną ogniskową 560mm. Czy w tej cenie można kupić inny sprzęt o takiej ogniskowej? NIE, chyba, że używany. Nawet nie ma innego ultrazoomu, oferującego taki zakres ogniskowych w tej cenie (jedynie Olympus SP-565 Uz jest w podobnej cenie, lecz nie ma sanek na lampę, a właśnie zewnętrzna lampa daję dużo większe możliwości wykonania bardzo dobrej fotki).
    Więc jeśli ktoś POTRZEBUJE bardzo dużego przybliżenia, wybór aparatu Canon SX10 jest idealny.

wiesus
    Guest

Domyślnie uszkodzenie???

Witam wszystkich

Mam pytanie do posiadaczy sx1. Czy jak stukniecie lekko w aparat (np kciukiem)
    to odzywa dzwięk wibrującej malej sprężynki???? U mnie tak sie dzieje ,zarówno przy wyłączonym jak i przy właczonym aparacie.

Swoja droga jest pewnien stuk przy schowanym obiektywie ( ale to bylo juz omawiane)

zastanawiam czy bięgnać z nim do serwisu.Z góry dzięki za odpowiedzi.

Blizzard997
    Guest

Domyślnie

obstawiam ze to normalne dźwięki stabilizacji

Dark Fox
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szyna Zobacz posta
    Ceny szkieł z szerokim zakresem ogniskowych są niestety wysokie.
    Nie jest tak różowo jak to napisał szymura:

Przykładowo (wersja z IS obowiązkowo):

Canon 18-200 mm f/3.5-5.6 EF-S IS (czyli ekwiwalent dla 35mm - 28,8-320)
    2103PLN

Taki zakres ogniskowych spowoduje, że szkło nie będzie "najwyższych lotów"
    Więc podam też alternatywny zestaw:

Canon 17-85 mm f/4-f/5.6 EF-S IS USM (27-136mm - 1800PLN)
    +
    Canon 70-300 mm f/4-f/5.6 EF IS USM (112-480mm - 1639PLN).

Nawet nie chce mi się tego kalkulować.
    Obiektywy z IS są niestety kosmiczne drogie i nie ma co porównywać tych cen do kompaktów (zresztą tak jak i jakości zdjęć). A podane przeze mnie przykłady i tak są kilkukrotnie tańsze niż hi-endowe "eLki"
    Dokładnie taki zestaw to cenowy kosmos, do tego zgrabny plecaczek Ale jak ktoś sobie sprawi taki zestaw i będzie podkreślam będzie potrafił wykorzystać jego możliwości to nie będzie nawet po co próbować porównywać tych zdjęć do zdjęć zrobionych Canonami SX1/10 IS. Resumując wszystko zależy od możliwości $ i od przeznaczenia sprzętu. Cieszy mnie bardzo, że doszliśmy już prawie wszyscy do jednego stanowiska w tej sprawie :-D
    Ostatnio edytowane przez Dark Fox ; 17-01-2009 o 23:37

Początki nałogu

Domyślnie

Mała uwaga, nie wnem skąd cena Canona 17-85 mm f/4-f/5.6 EF-S IS USM 1800 zł, ja zanalazłem w "normalnym" sklepie foto (tj. nie wyłącznie internetowym) za 1049 zł nowy, w fotojokerze nawet 998 zł, poza tym cztałem opinie, że nie jest aż taka duża róznica w jakości zdjeć w porównaniu do kita 18-55IS, lepiej nauczyć sie wykorzystac maksymalnie kita, a póxniej dokupic cos lepszego, po samplach 18-55IS widze, że ma duże możliwosci. Pzdr
    Zresztą 17-85 to też kit tylko z usm..
    Ostatnio edytowane przez rosim ; 17-01-2009 o 23:59

Dopiero zaczyna Awatar szyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    Mała uwaga, nie wnem skąd cena Canona 17-85 mm f/4-f/5.6 EF-S IS USM 1800 zł, ja zanalazłem w "normalnym" sklepie foto (tj. nie wyłącznie internetowym) za 1049 zł nowy, w fotojokerze nawet 998 zł,
    cena - akurat wziąłem ze sklepu cyfrowe.pl - nie porównując powiem szczerze do innych. Nie przypuszczałem, że będzie aż taki rozrzut.

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    poza tym cztałem opinie, że nie jest aż taka duża róznica w jakości zdjeć w porównaniu do kita 18-55IS, lepiej nauczyć sie wykorzystac maksymalnie kita, a póxniej dokupic cos lepszego, po samplach 18-55IS widze, że ma duże możliwosci. Pzdr
    Zresztą 17-85 to też kit tylko z usm..
    Wziąłem też "pierwsze-lepsze" obiektywy pokrywające dużą rozpiętość ogniskowych.
    Nie zastanawiałem się który lepszy/gorszy jak przed zakupem
    A co do kita:
    Na tym forum jest temat najładniejszych zdjęć z kita Powiem szczerze da się zrobić (wbrew opinii większości) bardzo ładne fotki.

Sorry za OT.

rainlow
    Guest

Domyślnie

Pomijając problem porównywania tytułowych Canonów z lustrzankami co jest średnim pomysłem chciałbym przekazać pewną refleksję.
    Ostatnio dostałem potwierdzenie z 2 sklepów w których zostawiłem na początku grudnia swoje zapytanie o dostępność SX1.
    Odpowiedz brzmi m/w tak:
    " Z tytułu dużego zapotrzebowania na ten model aparatu powiadamiamy, że na poczatku lutego 2009 .. znajdą się ponownie w ofercie. Partia styczniowa sprzedała się w kilka godzin"

Skoro to słabe aparaty to dlaczego znikają ze sklepów w tempie ekspresowym?
    :wink:

Cholipa mój wyświetlacz coraz gorzej działa, wystarczy go delikatnie doknąć od dołu i wyłącza się podgląd na nim.

Ciekawe też co producenci wymyślą ze zoomem skoro było 10 potem 12 następnie 18/20 a teraz 24 !
    Kodak EasyShare Z980
    Co będzie dalej - 30?
    Niedługo zrobimy zdjęcie odcisku buta Neila Armstronga na księżycu z typowej małpki.
    :-)
    Ostatnio edytowane przez rainlow ; 21-01-2009 o 16:33

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rainlow Zobacz posta
    Skoro to słabe aparaty to dlaczego znikają ze sklepów w tempie ekspresowym?
    :wink:
    Nie wierz w takie rzeczy..:wink: zauważ, że na sklepowych półkach zalegaja zazwyczaj dwa rodzaje aparatów; najdroższe i najtańsze. Najtańsze dlatego, że są zbyt proste i równie dobrze mozna robic zdjęcia komorką. Najdroższe dlatego, że są.. najdroższe:grin: najwiekszy popyt jest na aparaty ze średnich półek cenowych, bo zazwyczaj sporo oferują za rozsadne pieniadze. A myslisz, że taki SX1, który wchodził na rynek z ceną grubo ponad 1,5tys zł, ot tak zniknął, bo ludzie przeczytali, że ma 20x zoom..?:rolleyes: to by była potęga reklamy.. Zresztą sprzedawcy często tak mowią, bo zamiast poinformować, że nie widzieli takiego aparatu na oczy, lepiej powiedzieć, że sie "doskonale sprzedał..":wink:

Ciekawe też co producenci wymyślą ze zoomem skoro było 10 potem 12 następnie 18/20 a teraz 24 !
    Kodak EasyShare Z980
    Masz nieaktualne dane.. Stawka krótko po premierze kodaka została podbita przez Olympusa na 26-krotny..

http://www.fotopolis.pl/drukuj.php?n=8288

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

rainlow
    Guest

Domyślnie

Z tym chwytem marketingowym to tak nie do końca jest. Z ciekawości zadzwoniłem do sklepu internetowego i zapytałem o stan ilościowy SX1 ..po chwili klikania ..4 z 20. Foto joker jeszcze mniej, na allegro ofert nie przybywa a raczej ich brakuje ..nie wspominając o cenie tam.
    Sądzę, że jednak aparat dobrze się sprzedaje.

O tym Olympusie już czytałem jednak jakoś zapamiętałem, że ma tylko 22x zoom (10 kl/s przy rozdziałce 3mpix - ładnie)

Strona 49 z 85 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów