Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 127

Wątek: [mzeta] Moje skromne fotki;) proszę o ocenę i porady;)

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ciekaw jestem, czy gdybyście idąc do szkoły, na pierwszej w życiu lekcji usłyszeli od nauczyciela, że jesteście głąby i dyletanci, oraz że on nie będzie się z Wami męczył, bo tyle razy już uczył tego przedmiotu, że nie chce mu się gęby otwierać kolejny raz i najlepiej, żebyście poszukali w książkach i pouczyli się od starszych uczniów, a potem dopiero przyszli do niego, to nie czulibyście się nieco sfrustrowani? Każdą, nawet bardzo krytyczną uwagę należy przekazywać w taki sposób,w jaki sami chcielibyście ją usłyszeć. Przeglądam CB już jakiś czas i tyle złośliwości i nietolerancji tu widzę, że czasem aż boli...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Przeglądam CB już jakiś czas i tyle złośliwości i nietolerancji tu widzę, że czasem aż boli...
    no proszę: mój kolega olympusowiec poczytał ostatnio CB i był w szoku w związku z kulturą, jaka tu panuje Inna rzecz to to, że docinki pojawiają się w większości przypadków po tym, gdy krytykowany w sposób kulturalny, zaczyna być arogancki.
    Ostatnio edytowane przez giltoniel ; 30-12-2008 o 11:57

Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Czy to, że olimpusowcy dyskutują mniej kulturalnie ma usprawiedliwiać opryskliwość tutaj? Zbyt wielu ludziom imponuje "wojewódzkość" w rozjeżdżaniu innych...

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Czy to, że olimpusowcy dyskutują mniej kulturalnie ma usprawiedliwiać opryskliwość tutaj? Zbyt wielu ludziom imponuje "wojewódzkość" w rozjeżdżaniu innych...
    zobacz na takie portale jak obiektywni, onephoto itp. Słowo "gniot" to podstawowy arsenał i bynajmnie tego nie pochwalam. Wg. mnie mechanizm, jaki działa na CB jest zgodny z tym, co napisałem w wiadomości wyżej: ktoś wstawia słabe zdjęcie, inny wskazuje błędy, autor zdjęcia myśli że zrobił zdjęcie roku i nie przyjmuje żadnej krytyki - zaczyna się jatka.

Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Zrobiliśmy mzecie oftopa, ale pozwolę sobie jeszcze jeden wpis na ten temat zrobić.

Większość for internetowych w wydaniu polskim, to obelgi, inwektywy i brak wzajemnego szacunku. Zdaję sobie sprawę, że najbardziej w oczy rzuca się garstka krzykaczy, a stonowana, rzeczowa dyskusja niknie pod niewielką, acz widowiskową stertką nic nie wnoszących ogólników, przez nich wypisywanych. Rozwalcowywanie kogo się da, nie jest objawem wolności wypowiedzi, tylko brakiem poszanowania rozmówcy. Wiele wątków galeryjnych CB jest przykładem na to, że nawet najbardziej "wyluzowani" nie potrafią przyjąć krytyki pod swoim adresem. Nie zachwyciłeś się moim zdjęciem? Zrównam z ziemią twoje zdjęcie. Galerie aż kipią prześciganiem się w wyszukiwaniu sobie na wzajem mało istotnych szczegółów, o które toczy się wojna, jakby były to sprawy życia lub śmierci. Określenie "gniot", czy inne temu podobne, nie wnoszą do dyskusji nic, poza okazaniem lekceważenia pracy innej osoby. W tym wątku są przykłady na to, że konstruktywną krytykę, wyrażoną w odpowiedniej formie, jest w stanie przyjąć osoba 16-to letnia, której wydaje się, że świat czekał na jej zdjęcia. Są też przykłady braku szacunku do bardzo małej, bo bardzo małej, ale jednak odważnie pokazanej wiedzy. Odesłanie do książek, bez wskazania konkretnych przykładów jest demagogią. To nic nie kosztuje, a stwarza iluzję, że odsyłający jest wszystkowiedzącym mistrzem. Każemy zacząć od podstaw, a sami nie bardzo wiemy, co do tych podstaw zaliczyć, więc rzucamy hasło zaklęcie "popatrz jak to robią inni" i oczekujemy, że za dwa tygodnie, miesiąc czy rok, adresat zaklęcia pokaże nam mistrzowskie dzieła. Tylko czy wtedy nie zaczniemy szukać dziury w całym? Nagle okaże się, że ledwo widoczna w prawym dolnym rogu, w siódmym planie gałązka jest zbyt mało skośna, że z panoramy Warszawy trzeba występlować hotel Mariott, bo za bardzo wystaje do góry, gdy tym czasem zdjęcie przedstawia kolarza przewracającego się w kałużę... Skoro mamy zacząć od podstaw, to może wyłączmy światłomierze i AF-y w aparatach i zacznijmy od pełnego manuala? Tak przecież fotografowało się od początku fotografi do jeszcze mniej więcej 10 lat temu. Jak ktoś zrobi pod rząd 10 ostrych zdjęć, będzie miał prawo włączyć AF. A... Zapomniałem... Cyfrowe aparaty chowamy do szafy i zaczynamy od skrzynki z dziurą i szklanych płyt z samodzielnie przygotowaną emulsją... Jak podstawy, to podstawy!
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 30-12-2008 o 13:26

mzeta
    Guest

Domyślnie

poczytałam troche i podstawy i to forum i dziękuję tym co okazali mi wyrozumiałość ale też i tym ktorzy troszke "mnie zlinczowali" że tak to ujmę. rozumiem że moje zdjęcia nie są rewelacyjne a wręcz okropne ale zakładając ten wątek miałam nadzieję że podpowiecie mi troszkę jak mogę poprawić te zdjęcia by cieszyły prede wszystkim Wasze oko... przykro mi że tak to odebraliście "jak rozkapryszoną gówniarę" ale nie takie były moje intencje. Zatapiam się w dalszą lekturke i po jakimś czasie wrzuce foty i się zobaczy... mam nadzieję że będą lepsze i że nie zapomnę jak się wkleja linki, bo to porażka z mojej strony była;D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dzięki mc_iek za obronę, na prawdę nie chcialam żeby forumowicze tak to odebrali;(
    Ostatnio edytowane przez mzeta ; 30-12-2008 o 13:23 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mzeta Zobacz posta
    poczytałam troche i podstawy i to forum i dziękuję tym co okazali mi wyrozumiałość ale też i tym ktorzy troszke "mnie zlinczowali" że tak to ujmę. rozumiem że moje zdjęcia nie są rewelacyjne a wręcz okropne ale zakładając ten wątek miałam nadzieję że podpowiecie mi troszkę jak mogę poprawić te zdjęcia by cieszyły prede wszystkim Wasze oko... przykro mi że tak to odebraliście "jak rozkapryszoną gówniarę" ale nie takie były moje intencje. Zatapiam się w dalszą lekturke i po jakimś czasie wrzuce foty i się zobaczy... mam nadzieję że będą lepsze i że nie zapomnę jak się wkleja linki, bo to porażka z mojej strony była;D
    dzięki mc_iek za obronę, na prawdę nie chcialam żeby forumowicze tak to odebrali;(
    najważniejsze, żebyś tych wszystkich uwag i docinek nie brała do siebie :-) Każdy z nas się uczy tak naprawdę. Gdy się zobaczy, jak ewoluują zdjęcia wielu użytkowników, którzy najpierw wstawili, coś bardzo słabego, z czasem i doświadczeniem dodawali kolejne zdjęcia, by przy końcu wątku pokazać naprawdę dobre zdjęcia Grunt to się nie zrażać i iść do przodu. Pozdrowienia

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mzeta Zobacz posta
    I o to tylko chodziło!
    Pomyślności.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

mzeta
    Guest

Domyślnie

6.
    sorry ale nie mogłam się powstrzymać mam nadzieję ,że nie odbierzecie tego tak źle jak wcześniej...

Zablokowany
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Gniot. Później wyjaśnie dlaczego

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów