Zobacz wyniki ankiety: canon 5D czy canon 50 D

Głosujących
192. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 36 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 409

Wątek: 50d czy 5d

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    obrzeża Warszawy

Domyślnie 50d czy 5d

Bawię się amatorsko, ale przez kilka lat przyzwyczaiłem się do starej 5. Teraz mam 400d, t.28-75, c.70-300is i s.10-20. W puszce tej czegoś mi brakuje, zdecydowanie zle lezy w ręku, brak punktowego pomiaru światła i ogólnie to nie to. Pierwotnie myślałem o kupnie uzywanego 5d, a obecnie biorę pod uwagę 50d. W 50d zmienili procesor i poprawili dynamikę, na szybkości strzelania na sek. tak bardzo mi nie zalezy. Z jednej strony co nowe to nowe, a z drugiej strony FF. Sigmę ewentualnie zamienię na canona 17-40 jeżeli kupię 5d. Ale tak naprawdę nie wiem na co się zdecydować. Po nowym roku ceny powinny przynajmniej trochę zjechać, ale problem wyboru pozostaje. Z czego będę bardziej zadowolony, co da lepsze efekty mojej zabawy naprawdę nie wiem.

Bywalec

Domyślnie

Pełna klatka, to pełna klatka
    Ja na Twoim miejscu żałowałbym później zakupu 50D - mimo tego, że nowszy.
    Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brodaty Zobacz posta
    Bawię się amatorsko, ale przez kilka lat przyzwyczaiłem się do starej 5. Teraz mam 400d, t.28-75, c.70-300is i s.10-20. W puszce tej czegoś mi brakuje, zdecydowanie zle lezy w ręku, brak punktowego pomiaru światła i ogólnie to nie to. Pierwotnie myślałem o kupnie uzywanego 5d, a obecnie biorę pod uwagę 50d. W 50d zmienili procesor i poprawili dynamikę, na szybkości strzelania na sek. tak bardzo mi nie zalezy. Z jednej strony co nowe to nowe, a z drugiej strony FF. Sigmę ewentualnie zamienię na canona 17-40 jeżeli kupię 5d. Ale tak naprawdę nie wiem na co się zdecydować. Po nowym roku ceny powinny przynajmniej trochę zjechać, ale problem wyboru pozostaje. Z czego będę bardziej zadowolony, co da lepsze efekty mojej zabawy naprawdę nie wiem.
    Musisz sobie postawić zasadnicze pytanie na czym Ci tak naprawdę zależy przy robieniu zdjęć jeżeli jakość i niezbyt szybkie obiekty to 5d do szybkich fot i gorsza jakość od 5d ( dokładnie zobaczymy po testach porównawczych) to wiadomo .

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

może wtrące swoje trzy grosze.Nie popełniaj błędu stawiając te dwie puszki na jednej półce ... cenowej. Lekko licząc dzieli je 1k chyba,że wierzysz w mżonki o 5d za 3k po sylwestrze. Cytując Pana z "Poranku kojota" po pierwsze primo - wyrwanie nowej piątki będzie problemem a popyt będzie duży więc raczej nie spadnie w cenie. Można kupić używane, ale ja właśnie jestem świeżo po temacie i raz puszka ma zrobione 30k a wygląda jakby ją papierem ściernym ktoś popieścił, druga jest nówka sztuka nie śmigana, po kobiecie, w studiu, mały przebieg, na dnie szafy leżała i co Ci się jeszcze przyśni. Teraz moja miała mieć 600 klatek. Troszkę za stary jestem żeby w bajki wierzyć, więc sprawdziłem - 3600 klatek. Do czego dąże. Nowe bardzo ciężko kupić i raczej nie tanio. Używane z każdym miesiącem będzie więcej, ale 5d raczej w szafie nie leży tylko zdjęcia robi, więc małych przebiegów nie będzie. Cytując w wspomniany tytuł, po drugie primo, ultimo - chcesz szybkiej puszki 50d, dobrej puszki, którą pokochasz od pierwszego dzwięku klapniętego lustra, która oczaruje Cie wielkim, nie do opisania wizjerem, ISO, które szczerze wątpie czy zostanie pobite przez 50d (może 5d mkII, ale to dla mnie jakaś hybryda, a nie godny następca) to dołóż 1k i bierz teraz , zaraz 5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    [...]chyba,że wierzysz w mżonki o 5d za 3k po sylwestrze[...]
    Gdzie tam do sylwestra, a piątki juz po 3 z hakiem chodzą :-) Że nie wspomne o tym, że starzy 'piątkowicze' jeszcze w wiekszości się nie przesiedli (nie wysprzedali) na nową piątke, bo jej najzwyczajniej nie ma.

Ja tam zęby zaciskam i czekam ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

a początek mojego posta kolega czytał, czy jak ma więcej niż 3 zdania to czytasz tylko końcówkę. Zastanawiałem się na zakupem tych za 3k i jestem jak najdalszy w doradzaniu zakupu ich. Co do kolegów, którzy się przesiadą (albo nie na 5d mkII) to będą to może zadbane puchy ale małego przebiegu nie będą miały. Nie zapominajmy jeszcze,że 5d na ślubach też swoją robotę robi. Przepraszam za początkową zgryźliwość, ale przytoczyłeś dwa argumenty, które jak podważyłem w swoim pierwszym poście na ten temat pisząc właśnie czemu te za okazje za 3k są do chrzanu.

Widzę we wcześniejszych postach aseptycznego,że szuka właśnie za 3k 5d. Ale post cały czas aktualny, więc rozumiem,że nie sypią się oferty. A o 5d z HK to na tym forum najczęściej się pisze w kontekście unikania sprzętu tego pochodzenia. Więc jak przystało na zodiakalnego barana uprę się,że w tym momencie dobrej piątki za 3k nie będzie, 3,5 może...
    Ostatnio edytowane przez fahrenheit ; 30-10-2008 o 22:22

Domyślnie

a początek mojego posta kolega czytał, czy jak ma więcej niż 3 zdania to czytasz tylko końcówkę.
    Staram sie czytac czarne, a opuszczac biale.

Co do kolegów, którzy się przesiadą (albo nie na 5d mkII) to będą to może zadbane puchy ale małego przebiegu nie będą miały.
    Chodzilo o to, ze pojawi sie wiecej puszek na rynku, nie o ich stan.

Widzę we wcześniejszych postach aseptycznego,że szuka właśnie za 3k 5d. Ale post cały czas aktualny, więc rozumiem,że nie sypią się oferty.
    Skad ten nawyk szpiegowania, z naszej-klasy?

Przepraszam za początkową zgryźliwość
    Ja za moja nie przepraszam. Zostala sprowokowana.

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Teraz moja miała mieć 600 klatek. Troszkę za stary jestem żeby w bajki wierzyć, więc sprawdziłem - 3600 klatek.
    Widzę po postach w tym wątku, że kolega ma manię przebiegu. Nie potępiam, rozumiem.
    Ale nie dajmy się zwariować! Aparaty nie leżą w szafach pancernych, wyciągane raz w roku na Boże Narodzenie! Sam bym nie kupił puszki z przebiegiem 120.000 klatek, ale 3600? Nie przesadzajmy, to tyle co nic, jeśli ktoś trochę częściej fotografuje.
    Regulamin pkt 8.

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

w pełnie się z djcargo zgadzam i ma wiele manii, akurat m.przebiegu
    nie zauważyłem,ale widocznie też. Nie chodzi,że 3600 to dużo, ale jak pisze ktoś na aukcji 600 to niech bierze za to odpowiedzialność. Mój post był w formie ostrzeżenia przed lekko używanymi, właśnie na gwiazdkę tylko aparatami z małym przebiegiem, bo potem się okazuje,że miało być mało, albo ktoś podaje orientacyjnie a w rzeczywistości puszka już przebieg ma. Ten sam człowiek oferował wcześniej puszkę z 40k i zarzekał się,że więcej nie ma. Pisałem o niej wcześniej, wyglądała jakby ją papierem ściernym popieścić. Dobrze że wtedy nie uwierzyłem, bo strach pomyśleć ile mogła mieć przebiegu. Ale sprawę,że sprzedawcą wyjaśniłem i mógłbym go polecić acz niesmak został

Adam_O
    Guest

Domyślnie

No dobra. Więc jeśli bym wybrał 50d to wezmę T 17-50 a jeśli 5d to T 28-75/2.8 lub C 17-40/4.
    Dalej jednak nie wiem które body lepiej wybrać.
    Zapomniałem dodać że potrzebuję w pełni używalne iso 800 ale 1600 też będzie mile widziane.
    Najchętnie zobaczyłbym zdjęcie z tych dwóch body z podpiętym 85/1.8 (oczywiście to samo ujęcie).

Strona 1 z 36 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów