Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Pomoc w wyborze pierwszej lustrzanki.

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Możliwe, że wsparcie EFs jest jakąś wadą, ale ja jej nie dostrzegam. 18-55mm można przerobić, a cała reszta dobrych obiektywów jest z bagnetem EF. Poza kilkoma, które jak dla mnie nie mają większego znaczenia... Poza tym nie należy zapominać, że jest to używka, a migawka 300D jest obliczona na około 50k klapnięć. W 10D na 100k. Poza tym 10D ma dużo więcej użytecznych funkcji, jest wygodniejszy w obsłudze itd. Dużo by można było wymieniać o jakości wykonania nie wspominając. Pstrykałem kiedyś trochę 300D i w życiu nie zamienił bym mojej 10D na 300... Oczywiscie to moje osobiste zdanie...

Pozdr
    Ostatnio edytowane przez barman_pl ; 09-12-2008 o 23:36

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

Bierz 400D lub 350D ale pamietaj kitowe szkło moze nie dac ci tego co dobry Olympus 510 SP UZ oczywiscie jesli chodzi o szumy na 350 sie nie zawiedziesz jest super i wysokie iso jest uzyteczne.

400D troszke gorzej wiesz wiecej pikseli ale i tak jest bardzo dobrze! pamietaj kitowe szkło tylko w zakresie 18mm do 30mm moze Cię zadowolic powyzej będzie juz słabo w razie co kup obiektyw 50mm f/ 1.8 bije na głowe kita jakością i plastyką! a kosztuje nowy coś około 350zł za tem bierz 350d + to szkło i rób fotki

pozdrawiam

Sylwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

pytanie czy przy tak ograniczonym budrzecie lustrzanka to jest to co cos co kupowac powinienes... moze jakis zaawansowany kompakt z odzysku... seria G Canona to byly bardzo udane aparaty dajace duze pole do popisu bo mialy pratycznie funkcje jakie posiada lustrzanka, pelny manual zdjecia w formacie RAW chyba poza G7 co pozwoli Ci sie pobawic fotografia na dosc wysokim jak dla poczatkujacego poziomie, nauczyc sporo i przekonc czy fotografia to jest to cos w co naprawde chcesz sie bawic i inwestowac... bo przyznam ze z budzetem na poziomie tysiaca zl to nie nawalczysz sie a mozesz skutecznie zniechecic..

tu masz cos co moze powinno Cie zainteresowac

http://allegro.pl/item499933213_e_ok...m_cy_w_wa.html

http://allegro.pl/item502077573_cano...gwarancja.html
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 09-12-2008 o 23:51
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barman_pl Zobacz posta
    Poza tym nie należy zapominać, że jest to używka, a migawka 300D jest obliczona na około 50k klapnięć.
    A skąd taka wartość? Czy mógłbyś przytoczyć jej źródło, chętnie poczytam? Osobiście nie spotkałem się z oficjalną specyfikacją Canona w której jasno określona była by żywotność migawki 300D na poziomie 50000 cykli. Przebieg migawki mojego 300D dochodzi powoli do 85000, tak więc dawno już przekroczyła swoją rzekomą żywotność i powinna ulec uszkodzeniu.

Poza tym 10D ma dużo więcej użytecznych funkcji ...
    Na przykład jakich? Specyfikacje 300D i 10D są bardzo podobne.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 09-12-2008 o 23:52
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Na przykład jakich? Specyfikacje 300D i 10D są bardzo podobne.
    Tu masz porównanie 10D i 300D... Myślę, że jak tyle czasu masz canona to zdążyłeś już się zapoznac z tą stroną, ale mimo wszystko podaję link :
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos300d/

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Zdecydowanie wybór między 300D a 350D wskazuje na ten drugi aparat. Sam niedawno sprzedałem takie body w bardzo dobrym stanie za 600 zł, więc można kupić go tanio. Jak już wspomnieli przedmówcy, pod górkę zaczyna się robić jeżeli chodzi o szkła. Za 900 zł ledwo starczy Ci na zestaw z kitem. I również prawdą jest, że ograniczenie się do tego zakresu i tego szkła raczej może zniechęcić niż rozpalić zapał. Czyli możesz kupić np. 350D + 18-55 i uzbierać drugie tyle na w miarę sesnowne szkło, albo rzeczywiście warto rozważyć zakup kompaktu z serii G. Wszystko tak naprawdę zależy, co i jak chcesz fotografować i to pytanie trzeba postawić sobie na wstępie. W pewnych sytuacjach kompakt odpada, w innych szkło 18-55.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Tu masz porównanie 10D i 300D... Myślę, że jak tyle czasu masz canona to zdążyłeś już się zapoznac z tą stroną ...
    A i owszem, zdążyłem. Przez pewien czas dosyć intensywnie korzystałem z 10D i poza lepszą ergonomią większych różnic w porównaniu do 300D nie zauważyłem. Podsumowując nasze rozważania w kwestii 300D vs. 10D, uważam iż obecnie nie warto nabywać żadnego z nich.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 10-12-2008 o 00:08
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna Awatar vanish

Domyślnie

Ja na twoim miejscu poszukał bym 20d na allegro jak zapolujesz można go wyrwać za ok 800 zł za 100 bez problemu dokupisz kitowy obiektyw 18-55 pewnie pojawią się głosy że obiektyw słaby itd uwierz można nim zrobić świetne zdjęcia co do aparatu gdybym miał do wyboru 350d, 400d lub 20 d to bez wachania wybrał bym ten 3 w zasadzie model jest praktycznie taki sam jak 30d a jednak tańszy co do różnic między 10d a 20d są jednak one już wyraźne jeśli chcesz sobie je dokładnie porównać zajrzyj na optyczne.pl
    a jak już kupisz to rób zdjęcia jak najwięcej ucz się nie ważne jakim sprzętem pamiętaj że każda cyfrówka a w szczególności lustrzanki pozwalają na naprawdę szybka naukę

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie miej oporów i śmiało sięgaj po 300D bądź 350D; wyboru dokonaj sam, a nim poznasz wszystkie tajniki i możliwości swej lustrzanki, na pewno nazbierasz forsy na nowy obiektyw albo korpus. Najważniejsza jest praktyka i własne doświadczenie. Każdy z tych modeli to kawał dobrej elektroniki, co nie znaczy, że bez wad, ale koledzy z forum przypinają łatki również modelom z wyższych półek - dobre zawsze wrogiem lepszego. Na pewno warto znać opinie innych, ale one powinny jedynie inspirować do podejmowania suwerennych decyzji.

Domyślnie

to co wy tu wypisujecie na temat 300D po części jest prawdą że to już przestarzała konstrukcja lecz dla amatora który zaczyna przygodę z lustrzanką to dobry materiał ponieważ za te kasę to on nie dostanie body + coś lepszego od kita .
    EOS 20D Canon Ultrasonic 28-105 f3,5-4,5.Canon

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów