Zobacz wyniki ankiety: canon 5D czy canon 50 D

Głosujących
192. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 10 z 41 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 409

Wątek: 50d czy 5d

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

mialem 40D i na dobra sprawe pomijajac redukcje wysokich ISO to z żadnej innej funkcji nie korzystałem (z 7 razy z liveview), po zmianie na 5D nie odczuwam żadnych strat (poza krótszym czasem synchro dla lamp, ale to inna bajka).

jak masz możliwość brać 5D to sie nawet nie zastanawiaj, nawet winiete pokochasz
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Domyślnie

czyli mam rozumiec ,ze nie widzisz wielkich roznic pomiedzy 40 a 5d ? Przepraszam ale tak to zrozumialem
    Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ac3 Zobacz posta
    czyli mam rozumiec ,ze nie widzisz wielkich roznic pomiedzy 40 a 5d ? Przepraszam ale tak to zrozumialem
    Ale różnice między tymi puszkami są oczywiste tak samo jak pomiędzy 50D i 5D tylko jest kwestią indywidualną czy istotne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Przesiadłem się niedawno z C350d na C5d. Różnice są ogromne. Iso 3200 prawie nie szumi :-D Ergonomia jak dla mnie super. 3kl./ sek w zupełności mi wystarczają. Fotografie z tej puszki wychodzą miodzio. Zastanawiam się jak mogłem bez niej tyle czasu żyć :-D . Do portretu i landszaftów nie ma nic lepszego :-P
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Domyślnie

hmm zaczynam myslec pozytywnie w temacie 5d ale teraz sprawdzam rynek czy nie uda mi sie kupic MKII Nadal troche mnie boli ten MKI,ze moze byc to puszka na krotko ze wzgledu na parametry...
    Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ale o które parametry Ci chodzi? Mi tak serio przy przesiadce z 40D najbardzie brakowałoby AF'a z wszystkimi krzyżowymi szeroko rozrzuconymi po klatce, odkurzacza matrycy i szkła takiego jak 17-55 IS. Reszta jak najbardziej, rozdzielczość matrycy nawet na wyrost jak dla mnie.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ac3 Zobacz posta
    roznice widac znaczną w zdjęciach, w obsłudze ZERO, tesknie po prost za redkcja szm na wysokich ISO, bo wtedy ta puszka bylaby idealna
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Zablokowany

Domyślnie

50d nie jest, jak napisano, najbardziej zaawansowaną lustrzanką cropową canona. Jest 1d mkIII. To, że 50d jest krócej na rynku nie świadczy o jej zaawansowaniu. 5d w mojej opinii wciąż jest świetnym aparatem, ale nie wytrzymuje konkurencji w dziedzinie AF z nikonem d700. wymieniam to body, bo to porównywalna półka, choć jak widać nikon zostawił canona mocno w tyle. Jeśli amatorsko to zdecydowanie brałbym 5d - sęk w tym, że dziś zakup używanego to: raz szczęście, dwa loteria. Nie ma tych puszek w obrocie, a jeśli są - znikają od razu.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

OK, zapędziłem się, ale jakoś trudno mi traktować cropa 1.6 i 1.3 na równi, zwłaszcza, że jedynki to już zupełnie inna półka cenowa. Ja nie neguję tego, że piątka jest świetnym aparatem, bo jest. Mimo próby czasu daje radę (nawet bardzo). Pisałem tylko o moim punkcie widzenia w przypadku ewentualnej przesiadki z 40D na starą piątkę. Jedynym zyskiem dla mnie jest pełnoklatkowa matryca, a to jest za mało, żeby dopłacić ponad 1000 zł za używany aparat i zmieniać część szklarni.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Gdy kupowałem 40D, popełniłem błąd (patrząc z obecnej perspektywy). Wtedy cena 40D i 5D była zbliżona, przesiadałem się z 10D, więc tak czy inaczej odczułbym skok w wygodzie obsługi. Jednak kupiłem 40D, potem dokupiłem cropowe szkła i tak się zagrzebałem w cropie. Teraz czekałem na premierę nowej piątki, licząc na to, że będzie ona takim 40D z pełną klatką. Canon niestety poszedł trochę w inną stronę.
    Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 13-01-2009 o 11:32 Powód: Automerged Doublepost
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Zablokowany

Domyślnie

Na 40d z pełną klatą poczekamy jeszcze w tym systemie, canon widać ma swoje priorytety. Śmiałem się ostatnio z kolegą z forum, że może reporterski 1d mk4 będzie miał (ma mieć ponoć FF) matrycę ze starej piątki i procesor AF z jedynek. Marzenie....

Strona 10 z 41 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów