Zobacz wyniki ankiety: canon 5D czy canon 50 D

Głosujących
192. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 11 z 41 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 409

Wątek: 50d czy 5d

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Niezbadane są ścieżki marketingowców Canona...
    Ja na razie odkurzyłem mojego fulfrejma - 50E z matrycą Ilforda HP5 Plus
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja ponad pół roku temu przesiadłem się z 350d na 5d. Różnica jak wiadomo jest bardzo duża, bo to zupełnie inna klasa. Myślałem też wtedy czy nie warto było kupić tańszego i nowszego technologicznie 40d zamiast 5d. Miałem wtedy skompletowane szkiełka pod cropa, więc wszystko przemawiało za 40d. Wybór padł jednak na 5d. Już po zrobieniu kilku zdjęć wiedziałem, że to jest to co mi było potrzebne. 40d czy nowszy 50d to świetne puchy ale dla mnie 5d jest lepszy. Jeśli chodzi o wybór to autor wątku sam powinien wziąć do reki każdą z puszek, pobawić się, obejrzeć foty i zdecydować co mu lepiej leży i co mu jest potrzebne.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Czy to prawda, że ten sam obiektyw da większe winietowanie na 5D niż 50D z racji pełnej klatki? Pomijam tu obiektywy z górnych półek.

Domyślnie

Panowie, wlasnie o taka dyskusje mi chodzilo.Jezeli chodzi o moje obawy techniczne wzgledem MKI do MKII poprostu z doswoiadczenia wiem ze technoilogia galopuje z zawrotna przedkoscia i nawet na dobra sprawe kupujac MKII nie ma sie pewnosci czy to juz nie jest stary system.Ale to dewagacje na temat niedoscignionego.
    Jak juz pisalem coraz bardziej sklaniam sie do MKI przedewszystkim ze wzgledu na cene.MKII jest drozszy o 80% wiec jest nad czym myslec.

Czy ktos z obecnytch w dyskusji moze podac link do swoich fotek "prosto z puszki" nie po edycji ??
    Bede bardzo wdzieczny za takie linki, to z pewnoscia nie jednej osobie pomoze w wyborach puszki i szkla

pozdrawiam i dziekuje za wszystkie sugestie i uwagi
    Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez More86 Zobacz posta
    Czy to prawda, że ten sam obiektyw da większe winietowanie na 5D niż 50D z racji pełnej klatki? Pomijam tu obiektywy z górnych półek.
    To logiczne - obiektyw pracuje w 50D na środkowym fragmencie klatki 5D. WIęc jeżeli winietuje w 50D to w 5D winietuje ogromnie.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Zablokowany

Domyślnie

Takie selektywne oglądanie zdjęć od różnych osób nic ci nie da. Jeśli się tam bardzo wahasz to najlepiej, jak radzili przedmówcy, ustaw się z kimś kto ma taie puchy, zapnij szkła, postrzelaj - oceń - kup. Nie wiem, czy ktokolwiek na CB ma tandem 5dI/50d - wątpię.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    To logiczne - obiektyw pracuje w 50D na środkowym fragmencie klatki 5D. WIęc jeżeli winietuje w 50D to w 5D winietuje ogromnie.
    Niby logiczne i wynika z zasad optyki, ale chciałem mieć pewność czy jest to różnica zauważalne w praktyce.
    Dzięki

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W zeszłą środę miałem okazję popełnić to co jest przedmiotem wątku i po dwóch miesiącach użytkowania 50D , korzystając z okazji przesiadłem się na 5D mk I. Po tygodniu ( niemalże ) mogę stwierdzić , że wyboru nie żałuję. 50 -tka jest zdecydowanie produktem nowocześniejszym ( jak już było w wątku wspomniane bardziej nabajeżonym ). 5 mk I, w zasadzie nie ma prawa niczym ( jeśli chodzi o bajery i dane techniczne ) zachwycić, no może poza jednym, mimo małej rozpiętości tonalnej matrycy, niewielkiej czułości ), itp robi zaskakująco świetne zdjęcia.
    Jednym faktycznym minusem jak dla mnie starej 5 jest jej prądożerność...ale cóż na to są też sposoby - grip zamówiony
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez More86 Zobacz posta
    Niby logiczne i wynika z zasad optyki, ale chciałem mieć pewność czy jest to różnica zauważalne w praktyce.
    Dzięki
    Tak, jest to różnica zauważalna w praktyce. Inna sprawa że mi to zupełnie nie przeszkadza.

Coś już napisał Awatar wuqa
    Miasto
    Chelm

Domyślnie

Ja miałem 5D przez ubiegły rok. Niedawno sprzedałem, a kupiłem 50D. 1000 zł zostało w kieszeni. Czy warto??? Sam nie wiem. Na 50D - cropa wróciłem głównie dla 17-55 IS. Tanio i uniwersalnie. Ponadto AF z bocznymi punktami o niebo skuteczniejszy. Jednak na 5D nie narzekałem, ale fotografowałem głównie środkowym AF. Obrazki z obydwu body oglądam z perspektywy odbitek 15x22,5 cm - i tu teoretycznie różnicy nie widać. Jednak MI - SUBIEKTYWNIE bardziej podobają się fotki z 5D. Nie wiem dlaczego. Może to "magiczne TO COŚ"? Co do szumów to na ISO 3200 5D chyba mniej szumi - jednak na odbitce w tej kwestii nie ma totalnie żadnej różnicy. Nie potrafię doradzić, które body wybrać... wszystko zależy od fotografującego i zasobności jego portfela.

Strona 11 z 41 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów