Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 90

Wątek: Fotografowanie na pogrzebie

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Zdziwił byś się... Trendy przywożone są najcześciej z targow z Niemiec i USA gdzie tzw. zakłady pogrzebowe oferuja m.in wykonanie fotografii oraz nakrecenie filmu z ceremonii pochówku. Z autopsji musze napisac, ze u mnie w miescie jest taki zaklad co to wszystko robi w pakiecie. Zdjecia glownie sa po to, aby rodzina mogla je ogladac przez net na specjalnie przygotowanej stronie www z dostepem na login.haslo. Osoby mieszkajace za granica chwala sobie taka usluge. To tak jakby byli tam na miejscu (w przenosni)... Moze i dziwactwo ale tak naprawde jest to biznes. Do tego jest fotograf i grafik w takim zakladzie, ktory przygotowuje fotografie np. do nagrobków itp. Wiec, jest to pewna nisza... Sa sluby, pogrzeby i podatki

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ostatnio i na mnie to trafilo, pogrzeb dziadka no i padla propozycja zebym zrobil zdjecia, powiedzialem ze nie, poniewaz uwazam ze trzeba czlowiekowi dac odejsc w godnosci i spokoju. Zrobilem jedno jak juz trumna byla zamknieta a w tle na scianie kosciola wisi krzyz z napisem: Ojcze, miej go w swojej opiece...

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

swego czasu pokazano mi cały album z pożegnania ze zmarłym przed pogrzebem. Najpierw każdy członek rodziny z osobna przy otwartej trumnie, potem parami czy trójkami, na koniec całą grupą. Nijak, żadną miarą nie potrafię zrozumieć PO CO komu takie zdjęcia? Za życia zmarłego nie było czasu zrobić sobie z nim zdjęcia? Dlatego to, co opisuje ExploRa już całkowicie wkracza moim zdaniem w rejony gwałtu na powadze śmierci i naruszenie intymności. Pogrzeb to nie ślub - na ślubie weselnicy emanują w większości przypadków radością, pozytywnymi emocjami. Żałobnicy za to przeżywają (znowu w większości przypadków) rozpacz, smutek - uczucia bardzo intymne, których raczej nie wystawia się na świecznik. Ok, jakaś część rodziny życzy sobie sesję z pogrzebu. Przypuszczam jednak, że pozostali uczestnicy nie chcieliby się znaleźć w kadrze w takich okolicznościach. I wreszcie: trafią w ręce zamawiających te zdjęcia i co dalej? Będą się rozkoszować, jaki piękny pogrzeb zorganizowali, a może analizować kto przyszedł, a kto nie? Nie osądzam, lecz pytam, bo nie rozumiem.
    Ostatnio edytowane przez giltoniel ; 31-12-2008 o 08:14

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Zupełnie nie rozumiem potrzeby uwieczniania pogrzebu na zdjęciach. A seryjne fotki kolejnych ludzi przy otwartej trumnie zakrawają na jakąś perwersję... To wygląda jak fotki dzieciaków z Mikołajem w przedszkolu - następny, następny... Istotą pamięci o zmarłych jest to co robili za życia i to co z nimi wspólnie przeżyliśmy. A co niby dokumentuje fota z pogrzebu? Jedynie przywołuje wspomnienie przykrego dnia i jego wydarzeń. Kiedy oglądam stare fotki i slajdy z dzieciństwa, gdzie jestem z moim ukochanym dziadkiem, to czuję się miło i cieszy mnie to, ale kiedy napotykam na zdjęcie z jego pogrzebu (niestety ktoś wpadł na ten genialny pomysł), to wszystko odwraca się o 180 stopni. Nie wiem czy też tak to widzicie, ale ja jestem zdecydowanie przeciwny robieniu "dokumentacji" z pogrzebu. Gdybym został poproszony o taką przysługę (nawet u obcych ludzi), to zdecydowanie bym odmówił.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Pogrzeb to "wydarzenie" wieloetapowe tak jak ślub czy komunia w każdym przypadku są momenty odpowiednie na wykonanie foty jak i sytuacje gdzie większość uczestników ma chęć rozszarpać "fotografa".
    Kwestia odpowiedniego wyczucia chwili i dystansu .
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Domyślnie

kiedyś zostalem zmuszony przez wlasną mamę do zrobienia zdjęć na pogrzebie ś.p. babci. na pytanie PO CO takie zdjęcia, otrzymałem odpowiedź że rodziny spotykają się w całości na chrzcinach,weselach i pogrzebach i trzeba mieć "pamiątkę". na szczęście była piękna sloneczna pogoda i nie było tak źle, wszystko zrobiłem 50mm.

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez giltoniel Zobacz posta
    ...I wreszcie: trafią w ręce zamawiających te zdjęcia i co dalej? Będą się rozkoszować, jaki piękny pogrzeb zorganizowali, a może analizować kto przyszedł, a kto nie? Nie osądzam, lecz pytam, bo nie rozumiem.
    Z tego co ogólnie ludzie mowia, wynika ze te fotki glownie po to zeby pokazac kto byl i jak to bylo z "pompą" zrobione... Zauwaz, ze po np. roku jest mozliwosc zorganizowania tzw. "wspominek" przez zaklad pogrzebowy, ktory dokonal pochowku. Gdzie glowna czescia sa wspomnienia z zycia (ze zbieral znaczki itp...) i z pogrzebu... To juz nawet w pakietach sprzedaja... Wiec jak widac, fotki sie przydaja. A ludzie za to placa i chca tego.... Amerykanski kicz project...hmmm
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    Zupełnie nie rozumiem potrzeby uwieczniania pogrzebu na zdjęciach....
    Jezeli widziales serial "Sześć stóp pod ziemią", to tam niezle bylo pokazane po co sie picuje "body" aby potem to dobrze wygladalo na... Fotkach. Caly ten pic przylazl wlasnie z USA i widac, wiekszosc bierze w tym udzial i jeszcze dobrze za to placa. Wiesz, moze pogrzeb z Elvisem w tle, to kazdy by chcial miec z tego pamiatke ? Po prostu mozna jedno napisac - że jest "Straszno i śmieszno".
    Ostatnio edytowane przez ExploRa ; 31-12-2008 o 14:29 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Znam fotografa (zawodowiec), który fotografuje tylko pogrzeby, ma na to monopol na centralnym cmentarzu. Robi to już kilkadziesiąt lat.
    Jeżeli ludzie zamawiają na takie uroczystości fotografa to widocznie jest to dla nich bardzo ważne wydarzenie.

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Zupełnie nie rozumiem potrzeby uwieczniania pogrzebu na zdjęciach.
    Np.
    http://www.wawel.net/milosz.htm
    http://www.fotografia-sportowa.pl/th....php?album=118

Cóż z tego, że byli sławni i znani - śmierć jest taka sama...

Znam fotografa (zawodowiec), który fotografuje tylko pogrzeby, ma na to monopol na centralnym cmentarzu
    Biorąc pod uwagę proporcję - pogrzebów jest więcej niż ślubów, więc...

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    Z autopsji musze napisac...
    W tym wątku trzeba było raczej użyć słów "z własnego doświadczenia".

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów