Wyostrzanie tak ale nie na raz - mój sposób to z RAW czterokrotne wyostrzanie. Zdjecia masz jak żyleta.
Wyostrzanie tak ale nie na raz - mój sposób to z RAW czterokrotne wyostrzanie. Zdjecia masz jak żyleta.
Samego Raw-a nie wyostrzam.
W PS najpierw lekke maska wyostrzajaca zalecana zresztą przez Canona.
Nastepnie wyostrzanie krawędzi wg. Janusza Body. Potem inteligentne wyostrzanie - tylko światła. Po okresleniu finalnej wielkości zdjęcia do wydruku ponownie maska wyostrzajacą pod kątem odbitki. To co otrzymujesz jest naprawde fajnie wyostrzone.
Oczywiscie przed tym najpierw koryguje kolor, ekspozycje, itp.- troche w CR dalej PS.
Pzdr.M.S.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tutaj masz zdjecia wyostrzone w ten sposób:
http://www.garnek.pl/michals/a
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To tak od razu na ekran.
Ostatnio edytowane przez sluzalekmichal ; 14-01-2009 o 15:38 Powód: Automerged Doublepost
Potrzebuje onformacji konkretnych. Zeby mi ktos powiedzial: w CameraRaw robisz to i to (wyjasnij amatorowi), pozniej robisz do TIFF (co i jak) a pozniej w PS to i to robisz. Konkretnie krok po kroczku. Jak debilowi, hehe. Jak ktos czuje sie na silach zbey mi to potlumaczyc do bylbym wdzieczny.
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
proponuje poszukać jakiegoś kursu obróbki fot w "stolycy"chyba takie tam są- bedzie szybko/dość dobrz/uwzględnią opory uczącego sie w pojmowaniu materiału/ i nie bądźże taki "cwaniaczek" rach ciach j i już - nauka to czas/kasa
kup se książkę np. obróbka fotografii cyfrowej lub podobną - jak na kurs ci się nie chce:-P
Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz: